Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Megfőzhetők-e a férfiak? Adásba kerül: 2015. március 26.

A népi bölcsesség szerint a férfiakat a gyomrukon keresztül lehet megtartani. Vajon van ebben igazság, vagy az élet erre olykor rácáfol? A konyhatündérek vajon kelendőbbek, mint a főzés ellen beoltott vetélytársaik? Lehet-e versenyezni a mama főztjével? Hogyan fér meg egymás mellett egy férfi és egy nő a konyhában? Párunk mennyire értékeli azt, ha kimagasló tehetségeknek mutatkozunk a tűzhely mellett? És mi a helyzet akkor, ha esetleg ő főz jobban, mint mi? Ezekre a kérdésekre keressük a választ Lajos Marival, Wossala Rozinával és Antal Tímeával. Meglepetés férfi vendégünk igazi csodákat kísérletezik ki a konyhában.

 

Ha magunkra, nőkre gondolunk, a főzést legtöbbször a házimunka rutinfeladatai közé soroljuk. Ha a férfiakra gondolunk, a mesteri szint, a konyha koronázatlan királyai jutnak az eszünkbe. Vajon miért van ez? Vajon minket, nőket is ki tud kapcsolni a főzés, vagy munkaként, feladatként éljük meg? Miben rejlik az öröm? És mi történik akkor, ha párunkkal együtt főzünk? Hogyan fér meg két dudás egy csárdában? A főzés egy kreatív tudomány, ahol a fantáziánkat szabadjára engedhetjük, és az ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük.

Lajos Mari, gasztronómus-újságíró szerint a férfiak többsége értékeli, ha egy nő otthonosan mozog a konyhában. Az édesanyjának lánytestvéreivel besegítettek a konyhában. Kiskorában nagyon szerette a rakott krumplit, azért mert abban az időben kevés élelmiszer állt a háziasszony rendelkezésére, de ehhez mindig volt hozzávaló. Mari szerint nem feltétlenül szeretjük magát a főzést, hanem azt szeretjük, akinek főzünk. Jó dolog a párunk édesanyjától megtanulnunk, amit a kedvesünk szeret, s így kedveskedni neki.

Wossala Rozina, gasztronómus szerint igaz az, hogy mindenki szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. Nem feltétlenül a párja konyhai tudása a fontos, hanem az erre való nyitottsága és igényessége. Édesanyja nagyon sokat dolgozott, így 13 évesen besegített a konyhában, és őrületes sikert aratott. A húslevest szent dolognak tartja, 12-14 órán át főzi, és egy kis gyömbérrel és curryval bolondítja meg. A fagyasztott zöldségeket és a mikrohullámú sütőt nem tűri a konyhában. Szerinte a férfiak azért jók a főzésben, mert nem akarnak elvárásoknak megfelelni.

Antal Tímea, énekesnő nem olyan rég tanult meg főzni. Rákényszerült arra, hogy elsajátítsa ezt a tudományt, de egyáltalán nem bánja, mert sok sikerélménye van. Először a hortobágyi húsos palacsintát készítette el párjával, így ez lett az első kedvenc étele Budapesten. Kedvese sose jegyzi meg kerek perec, ha valami nem sikerült, inkább próbálja rávezetni, hogy esetleg hogyan lehetne az adott ételt még finomabbá tenni. Semmi pénzért nem bántaná meg Timit.

Dragomán György, író kenyeret süt, sőt saját kovásza is van hozzá. Az írásból nehéz kikapcsolódnia, egyedül a főzés során sikerül. A konyhában nagyon precíz, viszont nem akar mindent jobban tudni, ha valakivel együtt főz. Amit a felesége jobban tud, azt elismeri és nem is szól bele. Ilyenek például a levesek és a sütemények. Párja sosem mondja, ha valami nem jól sikerül, inkább őt zavarja ez jobban.

Egy magyar kutatásról

A nők 74%-ánál a főzés otthon kizárólag az ő hatáskörük alá tartozik. Ennek ellenére szeretnek és elmondásuk szerint jól is főznek. Hét napból általában négy napon főznek, ami megközelítőleg 10 órát vesz igénybe. A hétvége a nagy kiteljesülések napja, a hölgyek 90%-a 3 óra alatt 2-3 fogást készít el. 79%-a pedig azt nyilatkozta, hogy ha vendég jön a házhoz, szereti a legjobb oldalát megmutatni és a lehető legtökéletesebb fogásokat elkészíteni, mind íz- és látványvilágban egyaránt. A felmérésből az is kiderült, hogy az együtt élő párok csak kivételes esetben főznek együtt.

