Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Még a legjobbak is hibázhatnak Adásba kerül: 2015. január 21.

Ember ugyebár nincs hiba nélkül, tartja a mondás, és tegyük hozzá, siker sincs hiba nélkül. Fontos a tévedés felismerése, a belátás és a korrigálás. A műsor mai vendégei a hibákat egy komolyabb kontextusban világítják meg. Amikor a rossz döntés nemcsak minket érint, hanem a körülöttünk lévőket is. A hibák súlyáról mesél ma Csűrös Karola, Czigány Ildikó és Dr. Molnár Csilla. Meglepetés vendégünk szakmája életveszélyes, így munkája során a hibafaktort minimalizálnia kell.

A hibázás esélye bármilyen körülmény között fennállhat. A kihívás ennek a megfelelő kezelése. Vannak, akik nem vallják be, úgy tesznek, mintha mi sem történt volna. Mások felvállalják. De a legjobbak tanulnak is belőle. Hiába mondja a mondás, hogy az okos ember más hibájából tanul, a legjobban akkor is a sajátunkéból tudunk okulni. Ha képesek vagyunk korrigálni, belátni, javítani önmagunkon, akkor a hibázás egyfajta fejlődési folyamattá alakulhat át. Ennek a kezelése sem egyszerű. De akadnak olyan szakterületek, ahol a hibázási faktort minimalizálni kell, mert emberek élete múlhat rajta. Vajon hogy vélekednek erről mai vendégeink?

Csűrös Karola színésznő, amikor főiskolás volt, mindent magának kellett megoldania. Egy pályakezdő fiatal általában csetlik-botlik - ő ezt nem tehette meg. Hosszabb idő elteltével talált olyan embereket, akik segítő kezet nyújtottak neki. Szerinte ahhoz, hogy katasztrófa álljon elő, három-négy dolog egybeesése szükséges. A Szomszédok című sorozat színész társaival minden évben végignézték a bakikat. Alázat és belátás szükséges a hibázáshoz. Továbbá fontos, hogy az ember ki akarja javítani a hibáit, mert jobb akar lenni ettől.

Czigány Ildikó, az első magyar női utasforgalmi pilóta elmondása alapján most a pilóták tehermentesítése folyik, régen nagyobb volt rajtuk a felelősség. Most az automatikát kell felügyelniük, mert ebben is történhetnek hibák. Fel kell ismerniük a helyzetet és jól kell reagálniuk rá. Nagyon fontos, hogy bízzon magában, érezze azt, hogy ezt ő tudja a legjobban. Ildikó szerint, aki nem hiszi el pilótaként magáról, hogy ő csinálja a legjobban, az alkalmatlan erre a szakmára.

Dr. Molnár Csilla, aneszteziológus-intenzív terápiás orvos szerint, mindenkinek a saját szakmáját kellene jól űznie és akkor nem lenne hiba. Az orvosi szférában sok évbe telik, amíg valaki önállóan dolgozhat - ezt azért találták ki, hogy a hibafaktort csökkentsék. Konzílium keretében értekeznek, és ha netán eredménytelenség következne be, azt közben és utólag is kielemezik. Csilla szerint ahhoz, hogy egyetlen hiba halált okozzon, az elvétve fordul elő. Szakmai kihívás volt az életében, amikor egy terhes nő agyvérzést kapott. Az édesanyát ugyan elvesztették, de az anyaméhben felnevelték a magzatát. A baba megszületett és az édesanya szervei további négy ember életét mentették meg.

Piroch Gábor, kaszkadőr a bakit vicces dolognak tartja, a tévedést egy hosszabbtávú kifejezésként értelmezi. Náluk a hiba nagysága a kulcsfontosságú pont. Ha kicsi, akkor újra felveszik a jelenetet, azonban, ha súlyos hiba történt, az komoly következményeket von maga után. Most, hogy kaszkadőr szakértőként dolgozik, döntéssorozatok sokasága övezi, ahol jól kell felmérni a helyzetet. Amikor magáért dolgozott magabiztos volt, szakértőként, nagy tudással a birtokában már látja előre, hogy hol hibázik a másik. Itt már nem önmagáért kell felelősséget vállalnia.

A hibázni nem luxus!

Tari Annamária szerint a legnagyobb hibát akkor követjük el, amikor nem engedjük meg magunknak a hibázás luxusát. Tehát, ha nem tudunk odaállni valaki elé, és bevallani, hogy valamit bizony elrontottunk. Sok esetben görcsössé válhatunk, hogy a magunk elé kitűzött tökéletes terv képét elérjük. De lehet e terv csak környezetünk számára volt tökéletes. Egy szülő abba a hibába esik, hogy túlságosan félti a gyermekét azoktól a dolgoktól, amiket ő már megtapasztalt. Ezáltal nem engedik meg gyermekeik számára se a hibázás luxusát. Pál Feri Atya jó tanácsa az, hogy ne a hibák elkerülése álljon szándékunkban, hanem az abból való tanulás. Meg kell értenünk, hogy a hibázás az egy természetes dolog, melyből le kell vonni magunk számára a konklúziót és tovább kell lépni e tudás birtokával együtt.

Andrew Matthews, amerikai író frappánsan fogalmazza meg a hibákban rejlő potenciált: "A hibák visszajelzések a teljesítményünkről. A győztesek sokkal több hibát követnek el, mint a vesztesek. Ezért tartoznak ők a győztesekhez. Több visszajelzést kapnak, mivel többször próbálkoznak. Az egyik legnagyobb baj a vesztesekkel az, hogy hibáikat túl komolyan veszik, és nem veszik észre a bennük rejlő lehetőségeket." A hibázás súlya különböző szférákban más-más súllyal kerül számításba, de alapvetően a legfontosabb, hogy egyfajta tanulási mechanizmusként tekintsünk rájuk, mely a fejlődésünk és a sikerünk kulcsa lehet. De mindez nézőpont és hozzáállásunk kérdése!

Két hozzászólás

2015. január 21. 14:43:09
Jo napot kivanok!Gratulalok a TV musorhoz!Minden musor nagyon jo!Az anya fiu kapcsolatrol szolo musor fenomenalis volt!Imadtam-leven en is 2 fiunak vagyok az edesenya!Mindenkepp a musorvezeto oszintesege nagyon jo hogy oszinteseget szul a meghivottakban is!Gratulalok Gabi!Csak igy tovabb!
2015. január 21. 19:36:32
Üdvözlöm!

A műsor élő felvételén szeretnék részt venni. Ez hogyan lehetséges?

Köszönettel

Balogh Éva

Én is hozzászólok!