Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Aki egyedülálló, az magányos? Trendi még a szingliség? Adásba kerül: 2015. február 05.

Magányos vagy egyedülálló? A kettő nem ugyanaz. Nem állíthatjuk azt, hogy aki egyedülálló az feltétlenül magányos is. A magányban fel lehet töltődni, hasznunkra válhat, erőt meríthetünk önmagunkból. Aki kapcsolatban él annak ugyanannyi esélye van arra, hogy magányosnak érezze magát, mint aki szingliként éli az életét. Mai vendégeink e témát a pozitív oldaláról közelítik meg. Mesél tapasztalatáról Péter Szabó Szilvia, Szily Nóra és Bencze Ilona. Meglepetés férfi vendégünk szerint, aki egyedül él többször néz szembe önmagával.

Csernus Imre szerint "A magány az az állapot, amikor valakiben háború zajlik, belső háború; az egyedüllét meg az az állapot, amikor valakiben nincs harc, benne az angyal és az ördög békét kötött.(...)Igazából azt látom, hogy az emberek zöme keveri az egyedüllét fogalmát a magányéval. Az egyedüllét egy olyan állapot, amikor jól vagyok egyedül is. A magány ezzel szemben az az állapot, amikor nem vagyok jól egyedül.” Az egyedüllét nem mindenkinél egy rossz állapotot jelöl. Vannak olyan introvertált társaink, akik az egyedüllét során tudnak feltöltődni. Akik pedig az emberekből nyerik az energiát, ők az egyedülállóságot nehezen tudják elképzelni. Mindkettő egyaránt feltételezheti a magány meglétét. Sokan tudatosan választják a szingli életmódot, amiben az önmegvalósításra összpontosítanak, mindeközben körbeveszik magukat olyan emberekkel, akik folyamatosan feltöltik őket.

Bencze Ilona, Jászai Mari-díjas színésznőék öten vannak testvérek, ennyi testvér között nem tud magányos lenni. Úgy gondolja, mindig jóban volt magával. Sosem lázadt önmaga ellen. Tapasztalata szerint nem volt mindig egyedül akkor, amikor magányos volt. Azonban számára az egyedüllét nagyon hasznos volt, sokszor ő maga választotta ezt az utat – amikor így tett, nagyon jó volt, a legtermékenyebb időszakai voltak ezek. A magány előnye: a szabadság és az, hogy a kreativitásunkat mozgósítani tudjuk.

Péter Szabó Szilvia énekesnő, annak ellenére, hogy van egy nővére, nagyon szeretett egyedül játszani. Viszont tele volt barátokkal, sokat volt középpontban. 27 évesen költözött Ausztráliába - önismeretileg leghasznosabb 2 éve volt. Tudta jól, hogy nem lesz egyedül, mert barátokhoz ment, de azt is érezte, hogy magányos lesz. Sok esetben a magányhoz depresszió is társul. Az egyedülállók sokkal jobban odafigyelnek magukra, a testükre. Sajnos nagyon „divatos” lett, hogy ha valami picit is nem működik egy kapcsolat során, azonnal eldobjuk azt.

Szily Nóra műsorvezető, riporter, újságíró 8 éves koráig volt egyedüli gyerek, majd született három testvére. Szeretett elvonulni. 10 éve él egyedül, másfél éve pedig társ nélkül. Az egyedüllétet komoly önismereti útnak nevezi, az ember dialógusba kerül önmagával. Sokkal kevesebb kompromisszumot kell kötni. Szereti ezt, de az intimitás hiányzik, a valahova tartozás érzése. Volt olyan, hogy magára húzta a magányt, de igyekszik kijönni belőle. Nóra elmondása szerint, ahhoz hogy valakivel összetámaszkodjunk, az kell, hogy önmagunkkal rendben legyünk.  

Katus Attila sportoló, személyi edző optimista embernek tartja magát. Szerinte az életkor előrehaladtával egyre többször jelennek meg a magány pillanatai. Járatlan pálya számára a családalapítás, de tervezi. Aki egyedül van annak nehezebb és keményebb az élete, többször kell szembenéznie önmagával. Amikor azonban valakivel összeborulunk, akkor kicsit eltusoljuk a dolgokat. Olyan megerősítéseket kapunk, amik nem feltétlenül valós tények, de szükségünk van rá. Attila úgy gondolja, az egyedülállóság frissen tart.

