Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az anyósról jót vagy semmit Adásba kerül: 2014. szeptember 30.

Szinte már csak negatív kontextusban emlegetjük őket pedig anyák, feleségek ők maguk is. A műsorban bemutatjuk, hogy vannak kivételek, ahol tényleg jó a fiatalok és az anyós közötti kapcsolat. A műsor hölgyvendégei Gór Nagy Mária, Bangó Margit és Frank Orsolya meglepő és humoros történetekkel ízesítik a mai beszélgetést. Férfi vendégünk szerint a jó kapcsolat titka a humor.

- Kik voltak a legboldogabbak a Földön?
- Ádám és Éva.
- Miért?
- Mert nekik nem volt anyósuk!

Ilyen viccek százait halljuk – és valljuk be, néha mondjuk magunk is. Beszéltünk már pozitív értelemben az anyósszerepről? Valószínűleg elég keveset. Misztikus történetek jellemzik ezt a státuszt. Az anyós egyben nő, feleség, anya, és az is előfordul, hogy kettős szerepben működik: neki is van anyósa, miközben már ő is anyóssá vált. Vajon miért kell mindig ekkora iróniával emlegetni őket? Vendégeink remek példákkal szolgálnak arra, hogyan alakítható ki és tartható fenn az anyós-meny, anyós-vő kellemes kapcsolata.

Bangó Margit Kossuth-díjas előadóművész családcentrikusnak és segítőkésznek tartja magát, aki imád adni mind a gyermekének, mind az unokáinak egyaránt. Anyósa nehezen fogadta be mindaddig, amíg meg nem ismerte jobban. Akkor találkoztak először, amikor már megszületett a lánya. Többgenerációs házban laknak: együtt él dédunokáival, unokájával és lánya vejével. Egy ilyen felállásban nagyon fontos a másik iránti tisztelet és alázat. Margit akkor szól csak bele a fiatalok dolgába, ha az már a határokat feszegeti. Azt mondja, hogy mindennek az alapköve a szeretet.

Gór Nagy Mária színésznő, színitanoda alapító és vezető humorral fűszerezi az életét. Két anyósa volt, mindkettőt nagyon szerette. Mária 14 éve anyós, nagyobbik fia és párja korán megajándékozta egy unokával. A legkisebb fiának minden menyasszonya náluk lakott. Ha probléma volt a fiatalok között, ő vigasztalta a menyeket, és egy pohárka rosé bor mellett szidták együtt a fiát. A fiaival a kapcsolata nagyon jó, sosem éreztették vele gyerekei, hogy ő már csak a második lenne a sorban. A gyerekek dolgába eddig sosem szólt bele.

Frank Orsolya pszichológus vicces felütéssel, és egyben kritikával kezd. Azt mondja, borzasztó, hogy az autók legveszélyesebb ülését elneveztük az anyósról. A szónak rossz kicsengése van, miközben az anyósok is anyák és feleségek is egyben. Ebben a kapcsolatban meg kell találni a határokat. Szerinte csak akkor szóljunk bele a fiatalok életébe, amikor tanácsot kérnek. Ha kompromisszumképesek vagyunk, akkor a nagycsalád óriási erőforrást jelenthet. Egy nagyszülő teljesen más értékeket, tapasztalatot tud átadni az unokájának, mint a szülők.

Homonnay Zsolt színész nagyon jó kapcsolatot ápol anyósával, mindezt pedig a humornak köszönheti. A viccet félretéve, nagy-nagy köszönettel tartozik anyósának. Amikor ugyanis ők nincsenek otthon, akkor átveszi a házimunkát, vigyázz az unokákra. A fiús anyáknak mindig nehezebb fiuk párját elfogadni, mint fordítva. Zsolt felesége és anyukája közötti kapcsolat rendeződése is az időnek volt köszönhető. Zsolt nagyon fontosnak érzi, hogy az anyósok rugalmasak legyenek.

Anyósokról általában

Furcsa tény, de egy tönkrement házasságban sok esetben az anyósokat okolják. Ezen belül is a legtöbb esetben a férfi oldaláról. Az Utah-i Állami Egyetemen végzett kutatás szerint az anyósok provokálják a vitákat. A házasságok 50%-ban a férfi édesanyja komoly veszélyt jelent a kapcsolatra nézve. A két anyós általában abból az okból kifolyólag nincs jóban, hogy a nő saját édesanyjával nagyon jó kapcsolatban van, és minden incidenst megoszt vele. Sokszor az anyós kirekesztettnek érzi magát gyermeke új családjából. Ritka, de a legjobb az, ha az anyós és a meny között sikerül szövetséget kiépíteni és nem az ellenséges kapcsolatot felerősíteni.

Fesztivál anyósoknak

2005 óta rendeznek Anyósfesztivált, idén már tízedik alkalommal szervezték meg Velencén ezt a családi programot. A rendezvény célja, hogy az asszonyok tiszteletét és megbecsülését hangsúlyozza. Kiosztják a „Legszebb Anyós” és a „Szuper Anyós” címet is. Persze nemcsak az anyósok számára tartanak versenyeket, hanem az apósoknak is, és az unokákat sem hagyják ki. 

