Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Milyen a féltékeny nő? Adásba kerül: 2014. november 21.

Mai témánk a nőkről szól, férfi szemszögből megközelítve. Hogyan éli meg egy férfi, ha a párja féltékeny? Milyen formában nyilvánul meg, és milyen módon lehet jól kezelni? Hogyan viselkedjen, miként reagáljon egy férfi a nő féltékenységére? E téma mai boncolgatói: Forgács Gábor, Schirilla György és Takáts Tamás. Meglepetés hölgyvendégünk szerint nincs féltékeny nő, ez csupán egy adott párkapcsolatban megjelenő érzés.

 

"Lehet, hogy csak férfi-pimaszság,
de tőled ez is sok nekem.
Ha te megcsalsz, csak érdekesség,
tapasztalat vagy győzelem.
Hát én?! Nekem tilos a játék
s épp te mondod, hogy nem szabad,
pedig én, én csak magamért
nem piszkolom be magamat."
  Mikes Margit

Sokan mondják, a női féltékenység lelkileg kínozza a férfit. De milyen méreteket tud ez ölteni? Meddig jól eső, és honnan kezdődik a beteges féltékenység? Milyen mértékben van szükség erre egy kapcsolatban? Bizalom, bizalom és bizalom! Erre van szükség ahhoz, hogy egészséges módon működhessen egy párkapcsolat. Na de a bizalom nem sétál csak úgy be az ajtón. A bizalmat úgy kell felépíteni, mint anno a támadásnak ellenálló várakat. Biztos talajon és megingathatatlanul kell állnia, bármi is történjen.

Forgács Gábor színész, humorista életében féltékenységből adódó veszekedések nem voltak. Soha nem gondolta azt, hogy ha egy nő nem féltékeny, akkor nem szereti igazán. Gábor minden párkapcsolatban nyitott könyv volt. Az igazi féltékenységi probléma a menyek és a fiúk édesanyja között adódhat. Az ő édesanyja is akkor volt féltékeny, amikor már úgy nézett ki Gábor kapcsolatából esküvő lesz. Sok probléma abból adódik, hogy a nők mivel több mindenre tudnak figyelni, több idejük van gondolkodni. A férfi csak egyre tud, vagy ezt, vagy azt csinál, s nem a kettőt egyszerre.

Schirilla György sportoló, nevetve meséli, hogy náluk családi hagyomány a féltékenység. A kapcsolatok nagy részét az ok nélküli féltékenység öli meg. A női lélek sokkal bonyolultabb, érzelmileg sokkal nehezebb kielégíteni. Mivel jógát is oktat, így közvetlenül találkozik a nőkkel és az ő problémáikkal. A nők ebből a szempontból rosszabbak, mivel pszichikailag kínozzák a férfit. György szerint a féltékenység nem más, mint a szeretet alkoholizmusa. A kisebb mértékűt még beszélgetéssel fel lehet oldani.

Takáts Tamás rock- és blues énekes, szájharmonikás, dobos. Önmagában egy normális emberi érzésnek tartja, úgy gondolja, van értelmes féltékenység. A probléma a társ iránti bizalmatlanságból ered. Hat évet élt egy féltékenységgel megmérgezett párkapcsolatban, ahol mindig abban bízott, hogy egyszer ez elillan, de bármennyire is törekedett megfékezhetetlen volt. Kellemetlen helyzetek, jelenetek adódtak, melynek a vége az lett, hogy volt ahonnan kitiltották őket.

Dr. Belső Nóra pszichiáter, kutató elve szerint féltékeny típusú nő vagy férfi nincs, lelki háttér van. A féltékenység akkor üti fel a fejét, ha bekövetkezik a bizalomvesztés, gyakran ez egy életen keresztül kihatással van társas kapcsolatainkra. Például, ha a szülők elválnak és egy kislány az önbizalom növelő gesztusokat nem tudja megkapni édesapjától, akkor nem alakul ki irányába bizalom, mely a párkapcsolataiban később visszaköszön. Párunk előző partnerére az érzelmi kötés miatt vagyunk féltékenyek, tehát arra, hogy nemcsak hozzánk, hanem hozzá is ugyanígy kötődhetett.

