Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Családom és más állatfajták Adásba kerül: 2014. november 06.

Az otthoni kedvenceink sokszor már-már családtagok. Ki vásárol, ki pedig örökbe- vagy befogad. Hogyan válik állatkertté az otthonunk? Hogyan kötünk kompromisszumot a párunkkal, családtagunkkal, akik kevésbé tudják elfogadni állatimádatunkat? Miképpen szerettessük meg az emberekkel az állatokat? Élményeikkel szórakoztatnak mai vendégeink: Pogány Judit, Janicsák Veca és Judy. Férfi vendégünk otthonában nagyon sok állatfaj megfordult már, a nagy kedvenctől, az egészen fura háziállatokig.

Az ember életében a házi kedvenceknek hangulatjavító hatásuk van.  A legnehezebb pillanatokban is mosolyt tudnak csalni az arcunkra. Ők azok, akik folyamatosan pozitív energiát sugároznak felénk. Az állatok kedvesek és imádnivalóak, viszont rájuk is időt kell szentelni, akárcsak az embertársainkra, folyamatos odafigyelést és gondoskodást igényelnek.

Az állat, mint gyógyító erő

Az idősekre jótékony hatással van egy kisállat. A megbetegedés esélye kisebb, a meggyógyulás valószínűsége pedig nagyobb. A depressziós felnőttek kigyógyulási potenciálja is növekszik. A gyermekekre különösen sokrétű hatást tud gyakorolni a jelenlétük: fejlődhet az írási és olvasási készségük, a beszédzavarok javításához is hozzá tud járulni, olyanhoz, mint például a dadogás, a hadarás vagy a megkésett beszéd. Az állatok „meghallgatnak” minket, simogatásuk meg tudja nyugtatni az embert, csökken a stressz-szint. Humorérzékkel ugyan nem rendelkeznek, mégis képesek az embert felvidítani.

Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, amikor megszületett, már a család tagja volt egy kutyus, aki nagyon sokáig élt. Később olyan cicája is volt, aki 20 éven keresztül volt vele.  Nevetve meséli, hogy nála az autóban mindig van állateledel, mellyel a kóbor állatokat meg tudja etetni. Kilenc állattal él jelenleg együtt, és a hozzá szegődött sünökkel. A színházi öltözőjébe pedig egy madárka költözött be hozzá.

Janicsák Vecának, Fonogram-díjas énekesnőnek egy macskája volt, nélküle nem tudott elaludni. Úgy érzi őt mindig az állatok találták meg. Veca szerint az állatszeretet ösztönösen jön. Van egy lova és egy kutyája. A ló profi kezekbe került egy lovardába, ahol folyamatosan látogatja. A kutyája vele él együtt a lakásban, nagyon szeretik egymást.

Judynak, a Groovehouse énekesnőjének tacskó volt az első házőrzője. Életének volt olyan periódusa, ahol tíz kutyával élt együtt, akik innen-onnan hozzászegődtek. Mindig mentett állatai voltak. Most egy kutyusa van kivételesen, amit vásárolt. Volt egy Ceruza nevű cicája, aki eltűnt, miközben igyekezett mindent megtenni, hogy megtalálják. Párjának nehéz az elfogadás, ő nem olyan állatimádó, mint Judy.

Hargitay András olimpiai bronzérmes úszó, állatorvos vágya az volt, hogy delfinekkel úszhasson együtt, de amikor e vágya teljesült, kicsit csalódott, ugyanis nehéz volt megkapaszkodnia a delfin uszonyában. András szerint mindenkinek van egyfajta kisugárzása, amit az állat megérez, ezáltal tudja, hogy ki az, aki szeretné és befogadná. A lakásban való álláttartást viszont nem támogatja.

Még többet a házi kedvenceinkről

A leggyakoribb otthoni kedvenceink a kutyák és a macskák. Mindkét állatfaj rendelkezik különleges adottságokkal. A kutyák képesek megérezni és előrejelezni a betegséget, pl.: a cukorbetegséget, epilepsziás roham bekövetkezését. Okosak, 200 szó megértésére és megkülönböztetésére képesek, mely egy két éves gyermek tudásszintjének felel meg. Az ebek tudnak irigykedni egymásra, ha a gazdi nem velük foglalkozik, hanem egy idegen kutyával. Érdekes módon bűnbánatra nem képesek, amikor lesütött szemmel néznek ránk. Ők egyből bűnösnek érzik magukat, ha okkal vagy ok nélkül szidjuk le őket. A szófogadó kutyák pedig sokkal tovább élnek, mint az izgága testvéreik.

A macska kommunikációs eszköze az orra, odaérinti a másikhoz, de kizárólag ahhoz a macska társához, aki iránt bizalommal van. A doromboló hang kiadásának módja máig ismeretlen, de az elégedettségük mellett a mély dorombolás jele lehet a fájdalom kifejezése is. A napon fekvés imádata az ősökre vezethető vissza, akik sivatagi állatok voltak. Nevelésben a büntetés kevésbé hatékony. Eredmény hamarabb elérhető dicsérő szóval, ha jól és helyesen cselekszik.

Egy kisállatra mindenkinek szüksége van, jótékony hatást gyakorol az emberre. Megtanulunk gondoskodni valakiről, aki önzetlenül tud minket szeretni. Természetesen ehhez nekünk is elfogadónak kell lennünk, meg kell teremtenünk a megfelelő közeget. A legkedveltebb háziállatról a következőket  írja John Galsworthy, angol író: "A kutya éppen némaságával válik mindennél értékesebbé: társaságában az ember rátalál a lelki békére, ahol a szavak elvesztik minden jelentőségüket..."

