Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A megtalált szülő?! Adásba kerül: 2014. október 09.

Sokakat érintő problémáról beszélgetünk. Amikor a szülők életútja kettéágazik, a legnagyobb fájdalom a gyermeknek jut. Van-e lehetőség a kapcsolat tisztázására? Ki keressen kit? Ki teszi meg az első lépést? Lerombolhatóak a falak? Ma olyan családtagok mesélnek, akiknek az életében nem volt jelen az apa. Itt lesz velünk Szorcsik H. Viktória, Sárközi Anita, Riha Zsófia. Férfi vendégünk az édesapja új családjával testvéreket is kapott, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápol.

Egy 2010-es kutatás szerint minden harmadik gyermek csonka családban nő fel, és minden második házasság válással ér véget. A történelem során a családot, mint a társadalmi élet alapegységét mindig védelem övezte. A XVIII. században ez a védelem különösen erős volt. A XIX. században kezdett megengedett lenni a válás, de az egyház továbbra is erősen védte a házasság szent kötelékét. A válások tömegesedése a XX. században jelent meg. Ennek egyik oka, hogy a párok már felvállalhatták, ha valami nem működött kapcsolatukban. 2011-ben már 652 válás jutott 1000 házasságkötésre.

Szorcsik H. Viki színésznőnek semmilyen emléke nincs apukájáról. Náluk az, hogy csonka családban élnek, természetes volt. Hárman vannak testvérek, három papától. Viki azt mondja, hogy minden szeretetet megkapott édesanyjától. Apahiány akkor jelentkezett nála, amikor látta, hogy pajtásait az édesapák kísérték az iskolába. A testvérei ismerték Viki édesapját, nővére sokat mesélt róla. 16 éves volt, amikor úgy gondolta, felkeresi őt.

Riha Zsófia pszichológus szülei zeneművészek. Édesapja vezető zenész volt, így nagyon keveset volt otthon. Zsófi azt mondja, mindennek meg kell nézni az előtörténetét. A probléma náluk ott kezdődött, hogy nagyapja sem tudott igazán apa lenni, így az ő apukája sem látott megfelelő mintát. Nem tudta megtanulni, hogy milyen felelősségteljes dolog apának lenni. Úgy érzi, a szülő kötelessége az, hogy vigyázzon arra, hogy a gyerek lelkileg ne sérüljön a válás után.

Sárközi Anita Emerton-díjas énekesnő szülei elváltak. Édesapja akkor eszmélt rá, hogy elveszti a lányát, amikor édesanyjával csomagoltak otthon. Ettől a ponttól kezdve nagyon sok évre megszakadt a kettejük kapcsolata. Anita 31 éves volt, amikor újra felkereste édesapját. Találkoztak, beszélgettek, de kevés érzelem volt közöttük. Később Anita édesapja halála után egy saját magáról szóló gyűjteményt talált. Apukája – ahelyett, hogy gyakrabban kereste volna lányával a kapcsolatot – gyűjtögette a róla szóló képeket, cikkeket.

Fekete Dávid énekes három éves koráig élt apukájával. A következő találkozásra 14 évesen került sor, amikor édesapja úgy érezte, meg akarja ismerni a fiát karácsony napján. Így Dávid hirtelen kapott egy új családot, testvérekkel, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápol azóta is. Édesanyja édesapjáról Dávidnak mindig nagyon szépen beszélt. Azt akarta, hogy fia szívében ne legyen tüske apja iránt.

Apátlanság

Gyermeket azért vállalunk, hogy a lehető legtöbbet megadhassuk neki. Mégis óriási törést okozunk, ha megfosztjuk őt attól, hogy teljes családban nőhessen fel. Nem lesz előtte egy ideális családminta, amit továbbvihet. Egy válás során sok esetben semmi sem oldódik meg, hanem mindenki helyzete instabil lesz. S aki a legtöbbet fog szenvedni, az a gyermek. Vannak helyzetek, ahol megmenthetetlen egy kapcsolat, de az alapvető probléma az, hogy az emberek nem tudnak kibékülni, nem tudnak megbocsátani és nem tudnak hatékonyan problémát megoldani. Találó az a mondás, hogy „amikor másra mutogatsz, három ujj feléd néz”. Talán a problémamegoldás első lépésének az önvizsgálódásnak kellene lennie.

Couvade - szindróma

Az apa szerepe a családban óriási. Egy anya lehet a legjobb a világon, de az apa által adott értékeket, és az apa személyét semmivel sem lehet pótolni. Az idő elteltével egyre jobban növekedett az apák bevonódása a gyermeknevelésbe. Azon kívül, hogy az anya hordja ki és szüli meg a picit, az apáknak is óriási szerepkör jut.  A couvade-szindróma tüneteinek legalább egyikét a várandós nők partnereinek 10-15%-a átéli. Miről is van szó? Hát arról, hogy a terhesség alatt a férfiak képesek ugyanazokat a tüneteket produkálni, mint a párjuk. Sokat nevetünk ezen, de az elhízást is gyakran ide soroljuk. Ide tartozik a hányinger, az álmatlanság, derékfájás is. A magyarázat nem egyértelmű, de legtöbbször azt mondják, hogy ilyenkor az apa, az anya és a magzat iránti aggodalma váltja ki. Már magzatkorban kapcsolat alakulhat ki a pici és az apa között.

