Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Az életkor nem akadály Adásba kerül: 2015. október 08.

Ha egy pár között nagy a korkülönbség azt általában gyanakvással szemlélik az emberek. Miközben sok példa bizonyítja, hogy nem az évek száma határoz meg egy kapcsolatot. Vajon a megismerkedéskor okoz-e ez dilemmát bármelyik félnek? Előfordulhatnak a kapcsolaton belül "generációs problémák"? A hétköznapokban ez okozhat-e nézeteltéréseket? Mi a család és a barátok első reakciója? Manapság mennyire kell küzdeni az előítéletekkel? Ebben a témában vendégünk lesz Judy, Gaál Noémi és Kóbor-Deme Zsóka. Meglepetésünkkel megismerhetjük a férfi nézőpontot is.

Judy, előadóművész, a Groovehouse együttes énekesnője és párja között nagyobb a korkülönbség. Balázs a fiatalabb, így ebben a témában nagyon sokan kérnek tőle tanácsot. Történetük ott kezdődött, amikor Judyék azon a szórakozóhelyen léptek fel, ahol Balázs felszolgáló volt. Nagyon sokáig udvarolt Judynak, aki imádta a humorát az első perctől kezdve. A kor náluk soha nem merült fel problémaként. 

Molnár Balázs, értékesítési vezető, Judy férje. Elmondása alapján egyikőjük sem gondolta volna, hogy ebből valaha kapcsolat lesz. Végül egymásra találtak és az élet őket igazolta. Családja féltette ettől a kapcsolattól, de kislányuk, Maya születése után mindenki megbékélt. 

Gaál Noémi, a TV2 időjárás-jelentője és párja között 9 év a korkülönbség. Amikor megismerkedtek meglepetésként érte őket az, hogy a másik hány éves. Az első randi után mindketten úgy érezték, hogy elindultak együtt egy közös úton. Szükség van a humorra, hogy együtt és egymáson is tudjanak nevetni, ez egy nagyon erős alapot képez a kapcsolatukban. 

Maloveczky Miklós műsorvezető és Noémi egy reggeli műsor kapcsán találkoztak először. Összenéztek, és ez egy olyan pillanat volt, amit nem lehetett kitörölni. Egy év telt el, amikor egyik éjszaka Miklós Noémivel álmodott. Úgy ébredt fel, hogy ma küldenie kell számára egy csokor virágot, amelyre szándékosan nem akarta ráírni a telefonszámát. Noémi meglepődött, mivel nem tudta kitől kapta a csokrot. Miklós csak később hívta fel és kért tőle egy randevút. 

Kóbor-Deme Zsóka, Kóbor János, az Omega frontemberének hitvese, tanár és üzletasszony. A korral sosem volt gondjuk, sokkal nagyobb problémát csinált ebből a közvélemény. Amikor megismerkedtek, Zsókában fel sem merült, hogy Mecky hány éves lehet. Első találkozásuk kellemes csalódás volt számára. 

Kóbor János, az Omega együttes frontembere és Zsóka egy születésnapi bulin találkoztak, ahol elkezdtek beszélgetni. Majd Zsóka elindult haza, de olyan sebességgel, hogy Mecky nem tudta utólérni. Nagyon jó párost alkotnak, a 22 év korkülönbséget egyáltalán nem érzik. Az 50-60 éves korosztálynál azt a problémát látja, hogy a férfiak elengedik magukat. Kettejük szerelmének gyümölcse egy kislány, csak azt éli meg szomorúságnak, hogy Lénácska nem tudja mi az, hogy nagyszülő.

Előítéletek között élünk

Azoknál a pároknál, ahol nagy a korkülönbség sokszor megdöbbenünk, nehezen fogadjuk el, miközben kutatások is kimutatták, hogy alacsonyabb a válások száma ott, ahol jelentősebb a korkülönbség. Akkor miért is vagyunk valójában előítéletesek?
Gondoljunk csak vissza a történelmükre, ahol az uralkodó fiatal lányt vett el feleségül. Sosem merült fel ez problémaként, ma mégis rengeteg sztereotípia él a fejünkben. Legtöbbször a nagy korkülönbség a férfi javára szól, de sokszor gyakori a fordított felállás is. Miközben az életfelfogásunk, a mentalitásunk, a gondolkodásmódunk, az élethez való hozzáállásunk a korunktól független. Mindezt a környezeti hatások, a társas kapcsolataink, a kapott mintáink befolyásolják. 
Egy svéd kutatás szerint a legideálisabb a 4-6 év közötti korkülönbség. Egy férfi fiatalabb nőt sokszor a kisugárzása, a szépsége miatt választ, míg a nők idősebb partnert a stabilitás miatt választanak. De ahány kultúra, annyi opció, válaszlehetőség is erre a kérdésre. Például egy másik tanulmány 15 évben határozta meg ezt a bűvös számot. 
Kor ide, kor oda semmisem számít, csak az, hogy megtaláljuk az életben a boldogságot.
 

