Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Érik a szőlő... Adásba kerül: 2014. október 17.

Ha ősz, akkor szüret. Ha szüret, akkor mulatságok. A tradícióknak köszönhetően hatalmas ünnepségek, bálok kerülnek megrendezésre. A borkultúra hazánkban komoly múltra tekint vissza. Azt gondolják, hogy erről nem lehet hosszasan beszélgetni? Ezt ma megcáfoljuk. Gondoljunk csak bele, hány jelzővel tudja egy jó borász az ízeket meghatározni. Vendégeink igazi szakértői a témának. Itt lesz ma velünk többek között Frank Júlia, Csepregi Éva és Gere Andrea. Férfi vendégünk a testes borok imádója.

(…) Tudom, mennyi erőd, kínod és verítéked
kell napban lángoló hegyoldalon ahhoz,
hogy megszülessen és belém gyúljon a lélek;
de ne félj, nem leszek se hálátlan, se rossz (…)
Charles Baudelaire

Magyarországon egyre nagyobb szerepet kap a borturizmus és a borkultúra. Ez magába foglalja a több évszázada felhalmozott szőlőtermesztés tudományát, a szokásokat, a művészetet, a gasztronómiát stb. Egy palack bor nagyon sokat tud mesélni egy idegennek a kultúránkról. Mondhatnánk azt is, hogy kommunikációs aspektussal is bír. A minőségi borok kultusza kezd terjedni hazánkban a fiatalabb generációk igényeihez mérten. Egy magyar kutatás eredményei alapján elmondható, hogy a vörösbort és a rosét a fiatalok fogyasztják nagy örömmel. Nagyon sok fiatal keresi fel a különböző borfesztiválokat. A borturizmus egyre több érdeklődőt vonz, az idősebb utazó korosztály érintett ebben, akik a borra, mint tradicionális termékre tekintenek.

Csepregi Éva eMeRTon-díjas énekesnő úgy emlékszik vissza a szüretekre, mint egy nagycsaládi összejövetelre. Gyermekként taposta a szőlőt, jókat ettek, egy szórakozás volt. Szőlőjük kint volt a Balatonon. Nem született borásznak, de beletanult. Borlovaggá is avatták, lovaskocsival vágtattak végig az utcán. Feladata a jó bor hírének keltése. Sokszor énekel szüreti bálokon, így teljesen át tudja adni magát ennek a hangulatnak.

Frank Júlia gasztronómus-újságírónak rengeteg receptje van, ahol a szőlőt, mint alapanyagot használ fel ételei elkészítéséhez. Szüretkor az ő feladata, hogy a vendégseregnek megfőzze az estebédet, ami egy nagyon különleges gasztronómiai csoda: mustos rakott csülök tepsiben sütve. A nők esetében a borfogyasztással mindig az a baj, hogy gyakran fogyókúráznak. Így az üres gyomorban hamarabb megárt a kisebb mennyiségű bor is.

Gere Andrea juniborászt szülei nem kényszerítették ebbe a szakmába. A juniborász a fiatal borászok összefoglaló neve. Andrea viccesen fogalmaz, azt mondja a tőkék között nőtt fel. Eredetileg közgazdásznak tanult. De az otthoni munkába szülei sokszor bevonták és egy idő után saját hivatásának is kezdte érezni. Úgy, mint Éváéknál, úgy náluk is egy nagy családi esemény. Bár a szüret két hónapig tart.

Laklóth Aladár színművésznek is volt otthon szőlőse. Körbe-körbe mindenki mindenkinek segített szüretelni. A szőlőért élni kell. Kíváncsi gyermekként mindig csak egy kis pohár mustot kapott kóstolónak. Vörösborimádó lett. Rendszeresen a szüreti mulatságok látogatója. Legrosszabb emléke az volt, amikor szakadó esőben kellett szüretelnie.

