Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Létezik fájdalom nélküli szülés? Adásba kerül: 2014. október 21.

Ki ezt, ki azt meséli szülési nehézségekről. Van, aki könnyen van, aki kemény megküzdés során tudja világra hozni gyermekét. Kíváncsiak voltunk vendégeink hogyan élték át ezeket a pillanatokat. Milyen tanácsokkal látják el az áldott állapotban lévő nőket. Elmeséli az anyává válás tapasztalatait Béres Alexandra, Sándor Orsi és Dr. Fedina Laura. Meglepetés férfi vendégünk hatalmas beleéléssel meséli élményeit és tapasztalatait. Azt, hogy miket éltek át együtt párjával.

Sokszor belegondolhatnánk mi nők a szerepünkbe. Ha mi nem lennénk, a Föld se lenne, hisz általunk van benépesítve a világ emberekkel. Elhagyva a kemény valóságot, hát nem nekünk adományozták a világ legcsodálatosabb és egyben a legfájdalmasabb érzését is?  Azonban a fájdalom szinte nyomban elmúlik, mihelyt a csöppség a karunkban felsír. A férfiak bevonódása a gyermeknevelésbe egyre nagyobb, olyannyira, hogy sokan a szülőszobába is bemerészkednek. Ott akarnak lenni és átélni velünk azokat a hosszú pillanatokat, amiket több évszázadon keresztül egyedül kellett megvívnunk. De hogyan küzdünk, és hogyan törődünk bele abba a fájdalomba, miközben az élet legszebb és egyben a legnagyobb ajándékát tarthatjuk a kezünkben?!

Béres Alexandra fitness világbajnokban nem volt félelem, miközben első szülése nagyon nehéz volt. Nagyon örül, hogy természetes úton szülhette meg első gyermekét.Kérte a fájdalomcsillapítást, de későn szólt, így már nem kaphatott. Amikor a műsor készült még pocaklakója volt, de most már világra hozta második kislányát, Flórát.

Sándor Orsi televíziós műsorvezető könnyen született, de nehezen szült. Az ember belecseppen ebbe, nem lehet rá felkészülni. Egy éven belül kétszer szül. Próbált ráhangolódni, kismama tornára is járt. Szerette volna, ha párja is bent van a szülőszobában, de eljött egy olyan pillanat, amikor kiküldte őt. Férje addig focimeccset nézett, de a végén bejött, amikor elvágták a köldökzsinórt. 

Dr. Fedina Laura szülés-nőgyógyász 5000 szülést vezetett le. Amikor ő született a császármetszés nem volt elfogadott.  A természetes szülés fáj, ezért a fájdalmat csillapítani kell. Nemcsak gyógyszeres módszerei vannak, hanem  egyéb alternatívák is léteznek, mint pl.: a terhességre való felkészítés. El kell fogadnunk és tudatosítanunk kell, hogy eljött a szülés ideje. 

Kovács Robi színész, műsorvezetőnek egy kislánya és egy kisfia van. Mindig az van, amit a nő akar. Felkészültek a fájdalomra, de eredménytelen volt. Azt mondja, erre nem lehet igazán rákészülni. Rövid volt a vajjúdási idő. Élvezettel, és szinte szakértőként tud beszélni a szülésről. Túl van két apás szülésen. Másodszorra már gyakorlottnak érezte magát. 

Ma Magyarországon a császármetszés a legtöbbször elvégzett hasi műtét. Ennek egyik oka, hogy a nők szülési kora kitolódott, sokkal később, gyakran 30 felett szülnek gyermeket.Több helyen már kérheti a nő, hogy császármetszéssel szülhessen. Azt viszont tudatosítani kell, hogy ez sem egy egyszerűbb folyamat, mint természetes úton világra hozni a picit. Sokkal lassabb a felépülés, és a nagyobb fájdalom a műtét után jelentkezik. Nyilvánvalóan sokan a természetes szülés hívei, át akarják élni teljes egészében a szülés élményét, legalábbis azt a pillanatot, amikor a gyermeküket magukhoz vehetik a hatalmas küzdelem után.

Gyermekvállalás csökkenő tendenciát mutat

A gyermekvállalás időben kitolódott. Ma a fiatalok először karriert építenek, a múltban viszont a gyermekvállalás volt az elsődleges.Tehát amikor a szülési körülmények a legjobbak, akkor a karrierünkre fókuszálunk és csak később 30 éves kor felett vállalunk gyermeket. A születésszámok folyamatosan csökkennek. Ennek egyik oka, hogy most azok a fiatalok kerültek szülői korba, akik közül sokaknak a szülei elváltak, mivel annál a szülői korosztálynál akkoriban már elfogadottá vált a válás. Így bizonytalanság van a fiatalokban az iránt, hogy képesek lennének-e egy gyermeket felnevelni?!  Nincs egy megfelelő családi minta, és tartanak attól, hogy nehogy a szülők sorsára jussanak.

Szülési kedv

Konkrét számok támasztják alá, hogy az ún. szülési kedv időben folyamatosan kitolódik. Míg 1990-ben 20-24 éves korban vállaltak gyermeket, addig 2009-ben 25-29 éves életkorra tolódott ki. 2010-ben pedig ez a szám még feljebb kúszott, 30-34 éves korra. Ma születések számának 35%-ra ehhez a korosztályhoz köthető.

A szülés, bármilyen fájdalmas is legyen a legnagyobb ajándék egy ember életében, mivel minimum három ember születése is ez egyben. Új embert, csodát hozunk a világra, miközben újjászületünk mi is. Anyákká és apákká válunk. 

 

Négy hozzászólás

Isabel
2014. október 21. 09:47:00
No ez jó téma! kíváncsi vagyok előre, miket mondanak majd a meghívottak.
Mert lehet durrogni, hogy bezzeg a férfiaknak mindig csak a jó jut, és ez sokszor még ma is így van, nemcsak régen, amikor még rosszabb volt...
Aztán lehet félni a szüléstől... sajnos, aki fél, annak igaza is van, nem népünnepély egy szülés, én kétszer éltem meg. És van, akinek könnyen megy, hogy úgymond "kipotyog a gyereke", szerencsére az én lányom is három óra alatt végzett a dologgal, én két napot szenvedtem ővele.
És lehet injekciót kérni a gerincbe, hogy ne fájjon. Mert embertelen az a fájdalom. A férfiaktól többször hallottam életemben, hogy mit panaszkodunk mi nők, mikor még nem rúgtak tökön minket. Merthogy az hogy fáj. Meg hogy nem voltunk katonák. Meg ezer más kifogást. Hogy is tudnának mást mondani arról, amit sose éreztek?
Én a szülőágyamon olyanokat hallottam másoktól, amit le se lehet írni. Például "esküszöm, soha többé nem b@ok!" és hasonló durvákat. Érdekes mód, rengeteg az abortusz is, sok nő még ezekből sem tanul, hogy legalább elvárja a partnerétől a védekezést. Aki ugye nem hajlandó rá, merthogy "az olyan, mintha zokniban"! és nem, és nem, elvárja, hogy a partnere, vagyis a nő szedjen évtizedekig mindenféle, az egészségét veszélyeztető pirulákat, de ő akkor sem tágít, nem húzza föl. És ha a nő ragaszkodik hozzá, elmegy máshová... talál olyat mindig, akinek úgyis jó, ha negyedévenként kell abortuszra mennie.
Ó, bocsánat, elszaladt velem a ló, lássuk hát, mi lesz az adásban!