Két hozzászólás

R.G. Magdolna
2015. október 8. 23:42:51
Tisztelt Gabriella és Munkatársai!

Húúúúú ez újra egy sokakat érintő megosztó téma. Nagyon jól sikerült kedélyes beszélgetés volt. A meghívottak a szívemből beszéltek, hiszen az ő példájuk is mutatja, hogy elsősorban nem a korkülönbségen múlik egy házasság sikeressége. Erre a mi családunk is élő példa. Én 7 év 2,5 hónappal vagyok idősebb a férjemnél és 30 éve vagyunk házasok. Ez idő alatt kitartottunk sok jóban és nem kevés rosszban is egymás mellett úgy, hogy eszünkbe sem jutott ki hány éves. Ám de a sors megviccelt bennünket, mert a lányunk egy nálánál 20,5 évvel idősebb párt választott. Nem mondom hogy könnyű volt feldolgoznom, de győzött a józan ész. Közben eltelt közel 10 év felettük is Bebizonyítottuk, sem egyik, sem másik korkülönbség nem áthidalhatatlan, ha van szeretet.
Üdvözlettel:
R.G. M.
Minitehén
2015. október 13. 00:56:06
Hogy a korkülönbség két ember között mikor probléma vagy miért, arról könyvtárnyi mennyiséget lehetne szóbeszélni, de ilyen könnyebb csevegés is kell időnként a sok komoly téma megbeszélése között. Sőt, fontos is, hiszen eddig fogalmam nem volt, hogy Mecky létezik. Illetve hogy így hívják azt, akinek időtálló számaira anno még a férjemmel is táncoltunk.
Volt egy öreg barátnőm, 9 évvel volt fiatalabb a párja. Úgy kezdte a nő minden meséjét, hogy "szerelmünk hajnalán". Nekem ez nagyon tetszett. Előző férje nem vált be, utána pedig sokáig egyedül élt, már elmúlt negyven, amikor egy rendezvényen valaki megszólította: "Még a nátháját is imádom!" Nem házasodtak össze elég sokáig, mindkettő kissé extravagáns volt. A nő felvállalta és nagyon büszke volt fiatalabb férjére, aki "autodidakta", azaz soha nem tanult iskolában, mégis fordított franciából, egy novelláját pedig még a budavári Liteában is felolvashatta. Ő már kevésbé becsülte meg párját és a kapcsolatukat lazábban vette, de asszonya mindent elnézett neki. Munkahelyünkön felettébb kedvelt téma volt a rajtuk való csámcsogás, ők mégis kitartottak egymás mellett. Igaz, a barátnőm sokszor bőgte végig a munkaidőt azzal, hogy a férje 16 éves lányokat hoz fel, és elég útszéli stílusban meg is mondta, mit csinál velük. A rendkívül agresszív modorú férfi más dolgait is kibírta több évtizedig. Az pedig, amikor ilyen-olyan szükségleteit kiélte, oly természetesen, mint az evést-ivást, befeküdt a szobájába és olvasott. Az égvilágon semmihez nem értett, pénzt sem sokat keresett, de azért mindene megvolt.
Máshonnan hallottam, hogy egy kapcsolat életben maradásához semmi köze a korkülönbségnek, sokkal inkább az, hogy 95 százalékban nyel egyik a másiktól, esetleg mindkét fél. Nemhiába mondták régen, hogy "az asszony köténye sok mindent eltakar", sőt, hogy el is kell takarjon. Nagy butaság megsértődni azon, hogy párunk mást is észrevesz, akárhány éves. Meg kell érteni, hogy nincs már lobogás egy idő után, vagy az asszony unja meg, vagy a férfi, legtöbbször mindkettő.
Az bizonyos, hogy sokkal ritkább a fiatalabb férfi-idősebb nő házasságának tartóssága, mint fordítva, de, mint barátnőm példáját nézve, ez is előfordul.

Én is hozzászólok!