Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Nővé válni Adásba kerül: 2014. szeptember 29.

A nővé válás nem csak biológiai folyamat, hanem környezetünk is felerősíti vagy éppen ellenkezőleg mérsékeli a női karakterünket. Azokra a kérdésekre keressük a választ, hogy mi tesz minket igazán nővé, édesanyánknak milyen szerepe van ebben és ehhez az apák hogyan és mennyiben járulnak hozzá. Őszinte és tabuk nélküli beszélgetés Balla Eszterrel, Papadimitriu Athinával és Hoppál Borival. Meglepetés férfi vendégünk e téma szakértője. Ő igazán ért a női lélekhez!

Nővé válni, megtalálni a stílusod és elfogadni önmagad – talán ez utóbbi a legnehezebb feladat. A nővé érés során rengeteg impulzus ér minket. Példaképek vesznek körül hol az anya, hol egy barát, hogy egy ismert ember személyében. A nővé érés egy izgalmakkal teli folyamat, telis-tele megpróbáltatásokkal. Ezen a lépcsőn haladunk tizenéves korunktól egészen 20-30 éves korunkig. Akik többé-kevésbé képesek elfogadni magukat, azokból sugárzik a boldogság, az optimizmus. Fantasztikus érzés nőnek lenni, a legmegtisztelőbb pedig az, ha a férfiak is meg tudják erősíteni bennünk a nőtudatot.  

Papadimitriu Athina, görög származású színésznő kiskora óta nőként éli mindennapjait. Abban azonban eltért a korosztályától, hogy ő nem babázott, inkább a fiúkkal focizott, így akart imponálni nekik. Sőt nem csak a maga korabeli fiúknak akart tetszeni, de még a Mikulásnak is – hátha több ajándékot kap. Szerencsés gyermeknek mondhatta magát, mert szüleivel mindenről tudott beszélgetni. A nővé érését édesapja egy hatalmas virágcsokorral jutalmazta meg és szerelmi történeteiben is ő asszisztált. Neki jutott a postás szerep, aki a szerelmes leveleket kézbesítette oda-vissza.

Balla Eszter, színésznő önbizalomhiányos és frusztrált fiatalként emlékszik vissza magára, aki ledöbbenve tapasztalta azt, amikor megtetszett egy közkedvelt fiúnak. Édesanyja azonban nem hagyta, hogy az éppen akkor aktuális divat és szokás magával ragadja lányát. Kitolta az érését. Azt akarta, hogy Eszter a saját tempójában – és ne a társadalom hatására, versenyszellemből – élje meg a nőiességgel járó dolgokat. A fiatal színésznő megdöbbenve tapasztalja, hogy a mai világban a testünkhöz való viszonyunk mennyire megváltozott. A fiatalok mindenféle információhoz könnyen hozzá tudnak jutni az internet segítségével.

Hoppál Bori hazánk egyetlen testtudat-oktatója. A nagyon csajos elemek kimaradtak a gyermekkorából és később jelentkeztek a nőiesség előjelei. Nem a külsőségekben, hanem az emberi kapcsolatokban élte meg nőiességét. Állandóan szerelmes volt. Ám a nővé válás folyamatáról senkivel sem tudott beszélni, még egy könyv sem állt akkor rendelkezésére. Így nagyon sok megválaszolatlan kérdés maradt benne. Úgy látja, hogy ma már egy 9-10 éves kislány szexi akar lenni. A fiús szülők feladata az, hogy megtanítsák milyen belső, lelki gazdagságot érdemes keresni egy nőben.

Csernus Imre, pszichiáter számára a nő attól nő, hogy megvan az önmagába vetett hite és a kisugárzása. Szomorúan tapasztalja, hogy ez a két jelenség együtt igen ritka a mai világban. Ahhoz, hogy az édesanya fiainak meg tudja mutatni, hogy a nő mitől nő, először neki is hiteles nővé kell válnia. A kor problémája, hogy a hölgyek egyre maszkulinabbak. Elhitetik a férfitársadalommal, hogy milyen erősek, miközben ez nincs így. Emellett a szülő feladata, hogy megtanítsa a gyermekének azt, hogy ha kap egy pofont az élettől, vállalja fel az érzéseit. Az EQ, vagyis az érzelmi intelligencia nem csak azt jelenti, hogy éppen meg tudom élni az érzéseimet, hanem azt is, hogy tudok róla beszélni.

