Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A férfi, ha szingli Adásba kerül: 2014. november 11.

A szingliség a nők körében egy ideig, óráig élvezhető állapot, de van, amikor a biológiai óra ketyegését is hallani véljük. De mi a helyzet a férfiakkal? Másképpen értelmezik ezt a státuszt? Hogyan élik meg az egyedüllétet? Mennyire játszik szerepet ebben saját döntésük és mennyire a sors? Mai vendégeink rengeteg tapasztalattal és történettel érkeztek hozzánk. Itt lesz velünk Varnus Xavér, Baronits Gábor és Gantner Ádám. Meglepetés hölgyvendégünk a kivétel erősíti a szabályt képviselője. Elmondása szerint szingliként őszintén boldog és kiegyensúlyozott.

A külső megfog, a belső megtart.”- ez volt a kedvenc idézetem, amikor nekem szegezték azt a kérdést, hogy milyen az én ideális férfiképem. A belső felülírja a külsőt, de az ember – bármennyire is hangzik negatívan– külsőről ítéli meg társait. Ugyanis a vizuális inger megelőz minden mást. A férfiak szinglisége sok esetben az ő önálló döntésük, és nem a legnagyobb elkeseredettségükben tengetik életüket magányosan. Korántsem magányosak, sőt a fiatalok körében ez az igazán szabad életforma. Mi nők gyakran úgy érezzük, bennünk van a hiba, ha nem jön a herceg fehér lovon. A szingliség divatos fogalom? Mindenképpen jobban hangzik, mint az „agglegény” vagy a „vénlány” kifejezés. Átértelmeztük ezt az életstílust, úgy is fogalmazhatnánk, hogy nem a negatív, hanem a pozitív oldalról kezdte el szemlélni a társadalom az egyedülállókat. A szingliség egyenlő a szabadsággal, a kötetlenséggel, a függetlenséggel. Egy boldog, önálló, karrierkoncentrált életforma. Viszont eljön az a pillanat, amikor már nem csak „én”, hanem a „mi” szót szeretnénk többet használni.

Gantner Ádám író, az internetes társkeresés számára függőséget okozott. Úgy érzi a korosztályában lévő szingliknél ez már nem egy boldog életforma. Három éven keresztül volt fenn a társkereső oldalakon. Abban az időben úgy érezte ez maga a paradicsom, hiszen non stop, 24 órán keresztül működik. Itt nem az emberek beszélgetnek egymással, hanem az adatlapok - mondja Ádám. Jelenlegi párja mentette meg az életét, jó időben és jó helyen találkoztak.

Baronits Gábor színész, másfél éve szingli. Egyenlőre élvezi, mivel koncentrálni tud a karrierépítésre. Gábor szerint egy felgyorsult világban élünk, az emberek mindig többre, újra vágynak. Saját döntése volt a jelenlegi életformája. Minden férfi kicsit az édesanyját keresi egy nőben. Édesanyja egy erős személyiség, így egy nőben azokat a pici apróságokat keresi, ami másnak lehet furcsa. 104 éves nagymamája sem sietteti a lánykereséssel.

Varnus Xavér orgonaművész, író ellentmond Gábornak. Szerinte a világ lelassult. A középkorban az emberek átlagéletkora 28 év volt, nem volt kihívás „holtomiglan-holtodiglan” együtt élni, mert a házasságok körülbelül hat évig tartottak. Xavér szerint nemcsak a külső számít, mivel megtévesztő tud lenni. Leghosszabb kapcsolata hét évig tartott. Kis humorral fűszerezve azt mondja, hogy tud kompromisszumot kötni egy párkapcsolaton belül, de ő szereti megadni a feltételeket. 

Völgyi Zsuzsi énekesnő hat éves kapcsolatát hullámvasútnak érezte, megéltek a legjobb pillanatoktól a legrosszabb momentumokig mindent. A szakítás után görcsösen szeretett volna új párkapcsolatot. Társkereső oldalra is regisztrált, amit önbizalom építő lehetőségnek tartott. Érdekes randevúi voltak, egyiket sem élte meg kudarcként. Úgy gondolja, mindenki megérdemel egy esélyt. Zsuzsi szerint nincs olyan, hogy valaki 100%-os, elégedjünk meg a 85%-os megfeleléssel, így próbáljunk boldogok lenni.

