Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Időzsonglőrök Adásba kerül: 2014. december 08.

Dolgozó, karriert építő nő száz felé tud szakadni, párhuzamosan több feladat elvégzésére képes. Az időbeosztással mesterien bánik. Magas fordulatszámon éli mindennapjait, helytáll a munkában, a gyereknevelésben, a háztartásban, a párkapcsolatában. A helytállás megfelelési kényszer vagy önmagunk, ill. a külvilág felől támasztott elvárások? Hogyan osszuk be az időnket? Képesek vagyunk arra, hogy minden területen azonos mértékben megfeleljünk? Erről kérdezzük ma Völgyesi Gabit, Stahl Juditot és György-Horváth Zsuzsát. Meglepetés vendégünk osztozik feleségével a részfeladatok területén.

"Életünk legszebb élményei nem passzív, befogadó, ellazult állapotban érnek bennünket - noha az ilyenek is lehetnek élvezetesek, ha keményen megdolgoztunk értük. A legszebb pillanatok általában akkor következnek be, amikor valaki testi vagy szellemi teljesítményét megfeszített akarattal a végletekig fokozza, hogy véghezvigyen valamilyen nehéz, de fontos feladatot. A tökéletes élmény tehát olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre."  Csíkszentmihályi Mihály

Az idővel gazdálkodni egy maximalista embernek nehéz, de nem kivitelezhetetlen feladat. A pontos, precíz időbeosztás, a napi terv elkészítése és a megvalósítás egy sűrű napirendet eredményez. Feladatait folyamatosan jegyzeteli, mert vizuálisan ragadja őt meg a teendők mennyisége és örömként szolgál az a momentum, amikor elkezdheti kihúzogatni a már végrehajtott feladatokat. Megkönnyebbül, ha a nap végére felírt feladatok egésze egy nagy áthúzás. Aki ennek a típusnak az ellentettje és sok szabadideje van, annál gyakran megesik, hogy kifolyik az idő a kezei közül, kevésbé tud hatékony lenni. Sokszor mondjuk azt, hogy „semmire, sincs időm”, de bebizonyított tény, hogy ha egyszer mégis lenne időnk arra, hogy egy adott feladatot megcsináljunk, nem lenne kész hamarabb. Ugyanis az idő mennyisége nem egyenesen arányos a hatékonyság fokozásával, mivel lezserebbre vesszük az időbeosztást, így kevésbé leszünk produktívak.

Stahl Judit televíziós műsorvezető-producer, őszintén bevallotta véleményét, miszerint a férfiak, kevesebbet teljesítenek, mint mi nők. Jó szervezőnek tartja magát. Listákat gyárt, örömöt talál benne, amikor leszedheti a már végrehajtott feladatot jelentő matricát. A siker titkának az önfegyelmet tartja. Az ún. flow élményét rendszeresen átéli, mivel amit csinál, abban fel tud oldódni. Terhesen nagyon sokat dolgozott előre, hogy a szülés után kislányával, Hannával sok időt tölthessen együtt. Az általa felépített napi rendszerben szokások és rituálék vannak.

Csíkszentmihályi Mihály által bevezetett flow kifejezés, sokak által emlegetett fogalom. Jelentése: tökéletes élmény. Ez egy elmélyült állapotot jelöl abban, amit éppen csinálunk, teljesen belemerülünk. Teljesítőképességünk maximális fokozaton működik. A tevékenység lehet bármi, mely nem tartalomfüggő, hanem a cselekvés minőségétől függ. Amikor a flowt átéljük, nem tudatosítjuk. Az utólagos elégedettség utal vissza erre az elmélyült, tökéletes élményre. Csíkszentmihályi Mihály szavaival élve: „Amikor az ember teljesen eggyé válik azzal, amit csinál, és tudja, hogy erős, és az adott pillanatban ő maga irányítja a sorsát, és az eredményektől függetlenül úgy érzi, hogy minden milyen jó… Akkor éli át teljes lényével, hogy áramlik benne az élet. Ez a flow. (…)Bármilyen szavakkal is írjuk le a flow élményét, egy biztos: a flow pillanatai kiragyognak emlékeink sorából.”

