Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mit ehet a gyerek? Adásba kerül: 2014. december 01.

Nagyon fontos a gyerekek megfelelő táplálkozása, hatással lehet a későbbi egészséges vagy épp az egészségtelen életmódjuk kialakulására. A szülő táplálkozási szokásai sok esetben kihatnak a gyermekére is. Hogyan mutassunk példát? Hogyan szerettessük meg velük a zöldségeket és a gyümölcsöket? Hogyan előzzük meg az elhízást? Erről beszélgetünk ma Liptai Claudiával, Szekér Edittel és Szekeres Adriennel. Meglepetés vendégünk kisfia válogatós, kislánya testvére ellentettje.

Egyet apáért, egyet anyáért, egyet nagyiért.. ugye ismerjük ezt a játékot?  Valaki válogatás nélkül mindent megeszik, de van, akinél az ételfajták leredukálódnak egyféle típusra. Az egészséges életmódot nehéz követni ebben a rohanó világban, a fogyasztói társadalom elé ömlesztve van az egyik-másik-sokadik termékfajta. Meg kell tanulnunk szelektálni az egészséges és a tartósítószert tartalmazó termékek között. De erre nem elég felnőttkorban odafigyelni, már a gyermekeinket is erre kell nevelni, hogy amikorra felnőnek, ez az elv evidenssé váljon. A szervezet megfelelő felépítéséhez szükség van a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékbevitelhez. De mit tegyünk, ha a gyermek válogatós, ha nem szereti a zöldségeket és gyümölcsöket? Esetleg az édesség jelenti számára a főételt és a főétel a desszertet.. azaz édességből többet eszik, mint a főételt jelentő ételekből.

Liptai Claudia színésznő, műsorvezető szerint gyermeke már egy adott ételnél nem ugyanazt az ízt érzi, mint amit ő érzet kiskorában - megváltoztak az ízek. Panka nem válogatós, bármelyik napszakban képes lenne főzeléket enni. Továbbá nem indulhatnak el iskolába reggelizés nélkül. Claudia szerint vannak az ételnek bizonyos formái, amit nem eszik meg az ember. Anti-vízivónak tartja magát, ezáltal gyermeke sem szeret vizet inni, ehelyett szörpöt fogyasztanak. Claudia tapasztalatából kiindulva nem szeretné, ha Panka ellenállásból kezdene enni – ugyanis ő gyermekkorában volt, hogy az evésben találta meg örömét.

Szekér Edit, táplálkozástudományi szakértő kiskorában – ahogy legtöbben – a nagymama főztjét szerette a legjobban. Edit véleménye szerint nem kell kétségbe esni, ha a gyerek egy adott korszakban csak egyféle ételt eszik. Ugyanis a növekedési korszak 2 éves korra lezajlik, ezzel párhuzamosan az étvágy elkezd csökkenni, majd ez folyamatosan váltakozik. Fontosnak tartja, hogy a szülők a reggelihez okvetlen szoktassák hozzá a gyerekeket. Szomorú tény ugyanis, hogy a gyermekek 1/3-a reggelizik.

Szekeres Adrien énekesnő, dalszerző kimondottam nem szeretett enni. Felnőttként érzett rá az ízekre, és rájött, hogy enni jó. Gyermekei nem reggeliznek otthon, csak az iskola szüneteiben, viszont minden reggel zöldség- vagy gyümölcslevet isznak. Adrien sokat főz, van, amikor az ebédet párjával a gyerekek után viszik az iskolába. Nagyon figyel rá, hogy minőségi alapanyagokból dolgozzon. Ami pedig a gyerkőcök vízigényét illeti, a tea a kedvenc italuk, s ha kifogy a kulacsból, általában még egyszer feltöltik vízzel.

Kaszás Géza, színész fia három dolgot eszik: rántott húst, vajas-mézes kenyeret és rizst. Ha az étel textúrájában van valami nem tetsző, akkor nem eszi meg. A pépesítés a legnépszerűbb ételforma náluk. Géza sem volt kiskorában jó evő, kolbászt evett vajas-pirítós kenyérrel. Furcsa módon fia még sportolás után sem lesz farkaséhes. Lánya, testvére ellentettje. Nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekeknek természetes alapanyagokból készült ételeket adjanak, nem akarják rászoktatni őket az egészségtelen élelmiszerekre, mert ha felnőnek nehezebben fognak leszokni róla, ragaszkodni fognak hozzá.

Tények és trükkök

Gyermekeinkért felelősek vagyunk! Európában minden 5. gyermek elhízott, amely később komoly szív- és cukorbetegséget okozhat. A gének természetesen befolyásolhatják a túlsúlyra való hajlamot, de megfelelő egészségtudattal koordinálható ezek mértékének csökkentése. Érdekes adatok jelentek meg, miszerint a csecsemők az édes ízt részesítik előnyben, a keserűtől pedig óckodnak, ezért gyakran nem kedvelik a zöldségeket. A történelmi ősidőkre visszatekintve van benne ráció, ugyanis az édes íz régen is az energiaforrást jelentette, a keserű pedig a mérgező növényekre utalt. Gyermekkorban jellemző a neofóbia kialakulása, ami az újtól való félelmet jelenti. A zöldségeket nagyon sok kicsi elutasítja, ez lehet az oka annak, hogy a későbbi étkezésekből is nagyrészt kimarad. A fiatalok válogatós korszaka a szülőt arra sarkalja, hogy valamilyen módon, szerettesse meg vele azokat a bizonyos élelmiszereket. De vajon jól csináljuk? Nem az ellenkezőjét váltjuk ki? Ha a gyermek számára ízletes ételek megvonásával próbáljuk őket rávenni arra, hogy fogyassza inkább az egészségeset, akkor ellenkező hatást érünk el, a tiltott – jelen esetben az ízletes – étel lesz számára a vonzó. Természetesen ebben az esetben is a mérték az érték. Ugyanis egy minimális korlátozás meghozhatja az eredményét, de a drasztikus megvonás felnőttkori hatása az elhízás lehet. A kiskorban tiltott dolgokat, felnőttként mértéktelenül fogyaszthatják, akkor is, ha nem feltétlen éhesek. Mint mindenben, az étkezési szokások kialakításában is példaképként kell szolgálnunk gyermekeinknek. Ugyanis ők nagy eséllyel követik és utánozzák azokat, akik a közvetlen környezetükben élnek. Játékos trükkökkel, dicsérettel, kínálással és példamutatással elérhető a kívánt eredményt.

Két hozzászólás

Isabel
2014. december 3. 09:53:50
A gyerek étkezési szokásai attól függenek, milyen a család, amelyben él. Még attól is függ, a szülő(k)nek mennyire központi problémája az, hogy a gyerek mit eszik. Minél nagyobb ez a probléma, a gyerek annál jobban megérzi, annál kevésbé fog enni - vagy annál inkább eszik. A nyüstölés semmiképpen nem célravezető. A szülőkkel való nyugodt, harmonikus, közös reggeli, ebéd és vacsora az, ami a gyereknek egészséges étvágyat csinál.
Vagy át kell küldeni a szomszédba (a szomszédék zsíros kenyere...). Azért a szomszéddal is beszéljük meg, mondjuk adjanak a zsíros kenyérhez elég lila hagymát vagy paprikát, paradicsomot. Az ő gyereküket pedig minél többször invitáljuk be hozzánk, hogy ő is egészségesen - és eleget - táplálkozzon. Így mindkét család jól jár:-) :-)
Isabel
2014. december 3. 09:55:38
A másik véglet: a túlevés. Ennek a pszichológiai háttere is lehet a szeretethiány.

Én is hozzászólok!