Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mit jelent a keresztszülőség? Adásba kerül: 2014. október 06.

A keresztszülőség eredendően egy vallási intézmény. Ma már azonban nem kötjük szigorúan a valláshoz ezt a szerepkört. Sokszor megtiszteltetésnek érezzük, ha keresztszülővé válhatunk, de nem gondolunk bele a felelősségvállalásba. Ezen kapcsolatok által bővítjük családtagjaink számát, mely hatalmas erő- és szeretetforrásként funkcionál az ember életében. Vendégeinknek is különféle tapasztalataik vannak. Erről mesél ma Molnár Piroska, Szalóki Ági és Pákozdi Judit. Meglepetés férfi vendégünk idővel tanult csak bele ebbe a szerepbe.

A keresztszülőség vallásos eredetű dolog. Azonban ma már nem minden keresztszülő vallásos. Ez egy szimbolikus szereppé alakult át, amely alapvetően felelősséggel jár, azonban sokan ezt már nem így élik meg. A keresztszülővé válás során nemcsak egy keresztgyermeket kapunk, hanem egy egész családot kell befogadnunk. Gyakran barátokat kérünk fel erre, így erősítve emberi kapcsolatainkat. Minél nagyobb egy család, az ember annál jobban érzi magát. Régen anyagi javakkal is kellett támogatni a gyermekeket, pótszülőkké kellett válni. A mai világban is megvan ez, de a hangsúly az emberi kapcsolatok megerősítésén van. Nem az a fontos, hogy miből- mennyit adok, hanem emberileg mennyire nyújtunk a keresztgyermeknek lelki támaszt, segítséget.

Molnár Piroska a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Jakupcsek Gabriella két fiának keresztanyja. Piroska azt mondja, ahhoz, hogy a keresztanya és a keresztgyerekek közt a kapcsolat működjön, szükség van mindkét félre. Náluk szerencsére oda-vissza működik. A találkozások nem noszogatásból történnek. A fiúk gyakran beállítanak egy szál rózsával és órákon keresztül beszélgetnek. Kiskorukban rengeteget utaztak együtt. Azáltal, hogy Piroska - egy barátságnak köszönhetően - keresztanya lett, kapott egy új családot is.

Szalóki Ági énekes, dalszerző nagyon fiatalon lett keresztanya. Egy koncerten ismerte meg Rubai Lacikát, akit nagyon tehetséges kisgyereknek tartott. Megismerkedésük időszakában Ágiban ébredezett az anyai ösztön, érezte, hogy szeretné a gyerkőccel felvenni a kapcsolatot. Erős kötődés alakult ki kettejük között, s ezt a kapcsolatot azzal erősítették meg, hogy a kisfiú keresztanyja lett. Azt érzi, hogy Lacika megtanítja őt jó szülővé válni.

Pákozdi Judit a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarok Egyesület elnöke, egy keresztszülői program működtetője. Céljuk az, hogy segítsenek a hátrányos helyzetben lévő csángó gyerekeken. Mára már több százan szimbolikus keresztszülőkké váltak. A keresztszülők a gyerekeket felkarolják, támogatják, egy nagyon erős köteléket alakítanak ki. Judit azt mondja, ma alapvetően a keresztszülői pozíció sok esetben felszínes, nem az eredeti helyén és jelentésében kezeljük. Az emberek nem mérlegelik, mivel jár ez a szerep valójában.

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, amikor Kovács Koko István felkérte fia keresztapjának, csupán 24 éves volt. Nagy megtiszteltetésnek érezte, de nem tudta, pontosan mivel is jár ez a szerep. Ritkán tudott találkozni a kisfiúval, úgy érezte, nem jól teljesít keresztapaként. Egyszer megjelent az uszodában, amikor a fiú büszkén megjegyezte, hogy ő a keresztapja. Ez nagyon jó érzéssel töltötte el. Ma hivatalosan három, nem hivatalosan öt gyermek keresztapja.

A keresztelő eredetileg egy vallási szertartás, de ma jellemzőbb, hogy bensőséges családi ünneppé válik. Európában elterjedt szokás. A katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok és a baptisták hagyománya is egyben. Ezek közül a katolikus keresztelők a legszigorúbbak. Általában katolikus, egyházi szertartási házasságot kötő szülők gyermekeit keresztelik meg. Keresztszülőnek is csak keresztényt fogadnak el. De vannak papok, akik ezen a téren engedményeket tesznek.

A keresztszülőség egy életre szóló felelősségvállalás. Magával hozza a társadalmi kapcsolatok bővülését is. Régen a keresztszülők kevesebb családi eseménybe folytak bele, majd lassan kezdetét vette a változás. Egyre nagyobb szerep jut nekik. Részt vesznek házasságkötéskor, ballagáson, egyéb családi eseményen. Bevonódásuk a család életébe egyre jelentősebb lett.

A keresztszülői szerepkört általában házaspárok töltik be, de van, amikor egy fiút, vagy lányt kérnek fel, kinek a későbbi párjával válnak teljes értékűen keresztszülőkké. Olyanra is találunk példát, amikor a keresztanya és keresztapa nincs rokoni kapcsolatban, mindkettőnek külön családja van.

Elmondhatjuk, hogy ez az eredetileg vallási miliő hatalmas ajándékot adott az embernek. Gondoljunk abba bele, milyen óriási áldás, ha a szülők mellett számíthatunk a keresztszülők szeretetére és támogatására is. Sok esetben ehhez társulnak még a bérmaszülők is. Ezeket a kapcsolatokat folyamatosan ápolni kell ahhoz, hogy megerősödhessenek és egy életre szóló kötelék alakuljon ki. 

Egy hozzászólás

Isabel
2014. október 7. 23:54:07
Mifelénk nemigen dívik a keresztszülőség, még a névadószülőség sem. Nem hiányzott. Nekem ugyan voltak keresztszüleim, vajmi kevés volt a jelentőségük, de néhány alkalommal azért elmentünk hozzájuk, főleg mert ilyenkor mindig kaptunk pár forintot. Csak más lányokon láttam aranyláncot, gyűrűt, meg mesélték, miket kaptak még a "keresztjüktől" - mert csak így, röviden hívták őket.
Az én lányaim az átkosban születtek, eszembe sem jutott őket megkereszteltetni, valahogy a névadás is elmaradt. Pontosabban én adtam neveket a lányoknak, a szülőágyon.
Unokámnál szóba került ugyan, hogy a szülők megkeresztelik, de a lányom azt mondta, csak akkor keresztelheti meg a gyereket, ha a szülőanya is meg van keresztelve. Mivel nem volt, minden maradt a régiben. Édes kis pogányok!:-)

Én is hozzászólok!