Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egyszer fenn, egyszer lenn Adásba kerül: 2015. február 04.

Mindannyiunk életében van fenn és lenn. A kérdés az, hogy mit teszünk, amikor fenn vagyunk, és hogyan viselkedünk, amikor lenn vagyunk? Hogyan éljük meg a sikert és a kudarcot? Vendégeink példájukkal, élettapasztalatukkal megmutatják, hogyan lehet a nehéz pillanatokban az életet kibírni, milyen alázattal kell viseltetni, amikor az élet nem éppen napos oldalát fordítja felénk. Továbbá mesélnek a sikerekhez való hozzáállásukról is. Itt lesz velünk ma: Götz Anna, Erdélyi Mónika és Esze Dóra. Meglepetés férfi vendégünk szerint minden nehéz élethelyzetben kapunk az élettől egy mentőövet.

"Olyan, hogy siker és kudarc, egyszerűen nem létezik. Ami valós, az az életed, a tapasztalataid és a kihívásaid - és hogyan birkózol meg ezekkel."                                                Damon Hill

Ahogy sokan a kudarcot nehezen éljük meg, és nehezen tudjuk kezelni, sok esetben a sikerekről is elmondható ugyanez. A hullám bármelyik részén lenni nem egyszerű. Egyik feldolgozása sem könnyű, meg kell tanulnunk az egyikből felállni, a másikat alázattal és méltóságteljesen viselni. Az élet olyan akár egy hullámzó víztömeg, amelyen meg kell tanulnunk egyensúlyozni! A siker pillanatát fel kell tudnunk dolgozni, élvezni, és megosztani ezt a boldogságot valakivel, a kudarc medréből pedig fel kell hozni valamit, amiből a későbbiekben meríthetünk energiát!

Götz Anna színésznő, a Rajz János-, a Déryné- és az Őze Lajos-Díj tulajdonosa. Minden kudarc csak erősítette, úgy gondolja, ha egy kudarcból képes felállni, már az is egy siker. Legnagyobb mélypontja a válása volt, viszont amikor megpróbált továbblépni, akkor talált olyan barátokra és szerelemre, akik segítették őt „életben maradni”. A sikerei fogadtatását nehezen kezelte, őt igazán sosem érdekelte a szereplés, kizárólag maga az út. Anna nem extrovertált ember, ki a környezetéből nyeri az energiát. Számára a szakmája egyfajta terápia, ezáltal sok szerepet felvehet, olyanokat is, amiket az életben nem tehetne meg.

Esze Dóra író, műfordító, énekes, műsorvezető, újságíró nem feketén-fehéren értelmezi a fenn és lenn fogalompárosát. Ugyanis mindegyikben benne van mindkettő. Másrészt az is nagyon sokat változik, hogy később, hogyan ítéljük meg a múltbéli sorsfordulatokat. A csúcsok is nyomot hagynak az emberben. A szakmai kudarcokat toporgásként élte meg, ehhez pedig kitartás és türelem kellett. Úgy érzi a fájdalom sokszor a barátunk, ellenben a komfortzónával, amit nem tart annak. A fenn és a lenn kérdésköre csupán helyzetek összessége, amelyek elmúlnak - az számít csupán, amit teszünk, mert az megmarad.

Erdélyi Mónika televíziós műsorvezető most már önmaga ítéli meg  hogy éppen fenn vagy lenn van, s nem hagyja, hogy ezt környezete tegye meg helyette. De van egy kontrollcsoportja, akik véleményére mindig odafigyel. A „gödörből” ki lehet jönni, meg lehet erősödni, de nyomot hagy az ember lelkében. Úgy érzi minden lehetőség őt ragadta meg, és nem ő a lehetőséget. Szakmai sikereiben nehezen viselte az ünneplést. Alapvetően takarékos, szerény körülmények között nőtt fel, ami úgy érzi jellemformáló tud lenni. Azonban nagyon szeret sikeres emberek társaságában lenni, mert feldobják és motiválják őt.

Szolnoki Péter, zenész elmondása szerint, amikor a csúcson van, azt nem érzi, viszont a mélypontot annál inkább. Éppen ezért a kettő közötti állapotban szeret lenni. Válása volt az, amit személyes kudarcként élt meg. Úgy gondolja nem feltétlenül baj az, ha az ember kicsit marcangolja magát vagy önsajnálatba kezd. Később, ebből tud meríteni. Péter szerint minden nehéz helyzetben dobnak az embernek egy mentőövet. S úgy gondolja, hogy rossz az a mondás, hogy bajban ismered meg, hogy ki a barátod, szerinte pont fordítva van, az örömödben derül ki, hogy ki az, aki veled együtt tud örülni a sikerednek!

A sikert nehezebb kezelni, mint a kudarcot?

A siker átok is lehet, ha nem tanuljuk meg, hogyan is kell megfelelően kezelni. A kudarc fájdalmas, önvizsgálatra késztet és szerénységre. A siker ellenben a kudarccal nem gyengít, hanem megerősít minket, s eközben úgy érezhetjük, hogy önvizsgálatot sem szükséges tartanunk. Ezt kezelni akkor tudjuk jól, ha úgy érezzük, hogy nem érdemeljük meg, azonban ha úgy gondoljuk, hogy megillet minket, ezzel a bukást készítjük elő önmagunk számára. A siker vakká tehet, ha nincs kellő önismeretünk. Ilyen helyzetekben van szükségünk tanácsra, figyelmeztetésre, visszajelzésekre, egy olyan csoportra, barátokra, akik igazán őszinték velünk. A dicsőség méltó viseléséhez alázatra van szükségünk. Az alázatos ember sem többet sem kevesebbet nem gondol magáról. A siker nem teremti meg az alapot a kudarc kezelésére, de fordítva annál inkább igaz. A kudarc nélkülözhetetlen a siker megfelelő kezeléséhez.

Vajon melyik állapotot könnyebb megosztani az embertársainkkal? A kudarcot,  amely elmondása során úgy érezzük megvillantottuk a gyenge pontjainkat? Vagy a sikert? Ennél pedig fennáll a veszély, hogy az örömünket megosztani kívánt társunknak szemében megcsillan a zöld kis szörny. Vajon, ha tényleg önvizsgálatot tartunk, tudunk őszintén örülni más sikerének? S tudunk olyan lelki támaszt nyújtani szeretteinknek, hogy a bajban hozzánk forduljanak? Vajon környezetünkben körbeérnek az ilyen kapcsolatok? Vagy nagyon nehéz megtalálni őket? Kinek sok, kinek kevés adatik meg az emberi kapcsolatok erősségéből, de bárhogyan is van, becsüljük meg azokat az embereket, akik e két végpont között is fogják a kezünket! Nincs értékesebb egy őszinte kapcsolatnál!

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!