Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Magyar sportsikerek Adásba kerül: 2014. szeptember 18.

A nyár gazdag volt sporteseményekben, ahol a magyarok is megmutathatták, hogy ebben az országban mennyi remek sportoló van. A veszprémi és a szegedi kézilabdás fiúk is óriási bravúrokat értek el. A Bajnokok Ligájában a győri kézilabdás lányok remekeltek. A fél ország pedig a vízilabda csapatnak szurkolt, akik a Magyarországon megrendezett Európa Bajnokságon ezüstérmet szereztek. A kajakosak újabb érmeket zsebeltek be a német világversenyeken. Mindez hatalmas büszkeséggel tölt el minket. Az élsportban ezen érmek megszerzése rengetek munkával és lemondással jár. Megéri ez vajon? Erről beszélgetünk Risztov Évával, Pálinger Katalinnal, Csipes Tamarával és a meglepetés férfi vendégünkkel.

A nyár bővelkedett érmekben, az éremtulajdonosokat büszkén mutatjuk be a nagyközönségnek. A kézilabdás fiúk és lányok, a vízilabda csapat és a kajakosok is az élen jártak. De milyen harccal és lemondással jár az élsportolói élet? Vendégeink mindegyike a kitartáshoz szükséges erőt a lelátókon szurkolók szeretetéből és biztatásából nyeri.

Csipes Tamara világ- és Európa-bajnok kajakozó. Szülei szintén sportolók. Mondhatná az ember, hogy az alma nem esett messze a fájától. Az idei nyár három arany- és egy ezüstérmet hozott. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy a versenyző és az edzője között egy bizalmi kapcsolat alakuljon ki. Tamara szerencsés, mert legfőbb bizalmasa és egyben edzője az édesapja. Megfelelő mennyiségű pihenőidőre van szükség, hogy utána lélekből tudjon hajtani az ember. A verseny alatt nem csak magának, de a szurkolóknak is bizonyítani akar. Egy nagyobb mélypontja volt, amikor Ausztráliába menekült. De hamar rájött, hogy hiányzik neki a sportolói élet, így visszatért.

Pálinger Katalin a világ egyik legjobb kézilabda kapusa. Két éve vonult vissza. Lelkiekben az anyaságra készült, de a sportot máig nem hagyta abba. Sportmenedzserként dolgozik, de edzőnek nem menne, mert nem tudna elég szigorú lenni. Jól tudja, az élsport mennyi lemondással jár. Fontosnak tartja, hogy a versenyzőknek ne legyenek babonái. Ha valaki babonás az befolyással van a koncentrációra, elveszi a figyelmet és az energiát.

Risztov Éva olimpiai bajnok úszó. Bebizonyította, hogy hogyan lehet valamit újrakezdeni és az álmokat megvalósítani. Négy év kihagyás után 2012-ben a londoni olimpián aranyérmes lett. Az ő véleménye is az, hogy az élsport miatt nagyon sok minden kimaradt az életéből, de úgy érzi, a dobogó és a rajongók szeretete mindent kárpótol. Elmondása szerint a nagy hajtás után a dobogón rosszul van, nem tudja ugyanazt a katarzist átélni, mint a közönség. Babonából egy mondatot mond el magában. Abbahagyni a versenyzést csak akkor fogja, ha már nem leli örömét az úszásban.

Nagy Viktor világbajnok válogatott vízilabdázó, kapus. Úgy érezte nyáron hatalmas nyomás nehezedett rájuk a Margitszigeten azáltal, hogy a meccset itthon játszották. Bizonyítási vágy élt mindenkiben. Később tudták csak értékelni a második helyet. Szereti, és azt mondja, minden fáradságot és áldozatot megért. Elmondása szerint aranyat elbukni lehet, nem pedig ezüstöt megnyerni. Ahhoz, hogy a második helyet értékelni tudja a csapat, el kell telnie pár napnak.

A magyarországi sportélet kialakulása

Úri sportoknak lehet nevezni azt, ami szervezetten a XIX. században kezdődött el hazánkban. Ilyen sport volt a vitorlázás, lovaglás, evezés és korcsolyázás. Ezen sportok szeretete máig megmaradt és folyamatosan remekelünk e sportágak egy-egy nagyobb versenyén. Ami Európában elterjedt és népszerű sportág volt, abban a kezdetektől jelen voltunk és vagyunk mi is. Ilyen volt a kajak-kenu, a vívás, a kézilabda, a birkózás és a labdarúgás. 1867-ben alakult a Balatoni Yacht Egylet, ami alapjául szolgált a vitorlásversenyeknek. 1869-ben megalakult a Budapesti Korcsolyázó Egylet. 1875-ben a Magyar Atlétikai Club, majd kicsivel később a Budapesti Torna Club.

Az élsport ára

Az élsportot űzők nagy árat fizetnek azért, hogy a kiérdemelt dobogóra álljanak. A világátlag azt mutatja, hogy 10 000 gyerekből összesen kettő lesz kiváló sportoló. Ez hatalmas hajtást jelent, sorozatos kihívások és jobbnál jobb teljesítményelvárás mind az edzők, mind önmaguk részéről. Voltak esetek, amelyek szomorú tragédiával zárultak, mert hiába a sportorvosi intelem, a versenyző nem hallgatott a tanácsokra.

Úgy, ahogy az élet számos területén, úgy itt is fontos tudni azt, hol húzzuk meg a határt és ismerni kell a mértékletesség fogalmát is. De a történetek nagy része happy end-del, sikerrel és van, hogy győzelemmel ér véget. Ami büszkeséggel tölti el a versenyzőt, a szurkolókat és az egész országot.

Példaképpé válni

Sokan irigylik ezen emberek életét, de kevés ember tudja azt, hogy milyen szenvedéssel jár ez az életmód. Élsportoló csak abból lesz, aki tud elég kitartó lenni, és dübörög benne a maximalizmusra való törekvés. Így méltón megérdemlik azt, hogy példaképekké, hősökké váljanak az emberek szemében. Ez ugyan egy szimbolikus, de talán a lehető legnagyobb kitüntetés.

És milyen lehetőség vár azokra, akik úgy érzik, hogy itt az ideje visszavonulni? Elég gazdag palettával bővelkedik ez a szegmens. Válhatnak edzőkké, elindulhatnak a sportdiplomácia útján, lehetnek sportmenedzserek és szakkommentátorok - akik személye sokkal hitelesebb, mint azoké, akik nem rendelkeznek sportolói múlttal.

Két hozzászólás

lezlike 56
2014. szeptember 18. 18:34:38
Nekema szivemcsücske PÁLINGER KATALIN,de ez nem azt jelenti,RISZTOV ÉVA,CSIPES TAMARA nem szerepelne alegnagyobb sportolók között.KATI visszavonult gondolom Én férfi,hogy Őneki az anyaszerep most a legfontosabb,én abban biztos vagyok,hogy Ő megoldja.Mind a három hölgynek nagyon sok sikert a magánéletben és Ők ketten kik versenyezneka sportban is.
Kati
2014. október 3. 13:22:57
Kedves Műsorkészítők!

A Ridikült IMÁDOM!

És nagyon örülök, hogy a mai adásban Risztov Éva is vendég volt!

Köszönöm!

Kati

Én is hozzászólok!