Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Rokonszenves rokonok Adásba kerül: 2015. február 09.

Ahogy mondani szokás: barátainkat igen, a családtagjainkat nem választhatjuk meg. Az együttélést, az ünnepeket, a közös programokat bizonyos szabályok mentén, együttműködve, alkalmazkodással próbáljuk megoldani kisebb-nagyobb sikerekkel. Hogyan találjuk meg a közös hangot? Hogyan tartsuk össze a családot, annak ellenére, hogy akadnak nem tetsző szokások, és hozzáállások. Erről mesélnek mai vendégeink: Náray Erika, Illényi Katica és Tatár Csilla. Meglepetés férfi vendégünknek van egy nagyszámú választott családja is, akikkel a mindennapokban még együtt is dolgozik.

"A harmonikus családi kapcsolatok egyik legfontosabb feltétele a tisztelet."

                                                                                                                           Gary Chapman

Családi kapcsolataink békében való megtartása talán az egyik legnehezebb feladat, sokszor egy életen át képesek vagyunk harcolni azért, hogy kis és tágas családi körben is a harmónia, az elfogadás, és - ami a legfontosabb - a szeretet uralkodhasson. A családba érkező férjek, feleségek elfogadása sosem volt egyszerű folyamat. A családtagjaink tulajdonságát el kell fogadnunk, a szokásaikhoz türelemmel kell hozzáállnunk. Formálnunk, alakítanunk kell egymást ahhoz, hogy jól tudjunk együtt élni. Van, amikor ezt sikerrel véghez lehet vinni, de vannak ennél sokkal bonyolultabb családi kapcsolatok. Hogyan birkózzunk meg ezekkel a kihívásokkal?

Náray Erika, színésznő, énekesnő összetartó családban nőtt fel, testvére nagyon sokat segített neki. A család szélesebb köréről már más mondható el. E témával kapcsolatban van egy kedvenc idézete: „A család egy rendkívül erős béklyó, és mindig a leggyengébb láncszem irányít.” Erika mindig olyan családtagokkal veszi körbe magát, azokat látja szívesen vendégül, akik kíváncsiak rá és fordítva. Fontosnak tartja, hogy a családi kapcsolatainkat meg tudjuk fűszerezni egy kis humorral.

Illényi Katica Liszt-, Artisjus- és eMeRton-díjas hegedűművész óriási családban él, mindkét szülőnek 4-4 testvére van, rengeteg unokatestvérrel örvendeztette meg a sors. Tartottak egy Illényi család találkozót, s volt, akinek be kellett mutatkoznia. Az összes testvérével nagyon szoros a kapcsolata. A család méretéhez képest Katicáék esküvőjén csupán 12 meghívott vendég volt. Párjával úgy gondolták elsősorban kettejükre tartozik és a Jóistenre. Másodsorban nagyon sokan lettek volna, és el akarták kerülni az esetleges sértődéseket.

Tatár Csilla, televíziós műsorvezetőnél sosem volt a karácsony nagycsaládi esemény, kizárólag a szűk család ünnepelt együtt. Szülei nagyon szigorúak voltak, de örül neki, mert felnőttkorára ez nagyon jó hatással volt. Testvérét kicsi korában szinte kisajátította, nagyon erősen kötődtek egymáshoz. Majd amikor Csilla férjhez ment, akkor érezte öccse, hogy elveszítette őt. Ennek hatására még szorosabbá vált a már amúgy is szoros kapcsolatuk. Csilla nem tud haragot tartani, gyorsan elengedi a problémát. A legnehezebb azokat a családtagokat kezelni, akik nem kíváncsiak rá, csak saját magukra.  

Sipos Péter, zenész, parodista testvérével nagyon jó viszonyt ápol. A második családja az Irigy Hónajlmirigy tagjai. Felesége édesanyjával nagyon jó kapcsolata van. Ám amikor még udvarolt kedvesének, kizárólag sátorban aludhatott a kertben. Apósa nehezen fogadta el a cukrászból lett parodistát. De az élet őt igazolta, párjával 25 éve boldog házasságban élnek, s mindezek mellett sikeres karriert futott be választott családjával.

Minden emberi kapcsolat gyökere: a kommunikáció!

Bármennyire is közhely, mindennek az alapja a kommunikáció, s így igaz ez a családra is. Minden fennálló helyzet a kommunikációban gyökerezik. Az ideális és a kevésbé ideális is. Ez határozza meg az egymás közötti kapcsolataink minőségét és a fejlődését. Ha azt feltételezzük ez az alapja a társas, s egyúttal a családi kapcsolatainknak, akkor ennek elakadása milyen okokra vezethető vissza? Milyen kommunikációs zavarok az okozói a sértődésnek, a vitának, nézeteltéréseknek? Pár jellemző példa:

  • Alapvetően eltérhet a családtagok személyisége, melynek az el nem fogadása lehet a konfliktusok okozója.
  • Probléma adódhat abból, ha a szeretet kifejezése két eltérő csatornán keresztül történik. Sokféleképpen kifejezhetjük a szeretetünket, de ha ez nem esik egybe a másik által választott csatornával, akkor esetleg nem vehetjük észre az erre utaló gesztusait, tetteit.
  • A problémák érdemi megbeszélésének kudarcba fulladása lehet magatartásbeli gond is. Legtöbbször előforduló hiba, amelybe beleesünk a vádló, az okoskodó, a mellébeszélő, a bármi áron békét teremtő és az előítéletes magatartás.
  • A hiteltelenség is megnehezíti az ideális kapcsolat megtartását: amikor a verbális gesztusaink a testbeszédünkkel nincs szinkronban. Például azt mondjuk a másiknak, hogy figyelünk, de a testbeszédünkkel azt közvetítjük, hogy "nincs időm rád". Nagyon fontos az őszinte odafigyelés. Meg kell tanulnunk kimutatni azt, hogy kíváncsiak vagyunk a másikra, és meg kell tanulnunk kérdezni!
  • Jellemző hiba az is, amikor családtagjaink felé általánosan fogalmazunk meg egy mondatot, de ezt akár mindenki magára is vonatkoztathatná.
  • És talán az egyik legismertebb malőr, amikor a mondandónkat nem az érintettnek mondjuk, hanem őt megkerülve egy harmadik személynek, aki által visszajut az üzenet az érintetthez.

A konfliktuskezelést, a konfliktusmegoldást tanulnia kellene mindenkinek. Egy összetartó család az egyik legnagyobb érték. Ha csak szűk körben, vagy tág családi szférában is meg tudjuk egymás között teremteni a megfelelő kapcsolatot, akkor az élet legnagyobb kincséről beszélhetünk. Az előbb felsorolt pontok, olykor egyértelmű intelmeknek tűnhetnek, de valójában a fennálló problémák legalapvetőbb hibaforrásai.

Egy hozzászólás

Kiss Alexandra
2015. február 9. 19:12:44
Tisztelt Ridikül!

Édesanyámmal és Nagymamámmal nagy rajongói vagyunk a műsornak, amikor időnk engedi mindig megnézzük az adást és gyakran beszélgetünk az ott felhozott témákról.
Most lesz mindkettőjüknek a születésnapja és ebből az alkalomból szívesen meglepném őket 1-1 jeggyel az élőfelvételre, hogy élőben is láthassuk a műsort. Szeretném megkérdezni, hogy erre hol van lehetőség, hol lehet jegyet kapni a felvételre?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kiss Alexandra

Én is hozzászólok!