Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ellenség a tükörben Önértékelési zavarokról Adásba kerül: 2014. október 15.

Bátran állíthatjuk: az önmagának való megfeleléssel minden nő hadilábon áll. A folyamatos elégedetlenség boldogtalanná tesz minket. Miért olyan nehéz önmagunk elfogadása? Miért kell saját magunknak önmarcangoló napokat okoznunk? Elérkezik-e az a pont, amikor azt érezzük, hogy látjuk az alagút végén a fényt? A férfiakról kellene példát vennünk, akik ezzel sokkal hatékonyabban megküzdenek és képesek önmaguk szeretésére. Ezzel a témával kapcsolatos gondolatait osztja ma meg velünk Pártos Csilla, Szászi Beáta és Gaál Noémi. Meglepetés férfi vendégünk követendő példát állít elénk.

"A megfelelési kényszer a gyors sikerről szól. Azért akarsz másoknak megfelelni, hogy kapj egy gyors elismerést. Szeretnéd másoktól azt hallani, hogy "köszi, de jó voltál". Szeretnéd, ha megdicsérnének. Szeretnéd, ha mindenkivel kiegyensúlyozott lenne a kapcsolatod, ha nem lennének összeütközések, sem olyan emberek, akik neheztelnek rád. Olvasd gyorsan megint végig ezeket az elvárásokat, lehetségesnek tűnik, hogy mindegyiket megvalósítsd? Ugye, hogy nem? Mégis mennyi idő és energia elmegy azzal, hogy másoknak próbálsz megfelelni, míg a saját érdekeid, céljaid, vágyaid háttérbe szorulnak. Te magad szorítod háttérbe őket.”   Vida Ágnes

Nem könnyű egy nőnek szembenéznie önmagával a tükörben. Soha nem vagyunk elégedettek. Vagy lusták vagyunk és sopánkodunk a tükörben a felszaladt kilók miatt, vagy ha éppen azon dolgozunk, hogy tökéletes nők legyünk, akkor lassan már a tökéletességben is az apró hibákat keressük. Vajon miért csináljuk ezt? Miért van ekkora hatással ránk a médiában közvetített szépségideál? Miért nem tudunk ettől függetlenedni, és a saját adottságainkból kiindulva kihozni magunkból azt, amire igazán vágyunk? Minden nőt irigylünk, minket is irigyelnek. Nézzük meg a férfiakat, ők azért tudják magukat szeretni, sőt hangoztatni sem félnek. Mégsem gondoljuk azt, hogy beképzeltek, sőt, a legmagabiztosabbra azt mondjuk: ez egy igazi alfahím!

Pártos Csilla televíziós műsorvezető, táncos-koreográfus szerint, ha a külső visszajelzés nem találkozik a saját megítélésünkkel, akkor komoly problémák vannak. Csillát édesanyja mindig dicsérte. Lelkileg harmóniában élt önmagával, erre később könnyebb volt építkeznie. Úgy véli, szeretnünk kell önmagunkat, mert aki nem szereti magát, másokat sem tud.

Szászi Beáta egészségpszichológus szerint körülbelül a nők 70%-a küzd negatív testképpel. A túlsúly és a kóros soványság ugyanúgy evészavarnak minősül. Egyik sem egészséges testkép. Az evészavarok hátterében sok esetben a túlságosan védelmező anya áll. Beáta is őszintén vall saját nehézségeiről. Őt a kamaszkori esetlensége, a haja és a bőre zavarta nagyon.

Gaál Noémi a TV2 időjárás-jelentője. Édesanyja a következő idézetet mondta Noéminek: „Légy mindig elégedett, igazán boldog csak akkor lehetsz.” Nála az elégedettségi faktor mindennap más. Kiskorában olyannyira elégedetlen volt mindennel, hogy édesanyja szépségversenyre küldte – bízva abban, hogy nőni fog lánya önbizalma. Noémi ma már azt mondja, sok mindent ennek a versenynek köszönhet.

Rékasi Károly színész szerint a legfontosabb önmagunk megismerése és elfogadása. Aki békében él önmagával, szeret és szeretik, az jól is érzi magát. A színésznek önmagával szemben támasztott igénye az egészség. Két gyermekét nagyon szereti és nagyon sok évet akar még velük eltölteni egészségben és boldogságban.

A nők elégedetlensége

2009-ben Amerikában készült egy tanulmány, mely leírja, hogy fordítottan arányos a nők elégedetlensége a történelmi múltjukkal. Ma sokkal nagyobb és sokkal több lehetősége van egy nőnek az önmegvalósításra, ennek ellenére elégedetlenebb, mint volt korábban, mikor korlátozottabb lehetőségek között élt. Ijesztő eredményeket mutattak ki az amerikai kutatásban. A nők 50%-a szingli, 5 nőből 1 antidepresszánst szed, 75%-uk elégedetlen a testével, 10 nőből 6 nem tud éjszaka aludni. A boldogság kutatására nagyon sok tanulmány készült eddig, összesen kb. 1,3 millió férfit és nőt kérdeztek meg ezek keretében. Az eredmény sajnos az, hogy a nők boldogsága csökken a férfiakéhoz képest.

Önbecsülés & pozitív énkép

Két egymáshoz értelmezésben közel álló fogalom, tőlünk nőktől olyan távol esik. Önbecsülésünk alacsony, pedig tisztában kellene lennünk képességeinkkel, a bennünk lévő értékekkel. Ha felismertük ezeket a tulajdonságokat, akkor tudatosítani kellene magunkban őket - ez a pozitív énkép. Meg kell találnunk a pozitív tulajdonságainkat, a negatívakon pedig javítani kell. Ha a kettő egyszerre meg tud valósulni, annak eredménye az önbizalom lesz. Ekkor érezhetjük azt, hogy objektív és nem ferde tükröt tartunk magunk elé.

Én is elfogadtam már magam egy-egy napra. Hihetetlen felüdülés és jó érzés. Átélem a belső békémet, érzem, hogy semmi nem ronthatja el a kedvem. Ezt az állapotot kellene állandósítanom, ami tudom, nem könnyű, de már felcsillant a remény sugara...Az önmagunkkal való megbékélésre, az elégedettségre, elfogadásra és a világban való helyünk megtalálására Csontos Márta, írónő mondata igaz, hogy „az elégedettség nem abból fakad, hogy mindent megkapsz, hanem abból a megnyugvásból, hogy nem kaphatsz meg mindent.

Öt hozzászólás

Hanol Józsefné
2014. október 15. 13:59:08
Kedves Gabriella!
Nagyon szeretem a műsorát. Eddig szinte az összes adást láttam. Egyetlen dolog zavar a beszélgetésekben. Ön szinte mindig a mama és a papa szavakat használja. Az anyanyelvünkben vannak e szülői státuszra sokkal szebb kifejezések: édesanya, édesapa, anya, apa... (Mert anyanyelv és nem mamanyelv.)
Sok sikert és további érdekes témát kívánok.
Szeretettel: Hanol Józsefné
Zrínyi Mária
2014. október 15. 18:29:48
A mai adásban az egészségpszichológus hölgy anorexiával kapcsolatos mondatait szeretném kiegészíteni: nem szükséges egy fiatal lány étkezési zavarához a szeretetlenség a családban, sőt, szereti mindenki, kedvesnek, helyesnek tartják, okosnak, a család jól funkcionál......... és mégis! Végigjártam ezt az utat a lányommal. Egy kiváló pszichiáter segítségével ki