Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Iskolakezdés - stresszmentesen! Adásba kerül: 2015. augusztus 31.

A gyerekek nagy többsége már előre készül az iskolára. Elindul egy új fejezetet az életükben. Majd az első hét után előre nem tervezett gondok és problémák sokasága jelenik meg. Olyan szülőkkel beszélgetünk, akik már végigjárták ezt az utat és sikerrel vették az akadályokat. Itt lesz velünk Benkő Nóra, Várnagy Andrea és Medveczky Kata. Meglepetés férfi vendégünk feleségével tudatosan választott iskolát kislányuknak.

 

Holnap megkezdődik az iskola a kicsiknek és a nagyoknak is. Az elsősek tele várakozásokkal indulnak útra, kikre nagy hatással lehet a környezetük hozzáállása az iskolakezdéshez. A nagyobbak, akik tudják, - milyen az iskolapadban ülni - a tanulást annyira nem, de a barátokkal való találkozást annál inkább várják. De talán a legnagyobb megpróbáltatás minket, szülőket ér. Hogyan vegyük jól az akadályokat? Mit tegyünk, hogy a tanszerek beszerzésének nehézsége ne hasson ki a kisdiákokra?

Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."

/Szentgyörgyi Albert/

Várnagy Andrea, "Budapest Márka" díjjal is kitüntet zongoraművész elmondása szerint 12 éve iskolakezdők. „Rutintalan rutinosként” definiálja magukat. Hagyományos iskolát választottak gyermekeiknek. Andreáék számára az iskolaválasztás során a benyomások voltak fontosak és a tanító néni személye az egyik legmeghatározóbb szempont volt. Továbbá fontos volt az is, hogy a pedagógus részben pótanyukává is tudjon válni, amikor a helyzet úgy hozza. A gyerekeik minden este izgatottan várják, hogy megoszthassák szüleikkel, hogy a napjukban mi volt a legjobb és a legrosszabb pillanat.

Medveczky Kata, tanácsadó szakpszichológus szerint az iskolakezdésnek nemcsak negatív formája van, hanem pozitív is, mert a gyerekek tele vannak várakozásokkal. Az első osztályt kezdők nem tudják még pontosan, hogy hova is mennek, mivel nem volt ilyen élményük. Úgy fogják ezt megélni, ahogy ezt a szülők közvetítik feléjük. Kata szerint egy gyermek akkor fog teljesíteni, ha jól érzi magát az adott intézményben. A stressz forrása: az információ-, a kontroll- és a biztonság hiánya.

Benkő Nóra, színésznő, drámapedagógus humorosan megjegyzi: lehet, hogy valamilyen hibát követett el, de az ő ikrei már egy hónapja várják az iskolakezdést, mivel hiányoznak a barátaik, az iskolatársaik. Úgy érzi az első napon pozitív stressz éri őket, de amikor rádöbbennek, hogy 10 hónapig fog tartani, az egy egészen másfajta stressz – teszi hozzá mosolyogva. Az iskola-előkészítőt nagyon jó dolognak tartja, mert mind a iskolásak mind a szülők megismerkedhetnek a pedagógusokkal. Az ikrei eddig mindenhová együtt jártak, de most kialakult bennük az igény arra, hogy külön szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Koller László rapper, az Animal Cannibals tagja szerint az apáknak még mindig könnyebb, mint az anyáknak. Négy gyermeke van, akik közül a legidősebb kezdi az iskolát. Neki kell először kitaposnia az utat testvérei számára. Az összes iskolát végigjárták, majd három intézményre szűkítették a választást, de a végső döntést kislánya hozta meg. Amellett döntött, amelyben a legjobban érezte magát. Az elsőseknek csibetábort indítottak, ahol csak a kicsik és a tanító néni volt jelen. Megismerkedhetnek egymással és magával az épülettel is. 

Menni vagy nem menni? - Az iskolaérettség kérdéséről

Azon gyerekek esetében, akik év közben töltik be a 6. életévüket felmerül a kérdés, hogy mikor is kezdjék el az iskolát? Mikortól számítanak iskolaérettnek? Az iskolaérettség egy belső érési folyamat, amelynek fizikai és pszichikai szempontjai is vannak. Fizikai kritériumok közé tartozik például - az életkorhoz mérten - a megfelelő magasság és testsúly, a jó egészségi állapot és a fizikai erőnlét. Nem utolsó szempont pedig a kézdominancia kialakulása. A pszichés kritériumok körébe tartozik a gyermek érdeklődődése és nyitottsága a környezete felé, az elemi gondolkodás, a megfelelő beszédkészség kialakulása és mások meghallgatásának igénye. Fontos a megfelelő önismeret és az elemi mennyiségű egyéb ismeret is. 

A 6 éves gyermeknél az óvónő hozhatja meg azt a döntést, hogy iskolaérett-e. Amikor nem születik egyértelmű döntés, abban az esetben szakértőhöz fordulnak. Természetesen, ha az óvónő döntésével a szülő nem ért egyet, akkor abban az esetben is kikérheti egy szakember véleményét. A legkésőbbi iskolakezdés korhatára a 8. életév, itt azonban a döntést egy szakértői bizottság hozza meg. Minden gyermek más és más ritmusban fejlődik. Nem kell aggódnunk, ha hat éves gyermek esetében még úgy döntünk, hogy ne kezdje el az iskolát, ugyanis ez alatt az egy év alatt óriásit fejlődhet. Mindenkép fontos, hogy ne kényszerítsük bele olyan helyzetbe, amelyhez még nem érett. Ugyanis elmehet a gyermek kedve a tanulástól, ha nem megfelelően fog teljesíteni az órákon.   

