Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Tudunk-e még jól szeretni? Adásba kerül: 2014. október 29.

Szeretni és szeretve lenni a legnagyobb ajándék itt-e földi létben. De vajon tudunk-e még jól szeretni? Vagy csak arra vágyunk, hogy minket szeressenek? A szeretetnek rengeteg formáját különböztetjük meg, ilyen például a megengedő, feláldozó, őszinte, önzetlen, fojtó, atyai, gyermeki és még sorolhatnánk. Gondolatait megosztja velünk Bagdy Emőke, Csongrádi Kata és Lovász Irén. Meglepetés férfi vendégünket sokszorosan körbeveszi a szeretet a 11 gyermekének köszönhetően.

Egy óra hosszat szeretni – állati dolog. 
Egy évig szeretni – emberi dolog. 
Egy egész életen át szeretni – angyali dolog. 
Egy életen át csak egyet szeretni – isteni dolog. 
                                                        Lacordaire 

Erich Fromm neve majdhogynem összeforr a „szeretetkutatással”. Német szociálpszichológus, akiről azt írták, hogy ő kollektíven szerette az emberiséget. Azt mondja a ma emberének nagyon fontos az, hogy szeretetre méltó legyen. De tévesen ezt a méltóságot teljesen más, eszközi rendszerbe vetett hittel akarják elérni az emberek. Fogalmazhatunk úgyis, hogy ez egy nagy zsákutca. Mind a nő, mind a férfi el akarja érni, hogy szeressék őt. Gyakran a férfiak azt hiszik, hogy sikerességüket, az anyagi javak meglétével vívják ki, a nők pedig a külsőségekben hisznek - gyakran tévesen. Mai vendégeink megosztják velünk azt, hogy mi a tiszta és tényleges szeretetforrás. Hogyan kell szeretnünk ahhoz, hogy mi is viszont szeretve legyünk.

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus legboldogabb pillanata az volt, amikor az ikrei megszülettek. Azzal a képességgel születtünk, hogy kötődjünk valakihez. A szeretet mérhető, elindul egyfajta biokémiai folyamat, ha valakit megölelek, megpuszilok. Mindig kapni akarunk, pedig akkor kaphatunk, ha tudunk adni is. Tisztelni kell a másikat. A szeretethez pedig cselekedni kell.

Csongrádi Kata színésznő, musical énekesnő úgy gondolja a szeretet a legnagyobb emberi érzés a világon, kimutatásához bátorság is kell. Figyelem, megértem a másikat. Gyakran meg kell kérdezni magunktól, hogy hol tudok én segíteni a másiknak?  Kata szerint jóság körbejár. Ha adok, az visszatalál hozzánk, pont akkor, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.

Lovász Irén népdalénekes, kutatónak a gyermekei születése az egyik legnagyobb élménye. Optimizmus kell ahhoz, hogy merjünk gyermeket vállalni. Azt mondja, ha a Jó Isten báránykát ad, legelőt is ad hozzá. A gyerekektől nagyon sokat tudunk tanulni. S úgy ahogy egy kisgyerektől, úgy tudunk az idősektől is. De ehhez nyitnunk kell feléjük. Sok mindenről örömmel mesélnek, ami nekünk segítségünkre lehet.  

Székely András közgazdász 11 gyermek édesapja. Szükség van a külső segítségre, szerető és segítő környezet kell ahhoz, hogy gyermeket vállalhassunk. A ma embere nem beszélget a másikkal, ez az alapvető szeretethiány forrása. Sok szülő megtiltja, hogy a gyermeke szóba álljon idegennel, mert félti, de eközben el is zárja a világtól. Családjában a szeretet vándorol, kinek éppen mennyire van szüksége rá. Ha szülőként kevesebb az idejük a gyerekekre, akkor a testvérek gondoskodnak erről.

A szeretet különféle fajtái

Felebaráti szeretet az a halmaz, amibe mindenki beletartozik. Ez az egyenlő emberek közti kötődés. A környezetünkben élők bármelyikének irányába éreztethetjük a tiszteletet, gondoskodást, a felelősségérzetet. Ebből a „kategóriából” senki sincsen kirekesztve. A legmagasabb rendű és a legszentebb fajtának tartják az anyai szeretetet, mely önzetlen és egyfajta életszeretet tanít a gyermeknek. A gyerek szeretni fog élni, elfogadja önmagát. Ez az önzetlenség legmagasabb foka, amikor az egyiknek szüksége van rá, a másik pedig meg tudja adni neki. A szerelem az az érzés, amely viszont az előző kettővel nem összevethető. Az első két féle szeretet típus sok ember irányába érezhető. A szerelem viszont az az érzés, amikor csak arra a bizonyos egyre vágyunk minden porcikánkkal. Fontos megemlíteni, hogy a szerelem nem összekeverendő a birtoklással. Ennél létezik egy összetettebb fogalom: a páros birtoklás. Amikor mindkét fél tulajdonként kezeli a másikat, és a környezetük más irányába nem tudnak érzelmi köteléket kialakítani. De mindezen érzelmek nem valósulnának meg az önmagunk szeretése nélkül. Magunkat is tudnunk kell szeretni ahhoz, hogy másokat szeressünk. Az önszeretet viszont nem egyenlő az önzéssel és az önimádattal.

Tudunk önzetlenül szeretni? Vagy ebben az elanyagiasodott világban csak cserekereskedelem létezhet? Ha szeretsz, akkor szeretlek én is? Tudnunk kellene azt, hogy ha szeretünk, akkor ezeket a pozitív impulzusokat visszakapjuk más-más formában. Ettől töltődünk fel, ebből nyerünk energiát, ez a hatalmas erő visz tovább az utunkon és ettől válhatunk igazán boldog emberekké.

Három hozzászólás

2014. október 29. 19:06:43
nagyon tetszik a müsor a mai adás meg tanulságos is
Isabel
2014. november 1. 16:10:52
Ezt sem láttam, ezért kívülről csak annyit tennék hozzá, hogy jól szeretni elég kevesen tudnak, azt is tanulni kell, de még előbb ehhez is a nem jól szeretés felismerése kell. A cím egyébként nyilván nem csak a gyerekeink szeretését taglalta, bár tagadhatatlan, hogy az a legfontosabb, minden más semmiség. Bagdy Emőke bizonyára a műsorban el is magyarázta, őt más műsorokban is szívesen hallgattam - még ha ez a szakmája is, tehát természetes, hogy tudja. Csongrádi Kata kicsit humorosan néz ki tartósított barbi-formájában, persze attól még ő is lehet a szeretés bajnoka.
Korinna
2014. november 4. 07:45:09
Nekem ez a Három királylány mozgalom sántít! A gondolat példás,azonban már régóta így szól a szlogen :Egy gyerek,nem gyerek,két gyerek fél gyerek,három gyerek egy gyerek! Nos,tulajdonképpen ez került egy szépen hangzó cím alá,s elindítottak egy általuk mozgalomnak nevezett nagy semmit! A kezdeményezés tehát nem új!Székely András,mint a mozgalom vezetője egy értelmes mondatot megfogalmazni nem tudott arról, /Jakupcsek Gabriella bármennyire próbált többször ügyesen rákérdezni, nem tudta Székely úrból harapófogóval sem kihúzni!/ tulajdonképpen mit is tesznek a kívánt gyermekek megszületéséért??! Lehet róla beszélni,rendezvényeket szervezni,fórumokra járni,szép szavat mondani,kitűnő semmittevő ,jól fizető állás néhány embernek, DE NEM ETTŐL FOG TÖBB GYERMEK SZÜLETNI!

Én is hozzászólok!