Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Minden kezdet nehéz? Adásba kerül: 2015. február 10.

Könnyebb vagy nehezebb a mai fiataloknak? Más kvalitások szükségesek a mai boldoguláshoz, mint korábban? Mik voltak az első lépések annak idején vendégeinknek, amit megtettek azért, hogy sikeresek legyen szakmájukban? Ugyanazt tennék, ha most vágnának bele a nagybetűs életbe? Jó tanácsokkal lát el minket Endrei Judit, Makány Márta és Szandi. Meglepetés férfi vendégünk példaértékűen küzdött álmaiért, mely kitartásának köszönhetően kamatozott!

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk kell lennie bennünk kellő önbizalomnak, kitartásnak, önmotivációnak és alázatnak. Mindezek mellett kell, hogy legyenek álmaink, terveink, vágyaink – bármilyen abszurdak vagy földtől elrugaszkodottak is. Meg kell tanulnunk küzdeni és soha nem feladni, akkor sem, ha kudarcok érnek. A kezdeti botlásokból fel kell tudnunk állni, és ami a legfontosabb mindezekből nem szabad elfelejteni a tanulságot levonni. Robert Toru Kiyosaki könyvében úgy fogalmaz, hogy „az élet a legjobb tanár. Az élet általában nem beszél hozzád. Csak lökdös ide-oda. Minden lökéssel azt hozza tudomásodra, hogy ébredj fel! Valamit meg akarok tanítani neked”.

Endrei Judit, bemondó, szerkesztő-műsorvezető álmában sem gondolta volna, hogy televíziózni fog. Nagyon gátlásos lány volt, majd a tanára azt tanácsolta, hogy párjával menjenek el egy nudista strandra, hogy a gátlásait le tudja vetkőzni - amely utólag tényleg sokban segített.  Amit másképp csinálna: nem tenne fel mindent egy lapra. Judit számára akkor nyílt ki a világ, amikor kilépett a televíziózás világából. Ha nem tette volna meg, akkor nem lennének könyvei, nem kezdett volna önismerettel és személyiségfejlesztéssel foglalkozni.

Makány Márta, divattervező már kiskorában jól rajzolt, céltudatos lány volt, családja és az iskola is támogatta álmaiban. Nagy vágya az volt, hogy férfiruhákat tervezhessen. Abban az időben még konzervatívabbak voltak a férfiak, volt benne lehetőség. Később rájött, hogy ez nem biztosítana megélhetést. Sosem érdekelte őt a pénz és az üzleti következmények, sokszor ajándékba adott ruhákat. Ma már ehhez másképp állna. Viszont azt tanácsolja, hogy ha valaki egy szakmát jól akar csinálni, elsősorban ne az anyagi oldalát nézze. Márta úgy gondolja a korlátok, nem ellenségek, hanem segítségként tudnak szolgálni.

Szandi, kétszeres eMeRTon-díjas énekesnő, amikor kislányként már ismert énekes volt, az iskolában egy fogalmazást kezdett írni arról, hogy állatorvos szeretne lenni. Majd a fogalmazás középen döbben rá, hogy ő már elért valamit, félmillió lemezt eladott s továbbra is ezzel szeretne foglalkozni. Abban az időszakban szinte már görcsösen figyelt arra, hogy nehogy osztálytársai szemében nagyképűnek tűnjön. Tanácsa az, hogy legyen mindenkinek „B” terve, legyen nyitott és akarjon tanulni. Úgy gondolja, hogy a szamárlétrát végig kell járnia mindnyájunknak.

Somogyi Szilárd, rendező 14x felvételizett a főiskolára. Az a hajó ment el, ami a színészetről szólt, de tudta, hogy továbbra is művészettel akar foglalkozni. Így Marosvásárhelyen végezte el a rendező szakot. Miután rendező asszisztensnek jelentkezett az Operett Színházba. Nagy sikerét Szabó Magdának köszönheti, amikor neki adta az Abigélt. Visszagondolva már nem menne színésznek. Édesanyja sosem dicsérte, hanem azt mondta, hogy soha ne szálljon el, sose feledje, hogy mindig van feljebb, de lejjebb is.