Öt hozzászólás

Isabel
2014. szeptember 30. 11:22:06
Kíváncsian várom a mai estét. Az "anyós-kérdés" azt gondolom, régebben kezdődik, még mielőtt az anyós anyós lesz. Minden nő, anya saját magát építi fel rossz vagy jó anyóssá. Persze nemcsak az anyósok vívnak ki maguknak tiszteletet vagy utálatot, mindenkire vonatkozik, hogy soha nem az adott embert minősítők a hibásak ebben, kizárólag saját maga. Az a gond, hogy saját "rosszaságát" nem ismeri fel időben senki. Aztán csodálkozik, ha megkapja a megfelelő visszajelzést.
2014. szeptember 30. 12:54:38
Szeretném vissza nézni az adásokat, de nem működik a lejátszás! Miért nem lehet megoldani, hogy a közepén nyíl és indul a film?
Zsóka
2014. szeptember 30. 21:44:22
A vejemet első pillanattól a fiamnak tekintettem. Okos, értékes, csodálatos ember, olyan amilyen fiút szerettem volna. 20 évig voltak együtt a lányommal. Két csodálatos unokám született ebből a házasságból, ami zátonyra futott és elváltak. Én a mai napig szeretem és a fiamnak tekintem a volt vejemet. Azok az értékek, amiért a fiamnak tekintettem, nem múltak el. Két csodálatos unokám édesapja és az is marad. Az, hogy az Ő útjaik elváltak, nagyon összetett és csak kis részben tartozik rám. Amit tudnom kell, tudom. A gyerekeim (ha van ilyen!!!) szépen és intelligensen váltak. Mai napig nagyon jó barátok és mindent meg tudnak egymással beszélni. De ami a legfontosabb, hogy mind ez nem csak duma, hiszen az unokáim nem szenvedték meg a válást, kiegyensúlyozott, boldog kis manók. Én az az anyós voltam (és remélem leszek a jövőben is), aki a tolerancia, az elfogadás híve és alapértelmezésben nem szól bele a fiatalok dolgába, kivéve, ha kikérik a véleményét. És hogy ez nem csak duma, meg lehet kérdezni a volt vejemet, a fiamat. A mai napig nagyon jó kapcsolatunk, rendszeresen beszélünk. Ismerem a szakmai és magán életi sikereit. Mindez miért? Mert a szeretet és az emberi tulajdonságok elismerése motivál bennünket, és nem utolsó sorban az, hogy az a két ártatlan gyönyörűség, az unokák boldogságban nőhessenek fel.
Isabel
2014. október 1. 12:17:30
Élveztem a műsorban szereplők mondanivalóit. Ahogyan a pszichológusnő és a vendég "fiú" is mondta, nem jó beleszólni a fiatalok dolgába. Én is ezt a nézetet vallom, mivel én is anyós vagyok. Ha kérik a véleményemet, megmondom, ha mást kérnek, odaadom. Hogy képzeli az az anyós, aki irányítgatni akarja egy másik ember életét? aki történetesen saját gyermeke. Belülről lehet "aggódni", elgondolkozni a fiatalabbak sorsán, de tisztelni kell a másik emberben az Embert, akinek legalább annyi létjogosultsága van, pontosan annyit ér, mint amennyit a kritizáló. Ez nemcsak anyós-fiú-meny szinten érvényes, hanem egyáltalán minden embernél. Becsüljük a hajléktalanban is az Embert, aki lehet, hogy nálunk sokkal intelligensebb. Ugyanis ha nem becsüljük, lehet, hogy éppen mi vagyunk az unintelligensek, és nem ő. Még másképpen felfogva: becsüljük a másikban is Isten gyermekét, ahogyan magunkat is.
Sok osztálytársnőm fiús anya. Egyik sem tekintette-tekinti önmagával egyenértékű embernek a saját fiát, mondván: "egyedül semmire nem megy, muszáj, hogy segítsek neki". Az egyik az albérletbe is utánaviszi fiának az ebédet. A másik a karrierjét próbálja elintézni, mert amilyen tutyimutyi. Harmadik saját fiának egyetlen nőismerősét sem tartja méltónak. Minden ilyen anyósnak otthon dekkol a fia, akár negyvenéves korban. Ezért van az is, hogy manapság a 30 körüli lányoknak gyűlik meg a bajuk az ilyen korúakkal, mert az a negyvenéves férfi már annyira betokosodott, anyjától irányított életet él, hogy képtelen változtatni. Az anyjuk pedig, a "szeretet" nevében nem veszi észre, hogy mennyire terrorizálja azt, akit "szeret". Közben nem veszik észre, hogy e mentalitás saját önzésük és félelmük leplezése, talán nem is tudatosan. Óriási csapda ez.
Minden fiús mamának tanácsolom tehát, ami az adásban is elhangzott: ne próbálja felnőtt fiát magához láncolni ilyen-olyan fals indokokkal. Ezzel csak saját önzését és félelmét bizonyítja.
Az én anyám nagyon jó anyós volt, kölcsönösen szerették egymást a férjemmel. Igaz, anyám még az én életembe sem igen szólt bele már akkor sem, amikor középiskolát választottam magamnak, később még úgysem.
Anyósom? házasságunk harmadik napján meglátogattuk, akkor azt mondta nekem a konyhában (miközben fiacskája benn ült a szobában, tehát neki kellett volna mondania): "Mondd Zolinak, hogy jövő héten lesz máj, de csak egyedül jöjjön, mert annyit nem kapok." Értsd: engem nem akar megvacsoráztatni. Mondtam rögtön a szobában a férjemnek, hogy az édesanyja mit üzen. Erre a férjem azonnal kiment és jól megmondta a véleményét az anyjának. Hát így is lehetett. Az eset ellenére mindig mentünk meglátogatni, soha nem hoztam föl neki ezt a gonosz viselkedést. De a gyerekeket soha nem is bíztam rá.
Anoli
2014. december 17. 17:46:45
Ez egy show műsor, szórakoztató amíg viccként nézzük. Az érintett külső személyek nem biztos, hogy hasonlóan jól szórakoznak . ........
A szereplők helyenként elragadtatják magukat a népszerűség érdekében a valóságtól.
Nem lehetne sértegetések nélkül szervezni a beszélgetéseket névtelenül??????

Én is hozzászólok!