Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Újrakezdés itthon Adásba kerül: 2014. október 22.

Világot látunk, tanulunk, dolgozunk, nyelvet tanuljunk. Mi történik akkor, ha visszatérünk? Visszatérünk-e egyáltalán az anyaországba? Esetleg a kétlaki élet mellett döntünk? Hol találjuk meg a céljaink, álmaink megvalósulásának terepit? Mennyire lehet nehéz a visszajövetel? Mi történik a családi és baráti kapcsolatainkkal? Keressük a kérdésekre a választ Bordán Irénnel, Gryllus Dorkával és Wolf Katival. Meglepetés férfi vendégünk őszintén számol be ennek az életformának a nehézségeiről.

Kicsi ország vagyunk kevesebb lehetőséggel, mint a minket körbeölelő, nyugatabbra eső országok. A lehetőségek korlátozottsága nagyon sok fiatalt arra sarkal, hogy kipróbálják magukat külföldön, világot lássanak, nyelveket tanuljanak, tapasztatokat szerezzenek. Ezek az előnyei annak, ha útra kelünk és hosszabb-rövidebb időt máshol élünk. Árnyoldala az, hogy nagyon kevés ember tud a szakmájával, diplomájával érvényesülni. Gyakran anyagi okok miatt lépjük át a határokat, de sokszor még az óceánt is. A legtöbb ember a kereseti lehetőségekkel meg van elégedve, mégsem érzi jól magát. Hátrahagyva mindent, szerencsét próbálunk, és sokunk azon kapja magát, hogy egyedül maradtunk a „munkával”. Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik tényleges szakmai tapasztalatra tudnak szert tenni. A mai diákok lehetőséget kapnak az Erasmus program keretében külföldön tanulni. Sokan arra biztatják az utazni vágyókat, hogy lássanak világot, tanuljanak sokat, de ezt a tudást ne hagyják kint, hanem idehaza kamatoztassák, mert a fiatalok kezében van a jövő.

Vendégeink között is a tapasztalatok megosztottak. Ki pozitívan, ki negatívan értékelte a kint létet.

Bordán Irén színésznő szerelem miatt ment külföldre. Harminchoz közel már családra vágyott. Évente kétszer haza utazott. Véglegesen 21 év után jött haza fiával, aki 15 évesen eldöntötte, hogy vissza akar jönni Magyarországra. Annak ellenére, hogy kint született Amerikában és ott nőtt fel, mégis Magyarország, mint a második hazája vonzotta. Irén, amikor kint volt hazavágyott, most hogy itthon van, hiányoznak az ottani barátságok.  

Wolf Kati énekesnő azt vallja könnyebb az, ha a szerelmed miatt mész valahova. Férje kint dolgozott, ezért mentek ki. Boldogan ment, a pihenés reményében. Útnak indultak, de egyikőjük sem tudta meddig is maradnak Hong Kongban. Férjével nem találták a helyüket, nem érezték jól magukat, ezért szinte menekültek haza 9 hónap után. Kati önismereti tréningként élte meg. Azt mondja, mindenkinek ki kellene próbálnia.

Gryllus Dorka színésznő vágya az volt, hogy filmszínész lehessen. Mivel idehaza kevesebb volt a lehetőség arra, hogy csak filmekbe forgasson útnak indult Berlin felé. De havonta egyszer mindig hazajött. Szerinte mindenkinek el kellene utaznia valahova, ahol teljesen magára van utalva. Az ember külföldön jön rá, hogy mi az, ami csak idehaza van.

Dávid Kornél 127-szeres válogatott kosárlabdázó Amerikába ment karrierje miatt. Ezen kívül a világ több pontján és földrészén élt már. Spanyolországot szerette a legjobban. Be kellett illeszkednie a csapatba. Sokszor a nyelv is problémát jelentett. Úgy érezte szinte minden nehézséget okoz számára. Szingliként ment ki, majd családja lett, de később elvált. Azt mondja, ilyen élethelyzetben szinte borítékolható a magánéleti krízis.