Másra tanít egy apa és másra egy anya. Marie Clarence írónő mondja: „Férfiként, majd apaként a felelősséged nem csak arra korlátozódik, hogy eltartsd a családodat és anyagilag támogasd. Annak már lejárt a mandátuma. A felelősséged abban is rejlik, hogy megfelelő példát állíts a gyermekeid és a következő generáció elé, mint férfi, mint férj, mint apa!”

Öt hozzászólás

2014. október 9. 01:54:39
Kedves Gabriella!

Csodálom a műsorát. Nagyon értékes gondolatok hangzanak el, ami sokszor erőt ad az embernek.

Lenne egy téma, amiről örömmel hallanék, és ha jól gondolom még nem volt róla szó:

Pszichológusként foglalkoztat a felnőttkori készségtanulás, illetve azok a ritka, ugyanakkor példaértékű esetek, amikor valaki igen későn döbben rá, hogy egy művészeti ágban, sportban vagy nyelv tanulásában el szeretne mélyedni, majd kvázi-professzionizmus szintig viszi a szorgalom, a hirtelen jött megszállottság.
Etka anyó története jut eszembe, akivel 55 évesen történt a pálfordulás, jógázni kezdett, később megalapította saját jóga iskoláját és hihetetlen akaraterejével legyőzte komoly betegségeit.

Lenyűgöznek az ilyen történeteket! Egy hónapja l is kezdtem balettozni: 24 évesen, 180 centi magasan :)

Üdvözlettel,
László Szandra
Egri Ibolya
2014. október 9. 13:07:08
Tisztelt Szerkesztők!

Szeretnék érdeklődni -ugyanis én nem találom- vissza tudom-e nézni a számomra elmaradt Tv adásokat?

Köszönöm válaszukat!
Üdv.:
Ibolya
Sima Ágnes
2014. október 10. 15:43:56
Tisztelt "RIDIKÜL" Szerkesztőség!

A tegnapi, okt. 9.-i, "A megtalált szülő" című műsorukhoz csatlakozva szívesen
elmesélném saját történetemet. Ami velem történt, az több, mint "amerikai filmbe"
illő sztori. Engem 66 évesen "talált" meg a 97 éves Apám.
Szeretem a műsorukat, ha lehet, egyet sem hagyok ki.

Üdvözlettel

Sima Ágnes
Isabel
2014. október 10. 15:53:12
No én ezt az adást nem láttam, de én mindenre tudok írni valamit.
Történet következik:
Volt egyszer egy apa, akinek magának sem volt apja. Még annyira sem, mint a gyerekeinek, akiket néhány éves korukban egyszerűen ott hagyott. Nyilván nagyanyja, aki fölnevelte (saját anyukája ugyanis férjhez ment, ám a férje csak őt vette el, a ki tudja ki fia-borja fiát nem vállalta), nos, a nagyanyus is nevelte valahogy, egyet felejtett el, a zabifiút felelősségre nevelni.
Egyszóval, a zűrzivataros ötvenes évek elején már unta a kötelességeket, a családját és disszidálni akart a haverjával. Ám ezt se tanította meg neki senki, ügyetlen volt, elkapták.
Leültették néhány évre, ahol - talán - volt ideje gondolkodni azon, hogy neki van egy családja is valahol. Nosza, mikor kiszabadult, fogta magát és kigyalogolt a város peremére, hogy összejöjjön feleségével és három kislányával. Az ám, csakhogy az addigra már elvált tőle, a lakásukat is eladta, abból egy kanyi vas nem maradt, hiszen a feleség szülei tartottak egy részére igényt, cserében az otthonért, ahova befogadták a négytagú kis csapatot.
Nem volt elég ez a bosszúság a kiszabadult férjnek, kiderült, hogy egy negyedik pici lányka is van már a feleség "rovásán", annak az apja természetesen nem lehetett ő, viszont az ő nevét adták annak is, nyilvánvalóan az egyszerűség kedvéért.
Mit volt mit tenni a férjnek, se lakás, se pénz, se család, búsulásnak adta a fejét, és az ilyen búsuló magányos férfiembereknek hamar akad vigasztalójuk. Innentől fogva nem volt több gondja a férfinak, az új feleség vasmarokkal tartotta őt - kellően távol - három leányától, befogadva saját otthonába.
A lányok meg csak éltek, cseperedtek, és - az apa tükrén át - annyira megvetették a férfiakat, hogy az ő lányaik, fiaik sem rendelkezhettek apával. A férfiprobléma ebben a családban meg csak gyűrűzik, folyik tovább, tán a végtelenségig.
Bőjte Judit
2014. november 12. 09:35:03
Kedves Gabriella!

Kevés az értékes,mély mondanivaló a mai műsorokban ezért kiemelten kell kezelni az Ön műsorát, nagy szükség van erre és reméljük igény is.
A Megtalált szülő c. műsorban elhangzik egy könyv címe Válaszd az életet? nem emlékszem pontosan a címre , de a szülő (apa) elvesztésének a feldolgozása,ha jól emlékszem. Segítene ebben,hogy megtaláljam a könyvet? Köszönettel, az Ön nagy tisztelője :)

Én is hozzászólok!