A szingliség különös típusai

Nő a szinglik száma, melynek társadalmi okai is vannak, az egyéni döntések mellett. Az iskolapadban eltöltött idő kitolódott. Amikor pedig a fiatalok kezébe kerül a diploma teljes erővel a karrierépítésre kezdenek koncentrálni. Beszélhetünk a kapunyitási pánikról is, amikor a munkahely megteremtésének aggodalma elhatalmasodik, totális karrierépítésbe kezdenek. Az életszínvonal megteremtése pedig sok energiát és időt igényel. A magyar szinglik körében végzett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a megkérdezettek többsége ezt egy átmeneti állapotnak tekinti. Vannak, akik optimisták, és élvezik ezt az állapotot és vannak, akik depresszióra is hajlamosak. A szingliknek vannak különböző alcsoportjai, melyek során új értelmezést nyer e fogalom. Vannak a friss szinglik, azok a fiatalok, akik most repültek ki az otthoni légkörből, élvezik az önálló életet. A boldog szinglik azok a 20-30 éves fiatalok, akik ugyan párkapcsolatban élnek, de nem hajlandóak komolyabb lépést tenni a párjuk irányába, például nem költöznek össze. A női/férfi pánik-szinglik görcsösen keresik az igazit, pánikba esnek, elkezdenek attól félni, hogy ha egyedül maradnak továbbra is, akkor nem lesz lehetőségük házasságot kötni és gyermeket szülni. A részidős szinglik, akik hétköznap egyedül vannak, és csak a hétvégéjüket töltik együtt párjukkal. A karrier szinglik csoportja, hasonló az előzőhöz, de náluk a párjuktól külön töltött idő hosszabb időintervallumot ölel fel, képesek több időre, akár más országban is élni.

Alapvetően a szingli életmód, egyedülállóságot jelöl. De van, aki kapcsolaton belül is meg tudja teremteni függetlenségét, hosszabb-rövidebb időre külön tudja választani a karriert és a magánéletet. Nem feltétlen egyedüllétet jelölhet, hanem egy különös életformát, ahol ugyan a társ megadatott, de a karrier is nagy hangsúlyt kap.

Négy hozzászólás

Kosák József
2014. november 11. 10:12:33
Kedves Jakupcsek Gabriella.
Több mint 3 hete írtam de semmi féle reagálás nem történt. Ezért írok ismét. Most már csak a fotóval foglalkozom és van egy tippem," hogyan lehet az autóból kiszállni, hogy az sikkes legyen., és ne tornamutatvány. Hogyan is van ez? Gondolja végig. Kinyitja az ajtót, és kiteszi a bal lábát. de nem mindegy, hogyan. aztán a következő láb, és most jön, hogy csuszakoljunk előbbre, de a szoknya közben felhúzódik, stb. Ezt szeretném fotón, megmutatni. Körbe néztem az ismeretségi körömben, de nem volt az igaz, mert vagy nem szép a lába, no meg szép cipő is kéne, és valjuk be, egy kis színészi képesség is kéne, szóval egy modell, aki tud mozogni, de erre nincsen se kapcsolatom se pénzem. Ezért ezt az ötletet felajánlanám a műsornak, ha felkeltettem az érdeklődését.
Tisztelettel Kosák József
G. Ildi
2014. november 11. 23:26:12
A szingli típusok felsorolásából hiányzik még egy (és szerintem egyre több van belőle - magamat is beleértve):
az elvált/családos szingli, aki gyermekeit egyedül neveli, és a házasságot kudarcként megélve egy életre elkötelezi magát az egyedülálló életmód mellett.
Marica
2014. november 12. 19:07:13
Maximálisan osztom Varnus Xavér véleményét!

A szingli egyáltalán nem egy dehonesztáló jelző.
Alkat kérdése, van, aki ezt az életformát tudatosan, előre megfontolt szándékkal választja, és igen jól elvan vele.
Még akkor is, ha az aránylag közelmúltból emlékszünk a "szingli hordák" nagy hangú kárhoztatására. Ami egyébként kifejezetten bumeráng-hatású volt! Tanulság: csínján kell bánni a megbélyegző szándékokkal.

Annyi értékes és hasznos, személyiség építő és kiteljesítő program és egyéb lehetőség van, amivel egy egyedül élő ember ( mindegy, féri vagy nő) elfoglalhatja magát, akkor is, ha nincs partnere hozzá.

Én spec. színházba, moziba leginkább a mű megismeréséért, no meg a színészek, rendezők, az operatőri munka iránti érdeklődésből megyek. A tárlatokra az alkotásokért, koncertekre a műsorra kerülő művek és előadóik kedvéért - és nem okoz gondot, nincs hiányérzetem, hogy nem kell szobroznom, várva a másik személyt, nem duruzsol senki közben a fülembe, vagy a végén nincs kivel megbeszélnem a látottakat, hallottakat.

Más kérdés, hogy pl. nyaralás esetében a partner nélküli részvétel igencsak költséges mulatság, 20 % vagy még több az 1 ágyas felár.
Isabel
2014. november 12. 19:14:46
Én, mint szingli, egy huszonéves házasság után lettem az, és nem bántam meg. Sokkal több dolgot meg tudok valósítani egyedül, míg a párom folyton közbelépett, lehetetlenné téve akármilyen egyszerű ötlet megvalósítását. A házasság vagy papír nélküli együttélés is lehet persze szép, ha a felek összeillenek és egyet akarnak. De ez, valljuk be, kevés esetben valósul meg. De együttélésből még mindig könnyebb kilépni, mint házasságból. Az együttélések is végződhetnek házassággal, de amelyekről én tudok, mikor megvolt végre az üdvözítő papír, vége lett a boldogságnak.

Én is hozzászólok!