A királyi bor

A reneszánsz alatt a tokaji bor híre Franciaországig terjedt. A Napkirály, XIV. Lajos azt mondta, hogy ez a nedű „a borok királya – a királyok bora”. A tokaji aszú a történelmi eseményeknek köszönhetően véletlenül jött létre. Szepesi Laczkó Máté apát a török támadástól tartva elhalasztotta a szüretet. Így pár hét után a puttonyokba a már összeaszott szőlőszemek kerültek bele.

Pezsgő, a habzó bor

Az első pezsgőgyár a Habsburg Birodalom alatt Pozsonyban volt. Jelenleg Magyarországon, Budafokon található a tradíció jeleit magán hordozó pezsgőgyár. Körülbelül 130 évvel ezelőtt francia szakemberek segítettek a gyár megvalósításában. Ez a pezsgő,- büszkén mondhatjuk - bejárta a világot. Kóstolták a franciáktól, amerikaiaktól kezdve egészen az ausztrálokig.

A borkultúrában, ha valaki jártas, jóízűen hatalmas szókinccsel órákig tud mesélni, és a laikus nem feltétlen érti, hogy egy ízt miért kell nyolcvan féleképpen meghatározni. Erre szolgál az ún. aromakorong. Jómagam is szüreteltem, préseltem, mustot kóstoltam. De gyerekként nem hagyományként éltem meg, hanem kemény munkaként kezeltem az ilyen eseményeket. Magyarországi borvidékek híres borászainak kellett meghallgatnom az előadásait ahhoz, hogy egy csöpp élményt szerezzek magamnak erről a világról. Másrészt, nagyon szerettem volna érteni ennek a nagy ízszókincsnek a mivoltát. Olyannyira elkezdtem élvezni, hogy mindent megtanultam, de kétszeri nekifutásra mégis hármasra vizsgáztam. Ebből látszik az, hogy ezt elméleti szintén jól elsajátítani nem lehet. Felnézni és tisztelni kell a borkultúrát, amivel a magyar ember rendelkezik, mely oly finom nedűket hagyott ránk.

 

 

Öt hozzászólás

2014. október 18. 18:41:12
Kedves Jakupcsek Gabriella!
A műsor vége felé elhangzott egy település név ahol idén először szedték a Csabagyöngyét ami nem Ordascsehi hanem Ordacsehi.Egyébként nagyon jó a műsor!
Tisztelettel: egy Ordacsehi lakos
Nikocka
2014. október 19. 02:40:51
Kedves Gabriella, és Szerkesztők!

Nagyon szeretem a műsort! A műsorban elhangzott egy fajta, melyet Gere Andrea nevezett meg, amikor szóba kerültek a nők ízlései a borok terén. Ezt a fajtát ajánlotta, amikor egy hölgy megjegyezte, hogy az édes borokat szereti, azonban ez egy száraz fajta, mely azonban ízérzetre édesebb. Kérem írják meg ismét a nevét, mert szeretném megkóstolni :) Előre is köszönöm!
szilva
2014. október 20. 10:07:55
Nikocka!

Portugieser (oportó).

Üdv:)
Isabel
2014. október 20. 10:32:08
Megmenekült az itt olvasó: előbb írtam már vagy tíz sort a műsorról és az abban elhangzottakról-látottakról. És egyszerre elszállt minden. Ez ürügy és figyelmeztetés számomra, hogy törekedjem a lényegre. Ami tehát:
tetszett! meglepett Éva új frizurája! irigykedtem Frank Júliára és az ő eddig megírt pár száz könyvére!
Summázatul: a főzőműsorok és borról szóló műsorok jók, hasznosak. Ámbár, tudjuk, hogy ha valamiből sokat eszel, előbb-utóbb megcsömörlesz tőle.
Snitt.
paplaci
2014. október 28. 07:25:10
Kedves Frank Júlia, szeretném elkészíteni a mustos rakott csülköt. Hol találhatom meg a receptjét?
Köszönettel és üdvözlettel: paplaci

Én is hozzászólok!