Nézzük, mi is az igazság..

Az egyedüllét egy objektív dolog, a magány egy olyan szubjektív érzés, amiben a társas kapcsolataink mennyisége vagy minősége nem megfelelő. Az ember túléléséhez elengedhetetlen az, hogy közösségben éljen, hiszen társas lények vagyunk. Testi épség fenyegetettségét érezzük, ez pedig kihatással van a szervezetünkre. A magány sokáig tartó érzése ezért az immunrendszerünk meggyengülését is okozhatja. Ugyanúgy veszélyeztetheti az egészségünket, mintha naponta 15 szál cigarettát szívnánk el. A magányosságra való hajlam elsősorban a génektől függ, attól hogy alapvetően milyen beállítottságúak, extrovertált vagy introvertált személyiségek vagyunk. A párkapcsolatban élés, a házasság alapvetően a magány irtószere, de sajnos ilyen helyzetben is megtapasztalhatjuk ezt a nyomasztó érzést. Eltűnhetnek a közös programok, álmok és célok. Megoldás új alapokra fektetni a kapcsolatot, harcolni és keményen küzdeni érte. Meg kell tudni, mit akar a másik, miről álmodozik, milyenek a vágyai és milyen félelmei vannak. Ancsel Éva, magyar filozófus a következőképpen fogalmaz: "Az egyedüllét még nem magány. Inkább a lélek diétája a társasélet nehéz lakomái közt."

Három hozzászólás

mr_x
2015. február 6. 01:16:44
a műsorban valami olyasmi hangzott el: a férfiak kb 48 százaléka él egyedül, a nőknek meg 38 ( ennél pontossabban nem emlékszem ), hm ...
- ha jól tudom a nők és a férfiak közel ugyan annyian vannak ( +/- néhány százalék )
ebből az következik:
- vagy a felmérés nem reprezentatív ( akkor viszont nem idézte volna )
ha jó akkor viszont:
- A verzió: a megkérdezett nők 10 % -a olyan kapcsolatban él amiről ő úgy gondoja hogy az egy kapcsolat, de erről a férfi párja úgy gondolja, hogy az nem az :-)
- B verzió: a megkérdezett férfiak 10 % -a két nővel tart fenn kapcsolatot egyszerre :-)
- C verzió: a megkérdezett nők 10 % -a nem férfival él kapcsolatban :-)
kerekesi nora
2015. február 6. 08:10:50
kapcsolatban,családban is lehet magány,aki olyan tipus az marad.egyedül esszel,kreativitással elegedettek lehetünk.talán jobban mint1rossz környezetben.
Marica
2015. február 6. 18:01:31
Nagyon nagy különbség, hogy valaki a sorsa úgy fordulása miatt él egyedül, vagy előre megfontolt szándékkal, tudatosan ezt a létformát választja.

A műsorból - de Szily Katalin másik csatornán látható saját műsoraiból is - teljesen nyilvánvaló, hogy ő az előbbi kategóriába tartozik, és igencsak sóvárog rá, hogy ne így legyen. Mint biztosan sokan mások is.

Ám teljesen más történet, ha valaki kellő önismerettel rendelkezve idejekorán felismeri, hogy számára a szabadsága, a függetlensége mennyire fontos. Hogy milyen rosszul tűrné, hogy a magánéletében is folyton alkalmazkodnia kelljen, hogy minden döntését, cselekedetét előbb egyeztesse, pláne, ha netán valaki uralkodni próbálna rajta, ha egy csomó dologban meg kellene alkudnia, lemondania a saját terveiről stb., stb.. Mert untig elég, ha ezt az esetek döntő többségében a munkahelyén nagy önfegyelemmel el kell viselnie.
Persze ebbe lényegesen belejátszik, hogy akár az anyagi kondíciói, akár a saját lábán megállásához az egyéb adottságai, képességei megvannak-e. A pszichés stabilitásától, a magabiztosságától kezdve odáig, hogyha valami hirtelen megadja magát a háztartásában, tudja, mit kezdjen vele, és meg is oldja.

Az pedig, hogy valaki egyedül él, messze nem jelenti, hogy szükségszerűen magányos is. Még akkor sem, ha nincsenek közeli rokonai. Viszont vannak ismerősei, barátai, akiket maga választhat meg! És akikkel csak akkor és úgy van együtt, amikor az nekik jó és alkalmas.

Én is hozzászólok!