Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Örök lázadók Adásba kerül: 2015. január 29.

Lázadni sok minden miatt lehet, ám a lázadás mindig valamilyen korlátozás megszüntetésére irányul. Ez lehet jogos reakció, amire az emberi viszonyok bonyolult játszmáiban szükség is van, de lehet, - mint minden más megnyilvánulás - eltúlzott igény, görcsös szokás is a fennálló renddel való mindenkori szembefordulásra. Másképp lázad a kamasz, a felnőtt, a művész. A lázadók újító, innovatív szellemiségek, erőt sugárzó, bátor, félelmet nem ismerő egyének, akik mernek vállalkozni, nagyot álmodni, és azt megvalósítani. Mai vendégeink megosztják élményeiket: Karafiáth Orsolya, Marjai Judit és Mojzes Dóra. Meglepetés férfi vendégünk szerint a lázadók az emberiség céljait szolgálják.

"A kreativitás a létező legnagyobb lázadás. Ha teremteni akarsz, meg kell szabadulnod minden beléd nevelt meggyőződéstől; máskülönben kreativitásod nem lesz más, mint másolás - mindössze egy indigómásolat lesz. Csupán akkor lehetsz kreatív, ha egyén vagy."                                                                           Osho

Lázadni több formában, és nem csak kamaszkorban lehet. A lázadás komolyabb formája valaminek a megváltoztatására, jobbá tételére irányul. Egyfajta formabontás, mely hatékonyabbá teheti a mindennapjainkat, új gondolkodási sémát mutathat meg.

Marjai Judit modell, fotós a következőképpen fogalmaz: „nem tudok mást tenni, mint mást tenni”. Nem szereti azt tenni, amit mások mondanak neki. Alapvetően béketűrő és nyugodt embernek tartja magát, de amikor elkezd fotózni, úgy érzi, elvadulnak a dolgok. Azok az emberek, akik mást csinálnak, mint a többiek, ők viszik előrébb a világot. Judit mindig arra vágyott, hogy olyan legyen, mint a körülötte lévő emberek, de valamiért sosem sikerült beilleszkednie. Az élet szabályait mindig betartja, de a fotózásban kiéli a kreativitását. 

Karafiáth Orsolya Móricz Zsigmond-ösztöndíjjal, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett költő, publicista és énekesnő. Alapvetően önmagát nem tartja lázadónak, de környezete mégis ekként ítéli meg. Békés, jámbor, konfliktuskerülő ember, de az írásaira nem feltétlenül igaz ez. Személyiségileg a képzőművészeti iskola teljesen megváltoztatta őt. A kamaszkori, hormonális lázadást nem tartja komolynak. Továbbá olyanra is találunk példát, amikor egy lázadó gesztusból divat lesz, ilyen például a tetoválás.

Mojzes Dóra, divattervező munkássága tükrözi a lázadó énjét. De ami itthon lázadásnak számít, az például Londonban már nem. Kiskorában az édesanyja által kikészített ruhákat sosem vette fel, csak a saját összeállítását volt hajlandó viselni. Sosem szeretett volna középszerű lenni. Ezáltal részben a tervezés az ő életében öncélú, fontos, hogy neki megfeleljen, nem feltétlenül az eladás az elsődleges cél. A napi trendeknek nem akar behódolni. Sajnos a divat világában vannak olyan szabályok, amelyeket be kell tartani, de ezekkel ő nincs kibékülve. 

Juronics Tamás, Kossuth-díjas magyar táncművész és koreográfus. A lázadó énje külső jegyekben nem látszik, szerinte ezek korral folyamatosan csökkennek, de belül megmarad mindig örök változtató. Tamás szerint a lázadás legjelentősebb formája a kreativitás, ez annak a megnyilvánulása, hogy valaki valami mást akar csinálni, meg akarja váltani a világot. A lázadás normális esetben az emberiség céljait szolgáló, előrevivő cselekedetek. Egy dolog fontos, hogy a lázadásunkkal ne sértsünk másokat.

A kreativitás & a lázadás párhuzama

Ahogy Edward de Bono, amerikai pszichológus is mondja: „Nem kétséges, hogy a kreativitás a legfontosabb emberi erőforrás. Kreativitás nélkül nem volna fejlődés, és folyamatosan a régi mintákat ismételgetnénk.” Vagy, ahogy Norbert Stoffel fogalmaz: „A kreativitás belépőjegy a jövőbe”. De ehhez a fogalomhoz nagyon közel áll a "jótékony" lázadás fogalma is. Hisz a formabontás úgy, ahogy jellemzi a kreatív, úgy a lázadó embert is.

A kreatív emberek hatalmas képzelőerővel rendelkeznek, rengeteg ötletük van. Hozzáállásuk lázadó, nem szeretik a szabályokat és a hagyományokat. Van kitartásuk az innovatív ötletek megvalósítására. Ambíciókkal felvértezettek, s emellett igénylik az elismerést. Egy adott dolgot, több szemszögből képesek megközelíteni, s több megoldási javaslattal tudnak előállni. Mindezek mellett jellemző rájuk a hangulatingadozás, érzelmi területen nagyobb kilengésekre képesek. Hamarabb tudnak kritika alá vetni számukra nem tetsző dolgokat. 

Két hozzászólás

Erzsébet
2015. január 30. 11:46:30
Kedves Szerkesztők!

Jó lett volna pár fényképe is látni Marjai Judittól, az egy földön fekvő nőn kívül, hogy lássuk, milyen képeket készít, miben áll a lázadása, mert a műsorból leginkább az "jött le", hogy kissé öntelt. Valamint Karafiáth Orsolyától is egy-két verset, mert - gondolom - abban áll a lázadása; ennek ismerete nélkül mindössze kissé pszichopata személyiségnek tűnt, nem annyira lázadónak; végül Mojzes Dórától pár ruhát szívesen vettem volna, mert az ő öltözködése inkább visszafogott volt, mint lázadó. Egyébként nagyon sajnálom, hogy pont a zöld színt nem szereti (a kedvenc színem), ezért nem találok én zöldben sem cipőt (olívzöldet kerestem, ami minden cipőmhöz illik), sem hátizsákot (ezt meg sötétzöldben tudnám elképzelni), pedig az egyik legszebb szín, persze nem a fűzöld.

Üdvözlettel.
Igen jó lett volna több képet látni Marjai Jditról, de csak egy fekvő képet mutat, amin 6.-7. öreged
2015. március 10. 08:55:33

Én is hozzászólok!