Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Van élet a 40-es ruhaméreten túl? Adásba kerül: 2015. február 20.

Már régóta a vékony nő az idealizált szépség, pedig történelmünk során nem volt ez mindig így. A legtöbb bolt S, M, L ruhákat árul, és nem gondolnak azokra a nőkre, akik nem ezt a konfekcióméretet hordják. Hogyan szeressük és fogadjuk el magunkat, ha 40-es méret feletti kategóriába tartozunk? Képesek vagyunk félretenni az éppen aktuális társadalmi ideált, vagy eluralkodik rajtunk a megfelelési kényszer? Erről mesél Csákányi Eszter, Soma és Zoltán Erika. Meglepetés férfi vendégünk szerint alapvetően a fogyás egy sikerélmény.

     "Önbecsülés és önbizalom a nyitja minden pozitív változásnak, amely életünkben bekövetkezhet."

                                                                                                                   Louise L. Hay

Erről nem beszélhetünk eleget, ideje lenne a felfestett szépségideálnak tükröt tartani és a női szépség valódi arcát megmutatni. Azt, hogy egy 36-os vagy 38-as méret feletti nő is lehet vonzó, stílusos, sugározhat magabiztosságok és optimizmust. Öltözhet ízlésesen, lehet csinos. Sokan ezt a kategóriát képviseljük, mégis azt érezzük, hogy nem vagyunk elég jók, állandóan a társadalom elé felfestett kép után futunk, miközben kevesen vesszük észre magunkban a szépet, a nőt és azt, hogy igenis így vagyunk tökéletesek, ahogy vagyunk. Miért is kellene soványnak lennünk? Miért nem érezhetjük jól magunkat teltkarcsúan, tele energiával és megnyerő kisugárzással?

Csákányi Eszter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő szerint minden nő fogyókúrázik mérettől függetlenül – ez egy életprogram mindenkinél. Tisztában van azzal, hogy egy erősebb alkat lesz abban az esetben is, ha lefogyna. Eszter szerint fontos lenne, hogy az emberek szeressék magukat. Meg kell találnunk azt, hogy hogyan érezzük magunkat a legjobbam, s ha ezt megleljük, akkor sugározni fogjuk magunkból az optimizmust. Alapvetően a gond azzal van, hogy 40-es ruhaméret felett nagyon nehéz ízléses darabokat vásárolni.

Soma, énekes, előadóművész, újságíró, gyógyító meghatározta az ún. frankó nő 3F szabályát: egy igazi nőnek legyen fényes a bőre, legyen formás és feszes. Sokkal kényelmesebb harc nélkül élni. Amikor nem fogadta el magát, akkor ezt kapta vissza környezetétől is. Amikor leszokott a dohányzásról felszaladt rá pár kiló. Tudja, hogy ezt le fogja adni, de nem kínzással és nem gyorsan. Soma szereti a haját, szereti a bőrét, a kebleit és a karcsú bokáját.

Zoltán Erika, eMeRTon-díjas énekesnő, táncos, producer, szövegíró saját énképe a vékonyabb kategóriával lenne elégedett. Tinédzser korában kezdődött el a saját magával vívott háborúja, amikor 45 kilóból hirtelen 61 lett. Időnként csatát nyer, időnként vesztesként jön ki belőle. Jelenleg egy nehezebb csatát vívott meg szerencsésen. Erika elmondása szerint minél több időt tölt a konyhában, annál kevesebbet eszik, mivel eltelítődik az illatokkal.

Nacsa Olivér, előadóművész, humorista sokáig nem foglalkozott a fogyókúra kérdésével, akkor sem, amikor 20 kilóval több volt. Véletlenül köszönt be az életébe a sport, majd elkezdett céltudatosan edzeni és később megszerette ezt. Olivér szerint mindennél fontosabb az, hogy önmagunkkal jóban legyünk. A fogyás alapvetően egy sikerélmény egy örömforrás. Most jóban van önmagával, jó érzéssel tölti el, hogy konfekció méretet hordhat.

Megdöbbentő adatok és az új irányzat!

Ki nekünk, nőknek a legnagyobb kritikusa? A válasz egyszerű: mi magunk vagyunk azok. Hazánkban a nők önelfogadása szomorú adatokat mutat, 1%-unk tartja magát gyönyörűnek, 27%-unk elégedett adottságával. 90%-unk rosszul érzi magát, ha tükörképével szembesülnie kell, ennek ellenére naponta 50 percet is eltöltünk a tükör előtt. A magyar nők 45%-nak a legkevésbé szeretett testrésze a hasa. Átlagosan a nők 2 testrészüket szeretik, a három legtöbbször említett kedvenc testrészük pedig: a haj, a száj és a szem. A megkérdezettek 74%-a úgy gondolja, minden nőben van valami szép, mégis többségük nem elégedett külsejével. 45%-unk jobban nézhetne ki, de e cél elérése érdekében semmit sem teszünk.

Terjedőben van az új szépségideál. A jó adottságokkal megáldott hölgyek, modellek is elkezdtek hódítani. Már akadnak olyan márkák, akik normál testalkatú próbababákat is terveznek, és a gyerekek kezébe is normál barbie babákat adnak. Kutatások is bebizonyították, hogy a gyerekek a vékony és a normál testalkatú barbie közül a normál testalkatút választotta.
2010 robbant be a plus size modellek iránti kereslet. A teltkarcsúság, az egészséges kisugárzás, az arányosság, a szép bőr a fontos. Ezen modellek legfontosabb üzenete az, hogy ne a súlyunk határozza meg a dolgokat, és ne a kilóktól függjön a boldogságunk, nem ebben van elrejtve a titok kulcsa. A divat és a szépségideál folyamatosan változik. Úgy ahogy régen, úgy most is bekövetkezhet az, hogy a teltkarcsú nő lesz a követendő példa.

Egy hozzászólás

Ildi
2015. február 21. 11:06:49
Nagyon szeretem a műsort, minden egyes adásban egy érdekes témával foglalkoznak, és ami a legfontosabb, hogy végre egy televíziós műsor ahol tényleg értékes embereket látunk, nem celebeket. Ezt köszönöm! Szívesen látnám ismét a műsorban Kovács Kati Kossuth-díjas Művésznőt, vagy Törőcsík Marit, a Nemzet Színészét!

Én is hozzászólok!