Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Hosszú jegyesség Adásba kerül: 2015. március 04.

Van, aki retteg attól, hogy elkötelezze magát, hiszen a házassági papír nem boldogít. De mi történik, ha kimondjuk a boldogító igent, valami tényleg megváltozik? Mi az oka, hogy sokan akár éveket, évtizedeket várnak az esküvőre? Miben rejlik a boldogság titka, tényleg szükségünk van a nagy hajcihőre? Vendégeink Nyertes Zsuzsa, Andor Éva és Nótár Mary - elmondják, hogy hogyan vélekednek erről. Meglepetés férfi vendégünk igazán izgalmas módon kérte meg felesége kezét.

Sokan szeretünk ugyanazon az úton végigmenni, ami évtizedek óta a norma: együttjárás, eljegyzés, házasságkötés. De mi van akkor, ha ezek között az időintervallum a megszokottnál sokkal hosszabb, vagy ha az utóbbi kettő meg sem valósul? Mennyire fontos ez ma? Tudunk házasság nélkül boldogan együtt élni? Vajon a mai fiatalok hogyan állnak ehhez a kérdéshez? Mennyire tudnak elköteleződni? Simon András, grafikusművész a következőképpen fogalmaz: „A szeretet nem csupán érzelem, hanem tudatos elköteleződés is. Megtartó hűség, amely bonthatatlan egységbe forraszt.

 

Nyertes Zsuzsa, színésznő, szépségszalon tulajdonos 40 éve ismeri a párját, és nem járnak még jegyben. 16 éves korától együtt vannak. Terhessége ideje alatt szóba jött az eljegyzés, de nem akart pocakkal oltár elé állni. A baba születése után pedig felgyorsult az idő és nem foglalkoztak ezzel. Zsuzsa szerint akkor jön a szerelem, amikor működésbe lép a kémia. A színpadon azonban nagyon sokszor szerepelt már fehér, esküvői ruhában.

Andor Éva, műsorvezetőnek mindig hosszú párkapcsolatai voltak. Soha nem akarta elvárásait erőltetni, úgy szereti, ha természetesen alakulnak a dolgok. Szerinte szerelem csak első látásra létezik, semmihez sem hasonlítható érzés. Nehezen fogad bizalmába valakit, és általában ilyen embereket is választ. A hosszú jegyesség, a hosszú kapcsolat arra is jó, hogy azt éreztessük a másikkal, hogy azért "100%-ban még nem vagyok ám a tiéd", küzdenie kell értem!

Nótár Mary, Fonogram-díjas énekesnőnek 2,5 évnél hosszabb párkapcsolata nem volt. Híve a jegyben járásnak, eddig egyszer kérték meg a kezét. Mary úgy gondolja, hogy papír nélkül is lehetünk boldogok, ez csupán formalitás. Szerinte a mai fiatalok félnek az összetartozástól, szeretnek függetlennek lenni. Ha egyszer esküvője lesz, kicsit szeretne, de nem tudja, hogy ez mennyire lesz kivitelezhető.

Besenczi Árpád, színész, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója élettársi kapcsolatban is élt 14 évet, másodjára azonban nagyon gyors elhatározás során feleségül vette párját. Találkozásukat követően egyből érezte, hogy ő lesz a felesége. Színpadon vőlegény szerepében kérte meg kedvese kezét. Gyorsan jött a lánykérés, amit a lagzi és a nászút követett. Két hónap lefolyása alatt, minden meg lett szervezve.

A fiatalok és az elköteleződést nehezítő tényezők

A mai fiatalok sokkal nehezebben hozzák meg a nagy döntést, az elköteleződést társuk mellett. Az igazság az lehet, hogy nem a papír számít, hanem a döntés meghozása, ami egy nehéz folyamat. Elhatározni azt, hogy a másikkal akarom leélni az életem. A mai fiatalok életében ennek több akadályozó tényezője is lehet. Az egyik ilyen a bizalomvesztés, ami ha egyszer bekövetkezik, akkor másodszorra, harmadszorra, sokadszorra már nehezebben bízunk meg a társunkban. Az elmaradt érzelmi érés is egyfajta gát, mely esetében az önállóság, a családalapítás időben kitolódik, ugyanis a fiatalok sokkal később kezdik el önálló életüket. Ennél fogva a kitartásuk is gyengébb, ezáltal pedig az elköteleződés is sokkal nehezebben következik be. A személyes szabadság elvesztésétől való felelem a következő akadály, ebből kifolyólag úgy érzik a jegyesség, a házasság lemondásokkal járhat. De vannak, akik a válás elkerülése végett nem kezdeményezik párjukkal ezt az életformát. Az anyagi kérdés is befolyásoló tényező. Úgy gondolják mindkét félnek valamit bele kell tennie a közös életükbe, ezért a munkának szentelik minden idejüket, elfeledve a minőségi idő együtt töltésének fontosságát. A bizonytalanság kulcsfogalom az egész kérdéskörben. Állandóan az igazira vágynak, miközben lehet  nincsenek is tisztában azzal, hogy mi is lenne számukra a legjobb. Az elköteleződés képlete a következő: szerelem, bizalom, őszinteség, ön- és társismeret. Ha ez az öt a rendelkezésünkre áll, akkor nem fogunk félni végleg letenni a voksunkat valaki mellett papírral vagy papír nélkül! 

Egy hozzászólás

Lenke
2015. március 5. 20:33:22
Kedves Gabriella! A tegnapi adáshoz szeretném elmondani az én történetemet első házasságom szerelem volt első látásra, ami nyolc év után ért véget ,egy gyerekkel a másodikkal egy hónapos terhesen maradtam egyedül, tizennégy év kellet hogy kipihenjem.Taxisofőrként dolgoztam amikor egy kollégám kiakart kezdeni velem, miközben karikagyűrű volt az ujján, mikor közöltem vele hogy nős emberrel soha nem kezdenék ki megkérdezte 'és ha nem lennék nős" ha majd nem leszel újra kérdezd meg válaszoltam. Eltelt nyolc év, ezalatt talán háromszor láttuk egymást munka közben,én semmit nem tudtam róla , nem felejtettem el de sokat nem is törtem a fejem, hogy mi lett volna ha? Amikor egy este haza értem egy csokor vörösrózsa várt és a kollégám, akit akkor már tizenhárom éves lányom engedett be.Az én drágám az akkor még szétnyítható személyiigazolványával elém állt és azt mondta "elváltam hozzám jössz feleségül"? És én egy perc gondolkodás nélkül IGENT mondtam. Ennek 27. éve és semmit nem bántam meg sem az akkori el utasítást, sem a későbbi igent. Van egy szerető öregedő favágóm aki jól bánik a csavarhúzóval és a fakanállal is! Hát ennyi az én történetem, köszönöm hogy elmondhattam, és tanulságra nem mindig a szerelem első látásra a jó megoldás! Tisztelettel Lenke. Továbbra is nézem műsorukat.

Én is hozzászólok!