Nőtípusok

Linda Franklin, amerikai pszichológus négy nőtípust határozott meg. Az amazon egy eltökélt, céltudatos, koncentrálni tudó, önálló nő. Az anya típus a gondoskodó, aki az emberi kapcsolatokból tud erőt és energiát nyerni. A kurtizán fogalomkörébe tartozóak erősen kötődnek az erősebbik nemhez szexuális, intellektuális és érzelmi téren. A madonnák a társadalmi normákat hűen követő, értékeket közvetítő, hűséges és türelmes nők. Egy nőben azonban mind a négy típus jelen van, a különbség az arányokból adódik. Kiben melyik típus dominál leginkább. Az igazi nő ezt a négy „énjét” a helyzetnek megfelelően tudja váltogatni. Tisztában van azzal, hogy mikor, milyen szituációban melyik legyen a mérvadó.

Kihalnak az Úriemberek? Vagy elvesztek az igazi Nők?

Ezer felé szakadunk, magunk sem tudjuk eldönteni, melyik utat válasszuk. Hol ügyesen dolgozunk és elismeréseket szerzünk a munkahelyen, hol gyermeket iskoláztatunk, hol asztalt szerelünk, hol füvet nyírunk. Ha úgy tartja kedvünk, akkor 10 cm-es magas sarkú cipőben shoppingolunk. Mindeközben arról álmodozunk, hogy belép az ajtón egy ízig-vérig pasi, aki a számunkra kevésbé kellemes dolgok alól felment minket. Mondjuk, kicseréli a három méter magasban lévő lámpában az égőket. De vajon hol vannak az arányok? Meddig tartanak a női- és honnan kezdődnek a férfi szerepek?

Kevesen tudják, hogy a civilizáció kezdetén nőközpontú társadalom létezett. A vezetők, bölcsek, papok nők voltak – akiket, mint az élet hordozóit tisztelték és becsülték. Ma újra kezdünk hangot adni ennek. Elkezdődtek a nőmozgalmak, ahol nem egyenruhásítani akarunk, hanem arra vágyunk, hogy a férfi legyen férfi, a nő pedig elismerés folytán tudja megélni nőiességét. A nőkkel szemben támasztott társadalmi elvárások nagyok, ahol feledésbe merül a nőiesség megélésének fontossága.

Két hozzászólás

Faragó Ottó újságíró
2014. szeptember 29. 12:31:48
Kedves Gabriella! nejem Szilágyi Olga a Fővárosi Operett Színház egyik szubrettje, majd primadonnája volt - főleg Németh Sándor igazgatása alatt. Azután z Egri Gárdonyi Géza Színházban dolgozott. sok évig. Őt is elkapta a rákos daganat, ami ma népbetegségnek számít, szerencsére úgy tűnik meggyógyul belőle. Szeretném ajánlni őt is egy beszélgetésre, amely hihetetlenül népszerű, s melyből sokat tanulhatnak a "kisemberek", akik látják, ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a sztárok is, min ők! Akik a színpadról kényszerülnek rövidebb-hosszabb időre eltávolodni a betegségük miatt, azokat megviseli a betegség és a színpad hiánya! Ha lehet, erről is beszélgessenek egy adásban! Köszönttel és tisztelettel: Faragó Ottó újságíró
Isabel
2014. szeptember 30. 11:15:12
Jót mosolyogtam, mikor azt hiszem, épp a műsorvezető kereste a szót a "férfi szimbólum" megnevezésére, és megköszönte Csernus Imrének, hogy ő mondta ki. Ugye-ugye, mennyire belevésődik az emberbe a gyerekkori, prűdségre tanítás? még elég messze vagyunk ilyesmiben a svéd, amerikai példától, ahol nincs álszentkedés, nálunk bizony még mindig létezik az érzelmek szégyenkező bevallása, vagy éppen be nem vallása.
A téma egészen jó volt, főleg hogy lesz az ellentéma is. Annak ellenére, hogy elsőre e témák csak időpótlásnak, szórakoztatásnak látszanak, mennyire mély igazságok vannak bennük.

Én is hozzászólok!