Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Fordulópontok - Holnaptól minden más lesz Adásba kerül: 2014. október 30.

Az életünk legmeghatározóbb pillanatait nevezhetjük akár fordulópontoknak is. Irányt váltunk, döntéseket hozunk, esetleg az élet alakítja úgy a sorsunkat, hogy ne ezen, hanem amazon az úton menjünk tovább. Kihívás, megküzdés, kemény döntések sorozata. Igaz az a mondás, hogy minden rossz után jön valami jó és sajnos gyakran a fordítottját is megtapasztaljuk. Vendégeink az ilyen pontok nehézségeiről, tanulságairól mesélnek nekünk Halász Judit, Ábrahám Edit és Katona Melinda. Meglepetés vendégünk eme fordulópontok tudatos kihívója.

„Soha ne becsüld le a pillanatot, a pillanat maga az élet...
A pillanat hozza a legnagyobb örömet,
és a pillanat hozza a legnagyobb fájdalmat!
Az öröm pillanatai széppé varázsolják az életedet,
a fájdalom pillanatai megerősítenek.
A szerelem pillanatai a legédesebbek,
a szakításé a legkeserűbbek,
és soha ne feledd, hogy a legkeserűbb pillanatot,
a legédesebb pillanatnak köszönheted!”

Hogyan is tekintünk az életre? Félig tele, vagy félig üresen van az a pohár? Minden fordulópont megítélése sokszor hozzáállásunkon múlik. A fordulópontok életünk meghatározó kereszteződései, ahol életünk más irányt vesz. Hol pozitív, hol negatív töltetű, de ezekhez igazítjuk további életvitelünket. Általában ilyen szokott lenni egy házasságkötés, a gyermek megszületése, kirepülés a szülői házból, pályaváltás stb.

Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő szerint az újragondolás, majdnem minden nap esedékes. Fordulópontnak tartja azt, amikor elkészítette az első lemezét, amit eredetileg felnőtt közönségnek szánt, de végül a gyerekek kezdték hallgatni. Így megismerkedett egy új közönséggel. Úgy gondolja, hogy akiknek kudarcba fullad a váltás, azoknak első lépésben egyes szám/első személyében kellene elkezdeni a vizsgálódást. Meg kell találnunk azt, hogy mit csináltunk rosszul.

Katona Melinda a Sikeres Nők Egyesületének elnöke szerint vannak kötelező fordulópontok, mint például a párkapcsolat létesítése. Fordulópontból sok volt az életében. Ilyen volt, amikor erdélyi kislányként kikerült külföldre, kinyílt előtte a világ, kapott egy új látásmódot. Továbbá ilyen pont volt az, amikor a maximalizmusa önmaga rovására ment, a családjának köszönheti, hogy ezt meg tudta fékezni. Fontos a visszajelzés kérése a környezettől és nem szabad felednünk, hogy kudarc nélkül nincsenek sikerek.

Ábrahám Edit színpadi- és filmszínésznő első fordulópontja az volt, amikor eldöntötte, hogy nem tanár, hanem színésznő lesz. Évek óta sorozatszereplőként nap mint nap képernyőn volt. Saját döntése volt az, hogy ki akart kerülni ebből a körforgásból. A túlterheltség, és a folyamatos tudatalatti üzenetek késztették arra, hogy továbblépjen. Úgy gondolja a férfiak jobban és könnyebben tudnak váltani. Minden továbblépéshez elengedhetetlen az önmagunkba vetett hitünk.

Dolhai Attila Jászai Mari-díjas színész, musicalénekes éppen most áll álmai megvalósítása közepén. Szeretné, ha nem musical színészként, hanem operaénekesként könyvelné el a közönség és a szakma. Nem hirtelen váltott, hanem apránként kezdte kóstolgatni ezt a világot. Kíváncsi volt a környezet hogyan reagál erre a lépésére, megéri-e ez egyáltalán? Felesége mindenben mellette áll. Attila szerint párjától kliséktől mentesen kapja meg a valóságot.

Életünk értelemmel való felruházása a mi dolgunk!

Életünknek értelmet kell adnunk a céljaink meghatározásának segítségével. Bármilyen célkitűzés legyen is az, jelentéssel ruházza fel az életünket. A cél önmagában is fontos, kulcsfontosságú hatása, hogy képes összpontosítani a figyelmünket. A céljaink eléréséhez szükségünk van arra, hogy a szándékunk cselekedetté váljon. Ha elszántsággal küzdünk, akkor a cselekedeteink egységes áramlat-élménnyé kapcsolódnak össze- írja Csíkszentmihályi Mihály. Ezáltal harmóniába kerülünk önmagunkkal, s ez lesz az uralkodó állapot. Tehát a céltudatosság, az elszántság és a harmónia koherenciát teremt, értelmet ad az életünknek. Általában akiknek konkrét életterv él a fejükben, legtöbb esetben otthonról hozzák ezt a stratégiát, szülők történeteit hallgatták gyermekkorukban.

Gyökössy Endre pszichológus, író gondolatai igazak: "Az embernek megváltozik az élete, ha megváltoznak a gondolatai. Ha más töltést kap a gondolat, akkor más irányt vesz az akarat, a cselekvés, hiszen cselekedeteink: láthatóvá vált gondolataink. Ha pedig más irányt vesz a cselekedet, más irányt vesz az élet is - és így másképpen alakul és alakít."

Életünk meghatározó pillanatait saját döntésünknek is köszönhetjük, de lehet rajtunk kívül álló történés. Lehet jó és lehet kellemetlen. Ezek, azok a momentumok, amik formálnak minket, megváltoztatják, megerősítik hozzáállásunkat, szélesebb látókört biztosítanak, értéket adnak az életünknek. Amikor kevésbé kellemes út előtt állunk, gondoljuk arra, hogy minden rosszban van valami jó. Keressük meg azt a jót, így emocionálisan pozitív gondolkozásra hangoljuk önmagunkat.

Egy hozzászólás

Isabel
2014. november 1. 16:20:19
Ezt az adást sem láttam, vajon mit lehetett erről cseverészni... Fordulópont minden ember életében kell legyen, sőt többes számban, több fordulópont kell. Hiszen azért születünk a világra, hogy az életünkben mind több próbát kiálljunk. Ha van olyan ember, akinek egy fordulópontja sem adódik, sajnálatra méltó, bár lehet, hogy csak "langyos". Ezt pedig már a Bibliában sem szerették.

Én is hozzászólok!