Négy hozzászólás

Dézsi Ibolya
2015. augusztus 31. 13:43:31
Kedves Hölgyem/Uram!


Szeretnék részt venni valamelyik Ridikül műsorban, mint néző-hallgató.

Van erre mód? Ha igen, hol lehet jegyet venni?


Köszönettel,
Dézsi Ibolya
Bakonyi Katalin
2015. augusztus 31. 23:49:29
Tisztelt Jakupcsek Gabriella!

Gratulálok a mai műsorhoz, telitalálat volt! Én is tanító néni voltam, s szakmai füllel hallgattam a beszélgetést.( Nyugdíjas vagyok már.) Megerősíthetem, minden a tanító személyén múlik. Ez dönti el, hogy a gyerek sikeres lesz-e az életben, a munkája területén. Azt hiszem az a titka Várnagy Andrea kiegyensúlyozott életének, hogy nagyon jó művész. A művészet érzelmi oldalról erősíti az iskolát, a reál tantárgyak tanulását, s elősegíti a kreativitást. Nem a módszer a fontos, hanem az, hogy eredményesen tanít-e vele a tanító. Egy jó tanító bármilyen módszerrel eredményes, mert kreatívan a gyerekhez igazítja.A tanítás igazi alkotó tevékenység, hasonló a színészethez, mindig az adott osztály pillanatnyi állapotához kell igazodni, mert csak így lehet eredményes! És nagyon fontos a tudatosság. Nekem a tanítási tervezetbe be kellett írni,hogy milyen tananyagot, milyen módszerrel tanítom meg( még tanórán belül is az egyes lépéseket), s ott szerepelt: a tudatosítás, vagyis, hogy a gyerekben tudatosítom( informálom arról), hogy mit, miért csinálunk. Ezt otthon a szülőnek is meg kellene tenni és akkor nincs bizonytalanság, ami a stressz forrása. Továbbá, különösen elsőben fontos, hogy a tanórán bizonyos lépések ugyanúgy történjenek( ez otthon is fontos lenne), mert ez ad biztonságot a gyereknek. De ugyanilyen lényeges dolog az ellenőrzés ( napi rendszerességgel) és a gyereknek erről visszajelzést kell adni, mit csinált jól(megerősíteni) és hol hibázott és azt közösen kijavítani .Felkészíteni a témazárókra is.. Ezek nem tudom , mennyire vannak jelen ma az iskolában. Megjegyzem ezek a felnőtteknél is fontosak lennének! Ennyit szerettem volna hozzátenni Önnek a mai műsorához! További sikeres, tartalmas műsorokat kívánok!
üdvözlettel: Katalin
Jászai István
2015. szeptember 1. 00:13:25
Kedves Műsorvezető !
Mint műsoruk többéves nézője szeretnék néhány problémát felvetni a 2015,08,31-iki műsorral kapcsolatban.
Az iskolaválasztás lehetősége csak az igazán tehetősebb, vagy nagy ismertségű embertársaink
adottsága, de ez is csak nagyvárosokban. Unokánk beiskolázásával kapcsolatban tapasztaltuk, hogy
már hónapokkal iskolakezdés előtt a minőségibb iskolák már telitettek. A tájékozódáshoz kérdezem én hogy van lehetősége azoknak a szülőknek, akik napi 8,5 óra munkahelyen pontosan ellenőrzött munkaidejük van, nagyszülőt pedig határozottan elküldenek, mondván a szülő illetékes minden megbeszélésre. A körzeti iskolai beiratáshoz is adott idejű helybenlakást igényelnek.
Nem csoda, hogy a szülők már iskolakezdéstől próbálják gyerekeik későbbi életlehetőségeit javítani, ugyanis mindenhol azt tapasztalják, hogy már 4-6 éves kortól kezdett felkészülés vezet csak ered-ményre.
Üdvözlettel: Jászai István
H. Éva, Budapest
2015. szeptember 3. 11:59:27
Kedves Gabriella!

Szívből gratulálok, a tegnapi adásuk rendkívüli élmény volt! Bízom benne, hogy sikerül folytatni a beszélgetést. Valóban, rengeteg kérdés maradt válasz nélkül, talán mindannyiunk számára. A több évtizedes kényszerű interregnum után sok fehér folt maradt az emberek fejében, függetlenül attól, hogy hívők vagy sem. Sőt!
Bejegyzésem végén szeretnék Önnek is gratulálni, kedves Gabriella!. Feltétlen dicséret illeti, személye garanciát jelent számomra, hogy szakmailag színvonalas, az emberekhez szívből szóló, tartalmas, tanulságos és élvezetes adást láthassak.

Csak így tovább!

Üdvözlettel:

H. Éva, Budapest

Én is hozzászólok!