Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kinél van a távkapcsoló? Tévézzünk okosan! Adásba kerül: 2014. szeptember 15.

Nagyon sokat tévézünk. Legtöbbet az 50 év felettiek, és meglepő módon legkevesebbet a 18 év alattiak. A technika folyamatos fejlődése folytán körbe vagyunk véve okos készülékekkel. Egyszerre megy végbe a többképernyős tartalomfogyasztás. Vajon gyermekeink életében hogyan lehet a tartalomfogyasztást szabályozni? Mi felnőttek vajon mennyire vagyunk tudatos tartalomfogyasztók? Rácz Zsuzsával, Valkó Eszterrel, Náray Erikával és a meglepetés férfi vendégünkkel beszélgetünk.

Az első televíziós adások sugárzása körülbelül 75 éve kezdődött el. Mondhatnánk, hogy nem nagy idő, viszont a rohamos fejődés lassan követhetetlenné válik. Okostévé, felvevős tévé, lapos tévé, 3D-s tévé. Felmerül ugyan az a kérdés, hogy ha már egy tartalmat laptopon, telefonon, tableten is meg tudok nézni, akkor hány évet lehet még jósolni a szó hagyományos értelmében vett tévézésnek? Divat még a tv-függőség, vagy nevezzem inkább magunkat tudatos tartalomfogyasztóknak?

Vendégeink között vannak, akik kontroll alatt tartják a saját és gyermekük tartalomfogyasztását és vannak, akik a háttér-televíziózást és a házimozizást részesítik előnyben.

Rácz Zsuzsa  író, újságíró, az Állítsátok meg Terézanyut! című regény írója. Véleménye szerint a legnagyobb probléma azzal van, hogy a gyerekek bármit meg tudnak nézni a tévében. Három éves volt a kisebbik lánya, amikor már el tudta indítani nővére kedvenc sorozatát. Irracionális képet ad a gyerekeknek a szépségről. Meghökkentő volt számára, amikor kislánya megkérdezte tőle, hogy nem kövér-e? Szerinte a televízió nem a valóságot mutatja be, pedig arról kellene szólnia.

Náray Erika színésznő, énekesnő, rendszeresen szinkronizál. Poirot és Columbo rajongó volt. Kiskorában nem nézhetett tévét. Sokáig nem is volt készüléke, majd amikor eldöntötte, hogy beruház egyre, ellopták a számítógépével együtt. Úgy érzi, ez egy égi jel volt. Eddig nem volt szüksége rá, ezután sem lesz. Gyermeke tévénézési szokásait ellenőrzés alatt tartja. Szerinte a sorozatnézés időpocsékolás.

Valkó Eszter műsorvezető és színésznő. Szereti a sorozatokat és a háttértévézést. Úgy érzi, így nincs egyedül. Visszaemlékezik a gyermekkorára, amikor hatalmas szenzációnak számított az első távirányítós színes tévé. Ha rosszul viselkedett, akkor nem nézhette. Most több készülékkel is rendelkezik. Tévénézés közben nem szeret semmit csinálni. Szeret rákészülni párjával az esti közös filmezésekre. De a távirányítót mindig a férje kezeli.

Németh Kristóf színművész, a Játékszín igazgatója. A tévéképernyőn jelenlévő állandó sorozatszereplő. Szerinte az okos készülékek újra összehozzák az embereket. Példaként említi azt, amikor a fiatalok közösen megnéznek egy videót. A probléma abból fakad, hogy televíziót objektív valóságnak tekintik a gyerekek. Fiából hatalmas félelmet váltottak ki azok az események, amiket elcsípet a híradóból. Kristóf szerint a legfontosabb az, hogy a távkapcsoló az ember fejében legyen. Tehát legyünk tudatos tartalomfogyasztók.

Ne legyen a gyermekeink babysittere a televízió!

A Washingtoni Egyetem kutatásából kiderült, hogy a gyermek kiszakad az interaktív társas környezetből, ha a készülék állandóan be van kapcsolva. Sokkal több időt tölt el csendben, egyedül. Vigyázzunk arra, nehogy a végén a tévé legyen gyermekeink babysittere. Egy állandó háttérzaj visszafogja, lecsökkenti az emberek közötti kommunikációt. A televíziózás azért nem egy eredendően rossz cselekedet. A gond azzal van, hogy az emberek nem szelektálnak a csatornák és a műsorok között. A közös tévézés pedig lehetőséget biztosíthat arra, hogy együtt dolgozzuk fel és beszéljük át a látottakat.

