Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Van-e tabu a gyermekem előtt? Adásba kerül: 2014. október 07.

A tabu kérdésköre körbeöleli mindennapjainkat. Sokszor elhangzik, hogy nálam nincsenek tabuk. Pedig mindenkinél vannak, gyakran észre sem vesszük. Kell-e ezekről a témákról beszélni otthon? Persze, hogy kell! De mégis, hogyan? Tapasztalataikat és megoldásaikat osztják meg velünk mai hölgyvendégeink: Bánsági Ildikó, Básti Juli és Berg Judit. Meglepetés férfi vendégünk a gyermeki lelkek szakértője.

A 21. században az idősek gyakran azt érzik, hogy már nincs is tabu a fiatalok körében. Mindenki azt csinál, amit akar, felháborító, mit meg nem engednek maguknak a fiatalok. Mindenki a kamaszokon van felhördülve. Minél idősebbek vagyunk, annál kevésbé tudjuk elfogadni a tinédzserek életfelfogását, életstílusát, fejlődési ütemüket. A tabusítás pici korban elkezdődik, de ugyanúgy felnőttkorban is meg tud mutatkozni. Ugyan a tabutémák folyamatos változásban vannak, éppen olyan ütemben alakulnak ki, ahogy a generációk is váltakoznak. Természetesen vannak generációkat átívelő tabuk. Mindig voltak és mindig lesznek is.

Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kiskorában kérdezni még nem lehetett. Azt állítja, neki ma nincs tabutémája. Számára a meztelenség természetes. Ám gyermekkorában a strandon találkozott nem túl szép mezítelen nőkkel, ami sokkhatásként érte őt. Gyermekeivel igyekszik mindenről beszélni. Ami nehezebb téma, azt könyvben adta oda, vagy olvasta fel fiának. Fia felnőve megköszönte, hogy a kérdéseire Ildikó mindig kimerítő választ adott.

Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő nagyszüleinél minden tabu volt, a szülőknél a szakmai dolgok jelentették ezt. A szabály az volt, hogy kollégákról rosszat nem mondunk A halált egy mai napig meglévő tabunak tartja. Úgy gondolja, fontos, hogy erről beszéljünk, a gyerekek kérdéseit pedig mindig válaszoljuk meg. A pénzhez való viszonyról is tudni kell beszélni. Elmondani, beavatni őket főleg akkor, ha nincs pénzünk.

Berg Judit író is a kommunikációban látja a megoldást. Ha a gyermeke valamilyen játékra vágyik, mindig megdiskurálják, mennyit ad a zsebpénzéből és mennyivel pótolja ki Judit. A meztelenséget pedig nem kell titkolni, sem elrejteni. Judit a kíváncsi kicsiket arra biztatja, hogy merjenek kérdezni. Gyakran a párok közti összezörrenés is tabutéma. Ő ezt gyermekeinek mindig elmagyarázza: mi történt, miben van apának vagy anyának igaza.

Labancz Dániel gyermekpszichológus szerint az erőszak, az alkoholizmus máig olyan téma, amiről nem beszélünk otthoni környezetben. Sok esetben a szülőben a tabuhoz való viszony szorongást eredményez. Véleménye szerint az emberek örök életre vannak beprogramozva, a halállal nem szeretünk szembesülni. A párkapcsolaton belüli konfliktusokat a gyerek előtt nem szabad elbagatellizálni, de túlságosan bevonni sem kell őt. Beszélni kell arról, hogyan lehet egy konfliktust megoldani. Viszont vannak olyan helyzetek, amibe nem kell a gyerekeket beavatni, mert feleslegesen generálunk bennük feszültséget.

A tabu és a titok kapcsolata

Titok és tabu körbe vesz minket egész életünkön át. Ilyen karácsonykor az ajándék meglétének is a titokban tartása, vagy ilyen egy megcsalás is. A titok funkciója lehet az óvás, mások vagy magunk megvédése. A titok az, amiről az egyik ember tud, de a másik elől el van rejtve. A taburól mindenki tud, de tiltott az arról való diskurzus. Ilyen például az öngyilkosság, a hit, a halál. A tabukat a médiában folyamatosan próbálják feloldani és megdönteni, de az egyén életében még továbbra is olyan témák ezek, amelyekről nem mer beszélni.

Rohamosan fejlődő világunkban nincs arra idő, hogy a gyermek elől bármit is eltitkoljunk, vagy ne merjünk beszélni a kényes témákról. Sok szülő abba a hibába esik, hogy nem tudja, hogyan beszéljen gyermekével például a szexualitásról. Nincs meg az a szülő-gyermek közötti jó kapcsolat, amely lehetővé teszi, hogy valamilyen formában, de tudjanak erről még időben elbeszélgetni. Ebből adódik a gyermekben egy csomó kérdés, meggondolatlan cselekedet. Igaz, a világháló hatalmas mennyiségű információt adhat. De ne feledjük, az internet nem szelektál, mi pedig célzott üzenetként tudjuk megválaszolni a fiatalokban felmerülő kérdéseket. Bizalmat építünk ki, azzal a céllal is, hogy a gyermekünk az élet bármely szakaszában meg tudjon minket keresni, és őszintén tudjunk beszélgetni. Bármiről legyen is szó!

Három hozzászólás

Isabel
2014. október 8. 00:01:32
A szülőknek azt tanácsolnám, hogy egy dolgot ne tegyenek: suttogva beszélni a gyerekektől nem messze, esetleg a másik szobában úgy, hogy a gyerek kintről hallhassa. A gyereknek óriási dilemmát fog okozni, ha nem ért félszavakból, kitalál hozzá valami mesét, és azt hiszi igazságnak. Ez bármilyen komoly dologra igaz, amit a szülők nem szeretnének megosztani, merthogy "úgyse értik".
Ha meghal valaki a családban, lehetőleg kerüljék el a rokonok is, hogy susogjanak ilyen-olyan esetekről. Az én kicsikoromban, mikor a nagymamát temettük, például tetszhalottakról beszélt a felnőtt sereg. Mivel én ezeket a szörnyű históriákat meghallottam, évekig féltem, hogy ha meghalni látszom és nem veszik ezt észre. Néha ma is előfordul, hogy megnézek egy-egy krimit, amiben a halál élve eltemetés. Szörnyű érzés még elgondolni is.
Még sok mást is tudnék mesélni, de minek, ide úgyse jön senki olvasni.
Modigliani
2014. október 8. 10:16:38
Kedves Isabel! Érdekesek a gondolataid! Engem lekötött. Köszi.
Isabel
2014. október 10. 15:22:27
Kedves Modigliani, ha érdekli a "szövegelésem", nézzen be a www.isabel.eoldal.hu honlapomra vagy/és a hogyizlikanyugdij.blogspot.com-ra. De ide is majdnem mindig írok.

Én is hozzászólok!