György-Horváth Zsuzsa az m1 híradójának egyik műsorvezetője is azt mondja, hogy egy férfi egy dologra képes koncentrálni, nálunk, nőknél ez nem így van. Az időbeosztás megfelelő kivitelezéséhez, rutinra és évekre van szükség. Megtanult lemondani dolgokról, hogy a többi olajozottan működjön. Minden nap 03:30-kor kell. Legnagyobb kihívás ebben, hogy délután is aktív tudjon maradni gyermekeivel, ahol mentálisan és fizikálisan itt toppon kell lennie. Párunkban meg kell tanulnunk bízni, hogy meg tudja az adott feladatot csinálni. Le kell szoknunk a folyamatos ellenőrzésről. Zsuzsa gyengesége a barátokkal való kapcsolattartásban mutatkozik meg.

Völgyesi Gabi énekesnő, jogász úgy érzi, gyakran robotként végzi a napi feladatait. A flow élményét utoljára tinédzser korában élte át. Mottója: nincs ideális, csak optimális. Nem kell hibáztatnunk magunkat folyamatosan, ha valamit nem sikerült végrehajtanunk. Ha sok feladata van, a taktikája az, hogy két dolgot kezd el egyszerre csinálni, így párhuzamosan halad a kettővel, ezáltal időt takarít meg. Nagyon fontos, hogy ismerjenek a gyerekeink és a párunk, tudnunk kell a másikról, hogy mennyire terhelhető.

Szendi Gábor, klinikai szakpszichológus szerint a karriert építő nők picit férfiasabbak. Ő is képes több dolog elvégzésére egyszerre. A férfiak rendszerben gondolkodnak, az agyuk így van felépítve. A női agy az empátiára van optimalizálva. Náluk, a családban rendszeres szokássá vált az, hogy ebédidőben mindenki a konyhában tartózkodik és elkészíti magának az ételt. Gáboréknál a munkamegosztásnak fontos szerepe van: felesége takarít, az ő feladata a sütemények elkészítése. A családi életükben a spontaneitás nagy szerepet kap.

Egy személyben: anya, háziasszony, karrierista nő, feleség és barátnő sokat ért az időbeosztás megfelelő felosztásához. A gond ott kezdődik, ha a mindennapi zsúfolt teendőkben nem leljük örömünket, ha úgy érezzük kiégtünk. Azonban, ha folyamatosan feltölt, energiát ad és szeretjük azt, amit csinálunk, akkor a munka és a feladatok folyamán is fel tudunk töltődni és van, amiből energiát tudunk nyerni a következőhöz.

