Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ideák születése - Csak hinni kell benne? Minden egy ötlettel kezdődik Adásba kerül: 2014. november 12.

Sokan mondják nekünk, hogy merj nagyot álmodni, mert ha valamit nagyon akarsz, az többnyire be is teljesedik. Ennek ellenére sokan kishitűek vagyunk, nem bízunk önmagunk képességében, esetleg alacsony a kockázatvállalási szintünk. Vendégeink történetei bebizonyítják, hogy ha senki sem bízik bennünk igazán, ha furcsa álmokat szövünk, a kitartás és az eltökéltség komoly eredményeket képes hozni. Ezt bizonyítja be Temesvári Andrea, Vida Ágnes és Farkas Ágnes. Meglepetés vendégünk dédelgetett álmából világhírű esemény született.

"Az álmok mindig valóra válnak. A gond az, hogy sokan egy bizonyos álmot kergetnek, és nem veszik észre a sok-sok beteljesült álmot maguk körül." Dean Ray Koontz

Az önmagunkba vetett hit, adja meg a löketet ahhoz, hogy nagyokat tudjunk álmodni, és az önbizalom, hogy ezt meg is tudjuk valósítani. Kell egy bizonyos mértékű kockázatvállalási képesség is. Aki az álmok megvalósításának útjára lépett, az sokszor a környezete szavait, és véleményét kizárva töri előre a kitaposatlan útvonalat. Az álmok szövögetésében én is remekeltem az egyedül töltött esték alatt, majd amikor egyszer reményt vesztve összetörtem, azt a tanácsot kaptam, írjam le az egészet egy papírra és tegyem a pénztárcámba. Ahogy a mondás is tartja „a szó elszáll, az írás megmarad”. Azóta is minden nap, írott formában is megtalálhatóak a vágyaim. Nemsokára itt lesz december 31-e, amikor a legtöbb ember számvetést készít az elmúlt évről.  Lassan én is megnézhetem mi az, ami teljesült az álmaimból. Vendégeink nagyra törő álmai már megvalósultak, izgalmas történetekkel érkeztek hozzánk.

Temesvári Andrea teniszező, sport szakkommentátor édesapjának köszönhetően a sport mindig központi kérdés volt az ő életében. 13 évesen, amikor megnyerte az Európa-bajnokságot, akkor tudatosította először a sikert. Andrea úgy érzi, nem édesapja nyomására kezdett el sportolni, ő csupán előrevetítette számára azt, hogy a siker mit hozhat, mit érhet el az életben. Gyermekkorában kevés önbizalma volt. Nem hitt igazán magában és a tehetségében.

Vida Ágnes pszichológus, online marketing szakértő gyermekkorában havonta változtatta azt, hogy éppen mi szeretne lenni felnőttkorában. A pszichológia mellett tette le a végső voksát. Majd elkezdett vállalkozni, ami pszichológusként nem túl gyakori. Ágnes rájött, hogy teremteni tud dolgokat, amiket hívhatunk akár vállalkozásnak is. Jó tanácsként említi meg azt, hogy merjünk segítséget kérni, tájékozódni.  Ugyanis egészen apró, jelentéktelennek tűnő ötletcsírából is lehet vállalkozást létrehozni.

Farkas Ágnes biológus, Vida Ágneshez hasonlóan a munka repertoárja kimeríthetetlen volt kicsi korában mindaddig, amíg a tévében nem látott egy filmet a majmokról. Onnantól kezdve egészen máig teljesen elköteleződött a gorillák mellett. Senki sem hitt az abszurd vágyában. Diploma után egy biciklivel és hátizsákkal elindult Afrikába, szerencsét próbálni. Ágnes szerint az álmoknak meg kell lenniük a szívben és a fejben, és az élet adja hozzá a további lépéseket.

Gerendai Károly kultúraszervező, a Sziget Fesztivál megálmodója először Rock Klubot nyitott Gödöllőn, a gimnáziumban rádiót üzemeltetett társaival. Tudta, hogy alkalmatlan arra, hogy zenéljen, de a zene világa magával ragadta. Így nem a zenészi, hanem a szervezői oldalról közelítette meg ezt az ipart. Amikor kitalálta a Sziget Fesztivált nem arról álmodozott, hogy világhírű legyen, a cél a rendszerváltás utáni fiatalok szórakoztatása volt. Kellett egy tábor, ahol egy hétre összejöhetnek.