Négy hozzászólás

Szuna Marcsi
2014. november 6. 19:29:09
Kedves Gabi! Várom, hogy Lázár leírja a beígért sütőtökös receptet. Köszönöm!
Isabel
2014. november 7. 17:02:54
Szuna Marcsi,
(ha megengedi válaszolnom) lapozzon vissza az előző oldalra, én úgy láttam, ott a recept Közkívánatra! én ugyan az adást nem olvastam, a receptet sem nem olvastam tovább az erre felszólító linken, de mintha az lett volna.
Isabel
2014. november 7. 17:16:43
Én nagyon szeretnék egy fehér cicust ide a lakásomba, csak azt nem tudom, hogyan lehetne megoldani, hogy legyen is szőre meg ne is. Mert sajnos, akárhány macskás lakásban jártam, még mindenütt tele volt szőrrel szinte minden, én pedig nem szeretem a szőrt mondjuk a kacsasütő oldalán és az abroszon sem.
Ezen a gondon kívül más is visszatart kutyák tartásától is, akármilyen apró kis gömböc. Ez a másik gond az, hogy ha van kedvem, ha nincs, a kutyát le kell vinni. Igaz, találkoztam egy kutyaimádó nővel, aki, ha odakinn dúl a természet, fú a szél és netán még esik is eső, ergo nincs kedve levinni a picikét, hátha megfázik (ő vagy a kutya). Hanem egy használt ruhaneműre fekteti kedvencét azzal, hogy ha a kutyuli arra a rongyra pisil, esetleg szilárdabb nyomot ejt, lazán kidobja azt a kukába.
Ma már a kutyaugatást nem szeretők gondja is megoldódik, rengeteg olyan pici fehér szőrpamacsot lehet kapni, akik egy szót sem szólnak életük során. Ideális társ! és ha fentemlített hölgy higiénés receptjét követjük, már le se kell vinni. Gond nincs vele, csak öröm.
A macskákat állítólag (egy külföldről jött kisfilm állításai szerint), igaz, elég sok idő- és türelem-ráfordítással meg lehet tanítani, hogy gazdája kagylójára támaszkodjék, úgy végezze el kis és nagy dolgait. Megszűnik tehát a cicavécé gondja is, nem kell az ötkilós almokat megvenni, aztán hazacígölni, vagy bedobni az autó hátsó ülésére, de ez még mind semmi, nemhogy ingyen megoldható a probléma, hanem az utógondozás is elmarad. Igaz, macska-popsitörlő kendőket mégiscsak be kell szerezni, hacsak nyávogó kedvencünk nem tanul meg a fürdőkád szélein csimpaszkodva lefürdetni is a popóját. És akkor még mindig hátravan a macska leszoktatása a dologvégzés utáni kaparásról.
Mindez csodálatos és szép és nagyszerű - lenne. De az én gondom még mindig nem oldódott meg, hogyan tudnám elérni idomított macskámnál azt, hogy ne szórja mindenfelé a szőrét? vagy, és ez tán a kulcs, be kell tanítani a porszívó használatára is.
Isabel
2014. november 9. 10:48:09
Sokat látni, olvasni, tehát úgymond köztudott: a kutya a végletekig hódol gazdájának, akár üti, veri amaz néha, akár nem. Ez ugye azt jelenti, hogy nagyon szeretjük, ha van egy lény, aki egyrészt nem pofázik és nem üt vissza, pedig gazdija talán megérdemelné. Hiszen van valaki, akin minden következmény nélkül uralkodhat. Ha a kutya a sok sérelmet megelégelve, a végén visszatámad a gazdájára, akkor bezzeg megy a méltatlankodás.
Emiatt sok helyütt nem szeretik a macskát, mert az - ó, urambocsá! - a saját útjait járja, persze a lehetőségein belül, mert azért ahhoz elég okos. Hiába mondják neki ezerszer, hogy ne ugráljon a függönyre, mikor neki az olyan kellemes. Hiába utasítják, hogy ide vagy oda feküdjön és maradjon békében, rosszallóan és megvetően visszanéz, majd továbbra is oda fekszik, ahova ő akar.
A kutya tehát ideális eszköz gazdája uralmi vágyainak kielégítésére, metafizikai értelemben pedig megvalósítja a ma oly sokat emlegetett feltétel nélküli szeretetet. Vagy hogy ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, és a többi ilyen közmondás.
A macska kikéri magának, hogy neki megmondják, mit csináljon, csakazértis fölkaparja a tapétát, akkor is, ha vettek neki külön kaparófát, amit következetesen kikerül. Megfigyeltem egy helyen, hogy ha a függöny vagy a tapéta lerongálása miatt gazdája a plafonig ugrik, a macska még nagyobb intenzitással csinálja ezen túl is. És csak akkor hajlandó dorombolva odabújni, ha ő is akarja a simogatást, becézgetést. Az ilyen macskák úton-útfélen leszólítják az embert, lábához dörgölőznek és addig májognak, amíg meg nem kapják vadidegentől is a vágyott simogatást. A macska csakazértis a leander földjére csinál, és mivel ösztönállat, igyekszik dolga végzése után a földet is elkaparni. A macskák kipécézik, ki az, akitől a legtöbb simit bevasalhatják.
A kutya is vágyik a simogatásra, legalábbis egy fejvakarásra, de ha ez nem történik meg, akkor is lehet neki továbbra parancsolgatni.

Én is hozzászólok!