Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mikor vállaljunk gyereket? Van ideáliás állapot és megfelelő idő? Adásba kerül: 2013. március 25.

blog post image

Örök női kérdés, állandó dilemma tárgya ez. Talán nincs is olyan nő, aki élete egy bizonyos pontján ne kezdene el vágyakozni egy baba után. Ám azt, hogy kinél mikor érkezik el - és hogy vajon elérkezik-e valaha - a sorsdöntő pillanat, ezernyi tényező befolyásolja. Sokan a fiatal anyaságra esküsznek, sokan az igazit várják, vagy előbb a karrierjüket építik. Lehet egy nő sikeres a pályáján és jó anya is egyszerre? Mai vendégeim, Básti Juli, Horgas Eszter és Szandi bebizonyítják, hogy ez nem lehetetlen, sőt!

Létezik-e ideális kor a gyermekvállaláshoz?

Hogy egy nő fruskaként vagy érett asszonyként válik anyává, az a saját döntése. Nincs általános érvényű válasz arra a kérdésre, hogy mikor szüljünk. Tény, hogy napjainkban a nők abban az életkorban kezdenek hozzá a családalapításhoz, amikor anyáik, nagyanyáik már régen túl voltak rajta. A mai harmincéves nők 36 százaléka gyermektelen, 43 százalékuk hajadon. Egyre többen 30-35 éves korukban szülik meg első gyermeküket, és senki nem kapja fel a fejét, ha egy negyvenéves kismama jelenik meg a terhes-gondozáson.

Család ÉS karrier – a tudatosan tervezők

Vannak persze édesanyák, akik az álmodozáson túl tudatosan tervezik a korai családalapítást. Szandi  fiatalon szülte három gyermekét, pont úgy, ahogy azt kislány korában eltervezte. Sőt, ma is boldogan él 16 évvel idősebb férjével. Horgas Eszter is fiatalon szült, és sose bánta meg döntését. Lányai ma már szinte a barátnői. Básti Juli  megélte a fiatal édesanyák és a késői szülők örömeit-bánatait is. Megtapasztalta milyen egyedül nevelni egy gyereket és milyen, ha megfelelő társ és apa van az oldalán. Fiatalon alapított családot Buda Márton is, aki 31 évesen három gyermek édesapja.

Testi, lelki és társadalmi állapotunk

Szülész-nőgyógyászok szerint az ideális az lenne, ha a nők 20-30 éves koruk között vállalnák első gyermeküket, hiszen a női szervezet így van kódolva. Később, 35-40 éves kor körül már számos kockázattal kell számolni a gyermekvállalásnál.

A nők általános egészségi állapotát a megváltozott életmód, a folyamatos stressz, a mozgáskultúra hiánya és a nem megfelelő táplálkozás is befolyásolja Az orvosok tanácsa: aki gyereket szeretne vállalni, érezze saját magát is egészségesnek, és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy jó kondícióban legyen. Emellett vigyázzon a testsúlyára és figyeljen oda az étkezésre is!

A szociológusok a nők megváltozott társadalmi szerepével magyarázzák, hogy egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást. Mind több nő épít tudatosan karriert és jut vezető beosztású álláshoz. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a tanulás és a karrierépítés veszélyeztetheti a család intézményét, mert minél magasabbra jut valaki a ranglétrán, annál több és nehezebb feladatot kell vállalnia. Mindez pedig összeegyeztethetetlen a gyermekvállalással.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom éppen azért jött létre, hogy támogassa az ideális családtervezést és gyermekvállalást. Nemzetközi kutatások ugyanis azt bizonyítják, hogy bár a magyar társadalom erősen családbarát, a magyar fiataloknak a tervezett 2-3 gyermek helyett csupán 1-2 gyermekük születik meg.