A siker pszichológiája

A siker titka mindenki számára jól ismert, – sok és tudatos munka - mégis nehéz a mai, impulzusokkal teli világban így hozzáállni a kihívásokhoz. A siker sok esetben személyiségfüggő. Szükség van stressztűrő képességre, és legfőképpen arra, hogy a rossz stresszt jó irányba tudjuk átfordítani. Továbbá nagy munkabíró képességre és bármilyen hihetetlen a monotonitás tűrésére is nagy szükség van. A vezetői kompetencia megléte nélkülözhetetlen: meg kell tudnunk osztani a feladatokat és koordinálnunk is azt. Elengedhetetlen a stratégiai gondolkodásmód és felelősségvállalás. Elveinkhez és értékrendünkhöz hűnek kell maradnunk. Azonban nincs erre egy sorvezető, ami mentén mindenki végigmehet és az út végén a beteljesülés várja. Meg kell találni azt az utat, amit szeretettel és alázattal tud csinálni. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a siker az, amikor tisztelnek!

A hosszú távú siker kulcsára a Szépművészeti Múzeum falán olvasható egy nagyon találó idézetet: „A jólétben légy előrelátó.” Egyszeri vagy az első nagy siker nem megfelelő kezelése ritkán hoz újabb, meg nem becsült sikert. „A mindent kezdet nehéz, de együtt semmi sem lehetetlen” megközelítési mód is rejt igazságtartalmat. Hiszen nagyot alkotni csapatban, együttműködve lehet!

 

Két hozzászólás

Magdi
2015. február 10. 21:35:45
T. Gabriella!! Nagyon szerettem a műsorodat - "ezidáig " - sajnos a mai este a szakma megbecstelenítése volt a felháborító. A "T" vendéged Makány Márta divattervező sajnos ugy adta elő a divattervező szakmáját, mintha a szövő szakma alacsonyabbrendű lenne. NEM, "SŐT" én munka után végzem /pihenésképpen/ és ami a legmeglepőbb, magamtól tanultam meg, nem ugy mint Ő, a gyermekem nagyon büszke rám, az iskolában is büszkén meséli, hogy anya gyönyörű szőnyegeket sző, és büszke rám. Az a borzasztó, hogy ezt a műsort Ő is nézte, és szégyenkezett rajta, hogy akire büszkék voltunk a műsorvezető Gabira "RÁD" még te is szörnyűlköztél a szövőtanulókon. Pedig képzeld el, hogy egy idegfeszítő napon, amikor minden olyan nehéz, nagyon sokat segít, mikor délután odaülök a szövőszék mellé és szövök egy szőnyeget, vagy éppen egy taposót. Van olyan érzés, mint egy unalmas férfi öltönyt megtervezni Makány Mártának, vagy mostmár így "neked" /kisbetűvel/ egy nem is hiteles műsort levezetni. Így akarjuk Magyarországon a szakmát / az igazi kézi szakmát / érvényesíteni / . Szeretném, ha a nagyképű Makány Márta bocsánatot kérne a szakma képviselőitől, mert azt hiszem százszor van olyan, mint a divattervező szakma, és már ha itt tartunk, ha ilyen igényesek vagyunk a műsorban, NEM ÁLLTAM VOLNA KI ILYEN KÜLSŐVEL A SZAKMA MEGVIVÁSÁÉRT.Ezt a véleményemet fogom érvényesíteni több fórumon, sőt a Mukaügyi Minisztériumba is közlöm véleményemet, nagyon felháborított ez a műsor. Szeretném, ha bocsánatot kérnétek Te és a T. érintett, mert nem fogom ennyiben hagyni. Szégyelem, hogy egyik egymást szorosan érintő szakma igy lennézze, megalázza a másikat. Magdi.
Francsics Marika
2015. február 11. 08:04:54
Sok szeretettel köszöntjük a műsor készítőit , a kedves vendégeket ! Nagyon - nagyon kellenek most az ilyen műsorok , az a nagy baj , hogy kevés ilyen , igazi ÉRTÉK van a TV - ben ! További sok sikert és örömet kívánunk ! Mi a veszprémi , Dózsa városi Klubkönyvtárban bérlünk az idén már 3 .-ik éve termet a KERESZTÉNY MAGOCSKA ÍRÓ - OLVASÓ TALÁLKOZÓK programmal . Rengeteget tanulhatunk is az Önök munkájából , köszönjük szépen a szórakoztatás mellett !

Én is hozzászólok!