Három hozzászólás

Éva
2014. december 8. 16:14:51
Minden délután nagy örömmel várom a Ridikül adásait, mert sokat tanulhatok belőle és nagyon érdekes témákkal foglalkozik! Szívesen látnék egy olyan adást, amely azt a címet is kaphatná, hogy : "Hiúság férfi a neved". Hiszen korunkban nem csak mi nők, hanem férfitársaink is egyre görcsösebben próbálnak megfelelni a reklámok, filmek szépségideáljainak. Izzadnak és edzenek, éheznek és szálkásítanak. Egy statisztikai felmérés szerint 1972-ben a megkérdezett férfiak 25 %-a volt elégedetlen a testével. Manapság ez a szám már 67 %-ra ugrott. Pedig nem ártana tudni a kedves uraknak, hogy a nők nagy része a mackós típusra bukik . Jobban érzik magukat egy kicsit puha, de ápolt Leonardo di Caprio karjaiban, mint egy acéltestű, izomtömegeket építő Rambóéban. Nagyon örülnék Till Attilának és Gundel Takács Gábornak férfi vendégként. Nem feltétlenül ebben a témában.
További sok sikert kívánok a műsornak!
Éva
2014. december 8. 16:17:38
Tisztelt Ridikül Szerkesztőség! Szívesen elmennék a közönség soraiba. Mi ennek a feltétele? Köszönöm válaszukat
Isabel
2014. december 10. 16:49:18
Nem láttam a műsort sajnos, de egy példát írnék arról, hogyan zsonglőrködtem én egy átlagos pénteken.
Péntek délelőtt csináltam mindig a nagybevásárlást (szombaton tömegnyomor a piacon, ebédfőzés, utána kirohanás anyánkhoz a külvárosba, ahol fát kellett vágni, kertet rendbeszedni, anyánkkal beszélgetni, utóbbira persze már kevés idő jutott).
Természetesen munkaidő előtt volt ez a bevásárlás, akkor még nem voltak plázák. Mivel a piac otthon és munkahely között nagyjából félúton volt, magammal vittem mindent az utazótáskában az esti edzéshez: karateruha, törölköző, szappan. Irány a piac, majd mentem dolgozni. Nagy szerencsém volt ilyen téren a munkahelyem, a húst betehettem a hűtőbe (néha ott is felejtettem, rohanhattam vissza péntek este érte). A zöldségféléket kicsit szétraktam a pihenősarokban, senki nem szólt érte. Péntekekre a munka nagyja már lefutott, a konyhában megpucoltam a zöldborsót, jött ki kávét inni a kollégám, ő is beállt pucolni. Mindenki tudhatta, mi lesz nálunk a menü hétvégén, saláta, paprika, paradicsom, gyümölcsfélék... persze megjegyzéseket fűztek hozzá, de inkább nevetgéltünk rajta, a főnök meg nem látta.
Este ötkor végeztem, akkor mindent bepakoltam az utazótáskába, rohanás föl a második emeletre, ott volt egy kis pluszmunkám. Fél hétkor muszáj indulnom, hogy beérjek az István utcába. Napközben még le kellett szaladnom a munkahelyi büfébe, mert szendvicseket, üdítőt kellett bekészítenem. Hét órakor kezdődött az edzés (az öltözőben persze nem rakhattam ki a zöldségeket, maradt minden a táskában), fél 9-kor lett vége, ha nem csúszott. Fürdés, öltözés, rohanás, 9-kor ültünk villamosra, azután a metróba, majd egy utolsó 15 perces buszutazás következett. Ha épp elcsíptük a buszt, örülhettünk, mert fél 11 tájékán már haza is értünk, akkor már csak az ágyba dőlés következett. Természetes, hogy a buszon vacsoráztuk meg a szendvicseket, ittuk meg az üdítőt, vagy vizet.
Ha a tévébe kellett mennem a hajnali híradóba (4 órára, persze taxi jött értem), 3-kor keltem, mikor ott végeztem, mentem a munkahelyemre. Többször volt, hogy délután is kellett menni, elkértem magam, hogy 2-re a tévébe érjek, közben nemhogy ebédelni, de még vásárolni is alig maradt idő. Néha az is előfordult, hogy még az esti műszakra is fölkértek, 11 után már ismét taxival mentem haza.
Egy alkalommal megjártam, egy bank projektjén dolgoztunk, bevásároltam a Lehel piacon, de ott nem volt mód hűtőbe pakolni a pulykát. Este derült ki, hogy maradni kell, nyár lévén ott büdösödött a hús, azt hiszem, ki is dobtam, mikor másnap hajnali ötkor hazaértem. Épp lezuhanyoztam, indulhattam vissza, alvás buszon, villamoson, metrón.
Sorolhatnék még hasonlókat, hogyan zsonglőrködtünk mi mondjuk huszonöt éve. Ma sem könnyebb persze, bár a gyerekeim fele ennyit se csinálnak, mégis kivannak, és semmire nem érnek rá. Én a robotsorozatok mellett még olvastam is, metrón, villamoson, buszon, vagy lefekvés után a kádban, sokszor éjjel kettőig.
Azt az időszakot nem mesélem el, mikor a gyerekek még picik voltak, egyiket bölcsődébe, másikat óvodába kellett vinnem.

Én is hozzászólok!