Poliamoria

Alapvetően a féltékenység két szereplős jelenet. Féltjük, bizalmatlanok vagyunk a másikkal, azt szeretnénk, ha a csak ránk összpontosítana. Mégis vannak olyan normafelborító, furcsa társas kapcsolatok, mint a poliamoria. Ahol a féltékenység jelenléte érdekes testet ölthet, vagy nem is létezik? A poliamoriában élő emberekre azt mondják nemcsak egy, hanem több személyhez fűződő egyidejű, érzelmeken alapuló társas kapcsolatot alakítanak ki, ez az ún. többszerelműség. Ezek a kapcsolatok a korlátozó tulajdonságok visszautasítására épülnek. A féltékenységet és a kisajátítást akarják elkerülni. 2009-es adat alapján az USA-ban félmillióan poliamoria kapcsolatban élnek.

Féltékenység típusai

Két fő típusa van. Az akut féltékenység rövid lefolyású, heves kirohanás. Alapvetően ezek az emberek nem mutatnak hajlamot a féltékenységre, valamilyen szituáció hozza ki belőlük. A krónikusan féltékeny emberek bármikor, váratlan pillanatokat is félreértelmeznek, rosszul ítélik meg. Az okok ebben az esetben, az önbizalomhiányban és a gyermekkorban keresendők.

Nemcsak a szerelem vak, hanem a féltékenység is!

Amerikai kutatók egy kísérlet során kiderítették, hogy a féltékenység vakságot okoz. Minél féltékenyebb egy nő, annál kevésbé tud koncentrálni egyéb feladataira. Tehát az érzelmi töltetű gondolatokra összpontosítunk, ezáltal olyan dolgok mellett is elsiklunk, ami ott van az orrunk előtt. Emmanuel Geibel német költő, drámaíró a következőképpen fogalmazza ezt meg: „A féltékenység egyszerre tesz éleslátóvá és vakká: az ember lát, mint egy lövész, és úgy találja el a célt, mint egy gyermek.”

 

Négy hozzászólás

Éva
2014. november 21. 22:55:10
Gratulálni szeretnék a a műsorukhoz! Igényes, szórakoztató, elgondolkodtató! Jakupcsek Gabriella Magyarország legjobb női műsorvezetője! Szívesen látnám női vendégként Szily Nórát és Liptai Claudiát. Férfi meghívottként pedig Alföldi Róbertet és Csiszár Jenőt. További sok sikert kívánok Önöknek!
Üdv.: Éva
Isabel
2014. november 23. 10:52:48
Én ugyan tudom, mit jelent a féltékenység, ámbár férfira nemigen voltam még féltékeny. Az "uram" dolgaira csak húsz év után derült fény, egy cetlilevélből és egy taxisofőr bekopogtatásából. Innen tudtam meg, de őszintén szólva, nem érdekelt. Még a válóperi keresetlevélből is kifelejtettem, a tárgyaláson sem említettem. Férfira azóta és ma sem vagyok féltékeny, mert, ahogy valaki a műsor elején mondta: a féltékenység vagy nem féltékenység bizalom kérdése. És ez kettős bizalom! egyrészt a saját maga választott társával szembeni, másrészt a saját magával szembeni bizalom. Szerintem az a nő féltékeny, aki saját maga is küzd a "másfelé hajlás" szindrómával, vagyis saját magából indul ki. Ha nem ilyen, akkor küzd a saját benső problémájával, elég-e ő a világnak, egy férfinak stb., vagyis önértékelési zavarokkal. Súlyos állapotú hölgyről volt szó, akiről az adás szupermenje mesélt, Takács Tamás. Jó, hogy kezelik, és feltehető némi javulás is, de csak ha megfelelő az az ember, aki segít neki kutatni a mélységeiben.
Harmona
2015. február 17. 06:26:57
Ha csak a fele igaz lenne amit Schirilla mondott akkor a világon ő lenne a legsikeresebb ember. Soha nem volt neki üldözője, ezt csak beképzeli magának. A felesége mondta, hogy súlyos beteg, és én is nagyon jól ismerem. Engem is nagyon kihasznált. Kedves Isabel, az illető hölgy nagyon jó egészségnek örvend, és Gyuri titkárnője, és egyben nagyon jó barátja.
lovi
2015. február 17. 08:09:32
Kedves Isabel! Az illető hölgy, akiről Schirilla beszélt, kitűnő egészségnek örvend, és Schirilla György nagyon jó barátja, és egyben titkárnője volt.

Én is hozzászólok!