Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

'Apák gyesen, avagy férfiak anyaszerepben' (Fordított adás) Adásba kerül: 2014. szeptember 23.

Egyre többen válunk tudatos szülőkké. Nemcsak az anya érzi ezt feladatának, hanem egyre több apajelölt is. A család működéséhez mindkét szülőre szükség van, sőt, sokszor megfordul a hagyományos felállás. Három férfi vendégünk, Kóbor János, Walkó Csaba és Győrfi Pál számol be apai tapasztalatairól. Meglepetés hölgyvendégünk pedig megosztja velünk az ideális családi együttműködés megteremtésének módját.

Fiúnak mutatni a példaképet,
és erőt adni, mit elvár az élet.
S a lánynak apát, hogy Őbenne lássa,
milyen legyen majd az Ő választása,
hogy később, a méltó párjára leljen,
s benne milyen értékekre figyeljen.

                                     Aranyosi Ervin

A világ változik, de a szerepelvárások ugyanazok. A családban a nő tölti be az anya és a háziasszony szerepét, sok esetben pedig még mindig az apa a családfenntartó. Mi nők még mindig elvárjuk, hogy igazi férfi álljon a bal oldalunkon, de a szívünk repdes az örömtől, ha azt látjuk, hogy mennyire ért a gyerekek nyelvén is. Nem is beszélve arról, ha a házimunkából is kiveszi a részét, mert átérzi a nő feladatainak mennyiségét. Mindezt természetesen férfiasan, ügyelvén arra, nehogy a haveroktól megkapja a „papucs” gúnynevet. Mert hát a férfi az legyen férfi!
Milyen ideális kép ez, ugye? Több ilyen férfi kellene a Földre. A nők helyzete viszont az évek alatt sokat változott. Dolgozzunk, építsünk karriert és legyünk a világ legjobb anyái. Mindenki beláthatja, hogy logisztikailag lehetetlen feladatnak tűnik. Ennek elbírásához kell a férfi segítsége. Ha képes a két ember szimbiózisban élni, megosztani a feladatokat, megbeszélni a gondokat, akkor sem könnyű, de működőképessé tud válni.

Vendégeink ugyan e paletta széles területén mozognak de úgy tűnik, megállják a helyüket.

Kóbor János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, az Omega együttes tagja, négygenerációs édesapa. A fiatalok közt ugyanis 10 év korkülönbség van. Azt mondják, hogy a nagyszülőknek a csemetékhez több türelmük van, de ha a szülő nagyszülői korban van, akkor ez teljesen egyenértékű. Ezt vallja János is.  Ő is szabadon volt nevelve, így gyermekeit is ebben a szellemben neveli. Felesége szinte minden gyermeknevelési terhet levesz a válláról.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője négy gyermek édesapja. Elsőszülött fiánál nem tudott teljes értékű apa lenni, emiatt lelkiismeret furdalása is van. Szerencsére az apa-fiú kapcsolat nem sérült. Azt mondja, hogy ennyi gyerek mellett nincs idő megöregedni, folyamatosan aktív a figyelme. Feleségére csodálattal néz. Erre mindig akkor jön rá, amikor egyedül marad a kicsikkel. Itthon is és a munkában is folyamatosan készenlétben van.

Walkó Csaba énekes, zenész, a Compact Disco frontembere lelkiekben már akkor készült az apaságra, mikor felesége áldott állapotban volt. Csaba kiskorában hiperaktivitásáról volt híres, de úgy látja, a kisfia túltesz még rajta is. Mindent meg akart tanulni, amit egy jó apának tudnia kell. A pelenkázás nem a kedvenc elfoglaltsága. Úgy véli a gyereknevelésben nincs szabadnap. Célja az, hogy fiának mindent megtanítson és a gyerek azt válassza majd, ami tényleg érdekli.

Női vendégünk, Balássy Betti énekes, zenész. Otthon és a közös hivatásuk területén is remek párost alkot Varga Ferivel. Otthonukban három generáció él együtt. Így mindenki igyekszik a másik ügyes-bajos dolgaiban segíteni. Betti és Feri között a munkamegosztás mondhatni tökéletes. Elmondása szerint egymásról veszik le a terhet annak függvényében, ki mennyire fáradt. Feri a főzést átvállalta magára. Gyereknevelésben Betti a türelmesebb. Szeret leülni és addig beszélgetni a kislányával, amíg a dackorszakát élő gyermeke ellenállását együttműködésbe tudja fordítani.

Hölgyeim! Jó hírem van! Már egy 1983-mas kutatás igazolta azt a tényt, hogy az apák involváltsága, tehát a bevonódása nőtt a gyereknevelésbe. Az apák gyermekükkel töltött ideje megduplázódott. Többek között egyre több férfi merészkedik be a szülőszobába.

Mintha minden rezdülésnél ott akarnának lenni. Bemenni férfiként a szülőszobára és kijönni gondoskodó apaként. Mintha nőtt volna a férfiak empátiás készsége is. Idővel ugyan, de merhetjük azt gondolni, hogy megért minket a másik nem. Átérzi gondjaink és feladataink megszámlálhatatlan mennyiségét. Ugyan sokaknak még a régi sztereotip nemi szerepek élnek ideálként a fejükben. A nő nőként akarja érezni magát egy férfi mellett, a férfi pedig erőt és biztonságot akar sugallni - de a jobb együttműködés és önmegvalósítás érdekében kifizetődő, ha néha-néha változtatunk ezen a hozzáálláson.

Két hozzászólás

Kovács Mária
2014. szeptember 23. 21:46:49
Kedves Jakupcsek Gabriella!

Úgy látom, műsorában mindig közismert személyiségek szerepelnek, akiknek sajátos foglalkozásuk van, és ez mindig sajátos időbeosztást és sajátos élethelyzeteket eredményez. Országunkban egyelőre több átlagcsalád és átlagember ér, ezért nagyon jó lenne, ha műsorában ovónő, kéményseprő, bolti pénztáros, tanár/nő, autóbuszsofőr, postás, bölcsődei dajka, titkárnő, körzeti orvos, portás, utcaseprő, stb. szólalna meg!

Üdvözlettel
Kovács Mária tanár
Isabel
2014. szeptember 24. 20:59:28
Kovács Mária tanárnőnek: osztom véleményét, de úgy tűnik, a műsor témájának megválasztása legnagyobb arányban a műsorvezető érdeklődésének (némelykor azt érzem: szórakozásának) eredménye. Ha csak belegondol másik műsorába, ott is a játék a fő, nem pedig a jó értelemben vett okítás. Túl sokat abból sem tanul a néző. Ezen adásban végül is a behívottak elég értékes emberek, akiktől hallottuk saját gyereknevelési szokásait. Ha van kedve és ideje, keresse meg A nyomor széle című blogot, szörfözzön ott kissé. Elég érdekes "gyermeknevelési módszereket" lehet onnan megismerni, abszolút nem hírességek életén át. Meggyőződésem, hogy ha közülük valakit kérnének fel arra, hogy a tévé széles nyilvánossága előtt beszéljen családi dolgairól - nos, talán meg sem értené, miről van szó. Remélem, ezt a mondatot pedig ön érti majd meg:-)
Azt tanácsolom, fogadjuk el, amit kapunk a tévéből, hiszen nem mi csináljuk a műsort. Aztán persze megmondjuk mi is a véleményünket. Amit úgyse olvasnak el. Ha igen, akkor se történik más. Ez mindig is így volt, eztán se lesz másképpen.

Én is hozzászólok!