Honvágy

A honvágy már egész kicsi korban felüti a fejét. Már a szülőről való leszakadás – ha kis időről is van szó – honvággyal társul. Felnőttkorban egy idegen környezetben, sok esetben veszteségként kezelendő. Ugyanis idegen országba való elutazás során „otthon hagyjuk” az anyanyelvet, a kultúrát, amiben felnőttünk, a családot és a barátokat. Kalvero Oberg, antropológus kulturális sokknak nevezte azt az érzést, amit az ember idegen környezetben él át.  Honvágyat mindenki érez, de különböző nehézségi faktoroknak köszönhetően ennek a volumene csak növekedni tud.  Ilyen lehet a nehézségekbe ütköző munkahelyi elhelyezkedés, az új otthon megtalálása, a kultúrába való beilleszkedés, ill. a nyelvtudási hiányosságok is.

Konkrét adatok

 A KSH 2012-ben elkészített egy reprezentatív felmérést, miszerint 335 000 magyar lakcímmel rendelkező állampolgár él külföldön. A Gazdaságkutató Intézet 2013-as adataiból pedig az derült, ki, hogy 250 000 fő dolgozik kint, több mint fél éve. Körülbelül félmillióan élnek külföldön. Ha figyelembe vesszük azt, hogy 2010-ben a visszahonosítási eljárás során a határon túliak igényelhetik a magyar állampolgárságot, akkor azt mondhatjuk, hogy „darabszámra” a népesség megvan. Azt viszont tudni kell, hogy attól, hogy a határon túliak igénylik a kettős állampolgárságot, az nem jár együtt azzal, hogy vissza is költöznek az anyaországba.

A ma embere előtt nyitva a világ, lehetősége van betekintést nyernie a világ különböző kultúráiba, lehetősége van kipróbálnia magát. Sokan kétlaki életet élnek. Tapasztalatból mondom nem megoldhatatlan. Az ember szeme előtt áll két külön világ, két külön kultúrával, hol ide - hol oda kell beilleszkednie. Rugalmassá válik az ember azáltal, hogy szinte egyszerre két külön világban kell otthonosan mozognia. A lokálpatriotizmus megléte erősíti a hazatudatot. De ahhoz, hogy ismereteink széles spektrumon mozoghassanak, világot kell látnunk, és a lehetőségeket kihasználnunk. 

Két hozzászólás

Isabel
2014. október 22. 23:27:35
Ugyan nem volt szívemhez közeli a téma, hiszen nem voltak hasonló gondjaim. De jó volt látni például Bordán Irént, igen szerettem mint színésznőt, de akkoriban, mikor elment, én nem foglalkoztam "story" témákkal, fogalmam se volt, miért ment el, tán eszembe sem jutott, miért nem látok vele újabb filmeket. Kicsit olyannak láttam mindig, mint amilyen Bara Margit volt, szép, tehetséges, de mindegyiken láttam egy kis feszélyezettséget is, szinte minden alakításukban. Igaz, külföldön is voltak hasonlóak, pl. Ingrid Bergman és a többi gyönyörű szép színésznő. Talán a szépségük miatt tűntek nekem feszélyezettnek is, és ettől "modorosaknak" is. Nem folytatom, hiszen most nem erről volt szó.
Egy igazságról még, amit én is vallok: ha belsőnkben rend van, lelkileg helyben vagyunk, lehetünk akárhol a világban, mindenütt otthon érezzük magunkat. És ahogy Bordán Irén is hozzátette: ez mégsem teljesen van így, hiányzik a hazai táj energiája, és az emberek, akik itt maradtak.
Mária
2014. október 23. 10:01:38
Nagyon szeretem a műsort. És imádom a bevezető szöveget , remek hangulata van.Vajon ki az a férfiember,aki mondja? További jó műsorokat! Péteri Mária

Én is hozzászólok!