Gyermekünk születése az egyik legnagyobb fordulópont az életünkben: már nemcsak magunkért hozunk döntéseket. A fogantatás pillanatától kezdve egy másik élőlényért is felelősséget vállalunk, ezt pedig nehéz megemészteni, főleg korunk önálló, sikeres, céltudatos nőjének. Kérdés, vajon kitől és hogyan lehet eltanulni a szülői szerepet?  Lehet-e egyáltalán felnőtt fejjel tanulni azt, aminek ösztöneinkből kellene fakadnia? Tudunk-e mindehhez segítséget kérni? Van-e még kitől és ha igen, elfogadjuk-e? Az otthonról hozott minta meghatározó a szülővé válás folyamatában. Ugyanilyen fontosak lehetnek egy jó – esetleg idősebb – barátnő vagy távolabbi rokon tapasztalatai, tanácsai. Elsősorban azonban saját magunkkal kell tisztában lennünk. Egy gyermek felnevelése mintegy húsz évbe telik, ezért mindenkinek végig kell gondolnia, hogy mit vállal. A későn született gyermekek esetében arra is számítani kell, hogy a szülő az évek múlásával esetleg testileg-lelkileg egyre kevésbé lesz alkalmas a gyermeknevelésre. Ugyanakkor az érettebb korban szülésnek számos előnye is van: a késői szülők sokkal nyugodtabbak, a munka és a pénz utáni hajsza már nem veszi el tőlük a gyerekkel töltött idő örömét.

A boldogság forrása

Míg a férfiak számára a férfiasságuk legfontosabb bizonyítéka a szexuális teljesítményük, addig a nőknél a női szerep legfontosabb eredménye a gyerek. A fiatalon gyermeket vállaló nők egy része a 40-es évei környékén vágyik újabb gyermekre, mert nem a karrierépítésben tudta megvalósítani önmagát, hanem továbbra is az anya szerep megélésében tud kiteljesedni. A gyermekvállalás ugyanis magában rejt egy védelmi funkciót is, amely egyrészt a nők egészségét fizikai értelemben őrizheti meg, másrészt a gyermekek a boldogság legjelentősebb forrását jelentik. Amire azonban mindenképpen érdemes figyelni a végleges döntés előtt, hogy a vágyak ne keveredjenek össze a valósággal!

Munkamegosztás – otthon is

A nők többsége nem kíván "csak" gyermeket nevelni, a munkahelyi karrier éppúgy fontos tényezővé vált életükben, mint az anyaság. Mindez nem is lenne probléma addig, míg e két szerepkör betöltése maradéktalanul teljesíthető lenne, és a nők minden segítséget és támogatást megkapnának hozzá. Ehhez nem csak családbarát munkahelyekre és részmunkaidős foglalkoztatásra lenne szükség, hanem arányosabb családi munkamegosztásra is, ami jelentősen megkönnyítené a nők mindennapjait és sok terhet venne le a vállukról.

Ezzel azonban eljutottunk egy másik nagyon aktuális és mindannyiunk számára fontos témához: a női-férfi szerepek újragondolásához. Erről is sokat kell még beszélgetnünk a képernyőn és otthon, a családban.  

 

Négy hozzászólás

Andi
2013. március 25. 18:37:15
Nézem a mûsor közben az órát, hogy ugye még van idõ, nem lesz -e még vége? mert annyira jó,elgondolkodtató, szórakoztató, sok esetben tükör, ! Gratulálok, a mûsorhoz, Jakupcseket mindig sokra tartottam, példaértékü ahogy a músort vezeti, a gondolatai
Aysha
2013. március 26. 09:29:05
Ez a 3. adás, amit sikerült elcsípnem. Olyan szívesen visszanézném az elõzõeket is. Volt néhány olyan igazán õszinte mondat, ami megragadt bennem. Köszönöm, még ilyet nekünk kedves Gabriella!
Andras
2013. április 15. 18:47:28
Amikor ki tudom jelenteni -és ezt a tetteim is bizonyítják- hogy vagyok annyira -lelkileg- egész-séges és tapasztalt, hogy ezt szeretném és képes is vagyok tovább adni a gyermekemnek. Szerintem ez a megfelelõ "életkor" és "állapot".
Ella
2013. május 29. 21:54:15
Kedves Gabi, gratulálok az egész mûsorhoz!! Jó témák, érdekes emberek, szuper mûsorvezetés. Nagyon élvezem!! Ezt a mostani részt csak ma tudtam megnézni az M1 videotárában. Három különbözõ hölgy, Nagy-Kálózy Eszter a maga finomságával, Palya Bea a temperamentumával üdítõ jelenségek voltak. Czutor Zoli pedig.... meg kell mondanom én is elérzékenyültem olyan szépen beszélt az apaságról. Klónozni kéne hogy több ilyen pasi legyen. :-)

Én is hozzászólok!