Ebbe az interaktív világba a mai gyerekek beleszületnek. Nekünk szülőként pedig fel kell venni a tempót. Nem csak azért, mert szükségünk van arra, hogy kezelni tudjuk az új technikai eszközöket, hanem azért is, hogy csemetéinket valamilyen tartalomkontroll alatt tudjuk tartani. Tudjunk beszélgetni velük és megmutatni azt, hogy az okostévét okosan kell kezelni és mit kell ahhoz nézni, hogy okosabbá váljunk.

Mit jósolnak a jövő televíziójáról - Avagy kinél van a távkapcsoló? Vagy már nincs is távkapcsoló?

A fejlesztések állandóak, jobbnál jobb termékek kerülnek a piacra. A szavam elállt, amikor egy hatalmas elektronikai boltban egy nagyobb fal nagyságú, keretbe foglalt, hatalmas tévét toltak elém. A kép látványvilága szebb volt, mint a valóság. Vagy amikor felvettem a 3D-s szemüveget és a tévén keresztül paradicsommal dobáltak meg.

És igen, a jövő televíziója nemcsak megegyező méretű lesz a lakás egyik falával, hanem maga a fal lesz a képernyő. Fő funkciója a tévézés lesz, de ezen kívül kihelyezhető lesz rá az aktuális időkép, weboldalakat lehet megnyitni, sőt, a fejlesztők azon dolgoznak, hogy gesztusnyelvre vagy hangvezérlésre is működhessen. Osztott képernyős lesz, ha esetleg nem tudjuk eldönteni, hogy az M1, vagy az M2 műsorát nézzük.

Négy hozzászólás

Tóth Ákos
2014. szeptember 15. 01:25:33
Nézőnek szeretnék jelentkezni a müsorba!
Tóth Ákos
Judit
2014. szeptember 15. 10:49:58
Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Gabriella!

Örömmel hallottam, hogy témáik közé felkerül a magyarországi zenei nevelés.
25 éve vagyok aktív zenetanár, aki a tanítás mellett profi kamara kórus tagja is volt.
Rengeteg növendékkel foglalkoztam már, emellett szakmai sikereim is voltak/vannak.
Rálátásom a témában így elég széleskörű, mint ahogy azoknak a kollegáimnak is, akik komolyan veszik Kodály tanítását: "Legyen a zene mindenkié."
Kérem, hogy műsorukban foglalkozzanak azzal is, hogy ma Magyarországon a zenei nevelés igenis nagy bajban van, mi zenetanárok igen súlyos problémákkal küzdünk, sokszor szinte lehetetlenné válik a délutáni zeneórák megtartása. Sokszor méltatlan körülmények között oktatunk. Ha csak az idei tanévkezdést nézzük, azt tapasztalhatjuk, hogy a káosz még nagyobb, mint az előző években volt. Megpróbálunk az elhibázott törvényi szabályok között valahogy életben maradni.
Az általános iskolai ének-zene szakos iskolák szinte megszűntek, miközben a felsőoktatásból nagyon sok zenész kerül ki.
A zeneiskolai képzési rendszert szinte már lehetetlen megoldani az egyéb kötelező iskolai órák mellett.
Magyarországnak van egy olyan kincse,ami a világon egyedülálló, mégsem értékeljük, és nem vigyázunk rá.
Természetesen vannak pozitív ellen példák is, de úgy gondolom sok kollégám hasonló véleményen van, mint jómagam.

Üdvözlettel: B. Judit
Platthy Ildikó
2014. szeptember 15. 23:38:59
Tisztelt Szerkesztőség és Olvasók!
Szeretettel invitálunk mindenkit a közeljövőben megrendezésre kerülő Ridikül szalonokra!
Időpontok és helyszínek:
szept.19. Ridikül Női Szalon Budakeszi ,
szept.25. Ridikül Női Szalon,( Pesthidegkút,) Klebelsberg Kultúrkúria
okt.2. Ridikül Beige Beauty Szalon Cafe Frei Váci utca

SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN KEDVES ÉRDEKLŐDŐT!

Megköszönjük ha kiteszitek az oldalra is az infókat! :)
Kati
2014. október 9. 12:35:22
Köszönöm Valkó Eszternek, Rácz Zsuzsának, Németh Kristófnak és főleg Náray Erikának ezt a szuper hangulatú adást! :)

Én is hozzászólok!