Az álmodozó emberek az élet kulcsfigurái

Sokszor az élet tanítómestereinek is nevezik őket. Az álmodozó emberek képesek mások ösztönzésére, pozitív életszemlélettel rendelkeznek. Természetesen álmaik megvalósulása nem töretlen. Szembe találják magukat sokszor „álomgyilkosokkal”, vagy pesszimista emberekkel, akik véleményükkel vissza rántják őket a földre, kijózanítani akarják társaikat, de az álmodozók ezt mind ki tudják zárni, nem hagyják magukat megingatni. Jól ismerik a terveik megvalósításához szükséges lépéseket. Nagyon izgalmas életet élnek. A potencialitás kulcsfogalom az ő életükben, ugyanis mindenben meglátják a szépet, a jót, megtalálják a lehetőségeket.

Önmegvalósítás feltételei

Abraham Maslow, amerikai pszichológus kutatásának középpontjában az önmegvalósító emberek álltak. Öt szükséglettípust határozott meg, melyek szigorú hierarchikus sorrendben követik egymást, melyet Maslow-piramisnak neveznek. Miszerint, ha az ember alapszükségletei nincsenek kielégítve, akkor nem tud koncentrálni a piramis tetején elhelyezkedő igényre, az önmegvalósításra. A piramis alapköve a fiziológiai szükségletek megléte: a levegő, a víz, az étel, az alvás stb. Ezt követi a biztonság és a védelem igényének megteremtése. Ha ezek az emberek birtokában vannak, akkor tudjuk kielégíteni a szeretet és az önbecsülés megteremtésének vágyát. Ha ezek létrejönnek, akkor vagyunk képesek összpontosítani az önmegvalósításra, mely magába foglalja a vitalitást, a kreativitást és a céltudatosságot is. Az első négy igény egy hiányszükséglet, melynek az utolsó, növekedés alapú szükséglethez feltétlenül realizálódnia kell.

 

 

 

Két hozzászólás

2014. november 12. 18:52:20
Hát elég csapdás a Merj nagyot álmodni! biztatás, szemben azzal a közmondással, hogy "Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!"
Aki ilyen ellentétes hatásban nő fel, titokban lehetnek ugyan nagy álmai, a hétköznapokban viszont a takaróján túl már nem mer nyújtózni. Segítség nélkül, csak a saját feje után, még így is sokszor, sokkal többet elérhet, mint mondjuk osztálytársai, egyéb ismerősei, akikről tudja, hogy jórészt a Maslow-piramis legalján vannak, bár hogy ennek tudatában vannak-e illetve elégedettek-e, az sokszor titok marad.
Aki azzal a gonddal küzd, hogy sok dologban tehetséges, de a sok közül nem bírja azt az egy üdvözítőt kiválasztani, ami valóban beválna, és amellett maradna, sajnos, szétaprózza magát. Még így is lehet, hogy ezek közül sokan lesznek polihisztorok, és most írhatnék ide sok történelmi nevet, egy példa Leonardo da Vinci. Valami mégis hiányzott ennek az embernek az életéből - hát a család és annak a gondja. A család nagyon sok energiát leszív az emberekből, igaz, nagyemberek mögött sokszor ott az élettárs, aki minden gondot levesz a válláról - kérdés, hogy akkor az a család igazán teljes-e úgy, hogy egy ember nem igazán veszi ki a részét a hétköznapokból. Az a műsorban nem hangzott el ezirányú vizsgálódás, vagy nem jól figyeltem?
Vállalkozáshoz mindig kell valamicske tőke, van, amikor elég, ha már van egy fizetés más munkából. Én a munkahelyem mellett vállalkoztam, mert voltak munkák, amelyet csak számlával fizettek ki. Ez jó is volt meg rossz is. Nagy gazdagság nem támadt a kettős munkából, csak a dupla gyertyavég-égetés bosszulta meg magát. Egyszer minden energiája elfogy, még azé is, aki születésekor mondjuk kétszer annyit kapott, mint valaki más.
Isabel
2014. november 13. 16:20:04
Az alábbi, tegnapi hozzászólás tőlem származik - elfelejtettem kitölteni a név és címet.

Én is hozzászólok!