A Michelin csillag hogyan kapcsolódik a Michelin autógumihoz?

Nemzetközi szinten az egyik legszebb elismerés egy étterem számára a Michelin csillag. Büszkén mondhatjuk, hogy ebből az elismerésből hazánk sem marad ki. A csillag történetéhez egészen az 1800-as évek végéig kell visszanyúlnunk. A Michelin testvérek marketing fogásából ered. Ingyenes térképeket osztogattak, amelyeken olyan útvonalakat tüntettek fel, ahol volt Michelin gumiszerviz. Később ezt a kiadványt a kiegészítették az éttermekkel és szálláshelyekkel. Majd 1919-ben megjelent a „Vörös könyv”, mely ezeket el kezdte értékelni. Összesen három darab Michelin csillagot lehet kapni. Egy 2011-es adat szerint az egész világon csupán 54 három csillagos étterem van, s ebből 26 Franciaországban található. Ezt a kitüntetést megkapni is nehéz, de megtartani még nagyobb kihívás!

Eddig Budapesten 4 étterem van, amelyik kiérdemelte ezt a kitüntetést. Vannak az úgynevezett tesztelők, akik az éttermeket járják, kóstolgatnak majd eldöntik ki kapja meg ezt a címét. De tesztelőnek nem könnyű bekerülni. Ezek a szakemberek inkognitóban ízlelgetik az ételkülönlegességeket. Hazánk 2010-ben került be először a nagy könyvbe. Elmondhatjuk, hogy magyar gasztronómia karrierje felfelé ível. Bocuse d’Or szakácsversenyen is sikert arattunk, jövőre az európai selejtezőjének a döntőjét rendezik meg nálunk. 

Négy hozzászólás

2015. március 26. 18:54:31
,,Kedves Gabriella nem ismer engem de nem is bánom viszont ha már a TV mindenkié fel jogosítva érzem magam arra hogy a véleményem el mondjam. Nagyon fel háborít, hogy következetesen a tényleg helyet azt hallom téleg többek között Magától is Pl Kovács Ági dicsekszik a rengeteg diplomával itt meg ott szerezte de én nagyon szégyellném ,hogy caládom van és nem családom vannak logopédusok a diplomásoknak is , aztán Csiszár Jenő Rádiós létemre talán tanítani kéne azokat akiknek nincs rá lehetőségük, de nem így. Szégyen gyalázat diplomás színésznő kérdés hány oxígén van a vízben szerinte nyolc, ugyan akkor legalább egy. Jó lenne ha bunkó vagyok nem kéne dicsekedni a diplomával csak ha tud ás is van mögötte., Mi lenne ha kép ernyőre olyanok kerülnének akik tudnak legalább is Magyarul A kép ernyő nem csak munka hely hanem tanár is.Minket tudatlan tv-nézőket kéne tanítani, akik nem vagyunk DIPLOMÁSOK.
Sáfár Zoltán
2015. március 27. 10:08:44
Kedves Gabika ! Gabika kétes dolognak nevezte hogy hideg vagy meleg vízben kell-é föltenni a húslevest. Minden levest hideg vízbe kell föltenni , mert az a cél , hogy a nyersanyag (a húsleves esetén a hús és a zöldségek) íze belefőjön a levesbe. Ellenkező a technológia azoknál az ételeknél ahol az a cél , hogy az íz az ételben maradjon. Ezeket az ételeket (pl. rántott karfiol, kelvirág csőben süve de az egyszerű főtt burgonya főtt kolbász) forrásban levő vízbe kell föltenni , mert a forró viz összerántja a rostokat és meggátolja , hogy az étel íze kifőjjön a vízbe. Üdvözlettel : Sáfár Zoltán Ui : Jelszó : Kölcsey Ferenc gimnázium . 1971-ben végeztem Urbán János Tanár Úr osztályában;
E
2015. április 1. 11:45:21
Kedves Gabriella,

nem lesz a készülő húsleves tetején hab, ha mielőtt forrni kezd a leves, amikor éppen csak gyöngyözik, leveszi kislángra, és úgy hagyja 3 órán át, mert annyi idő minimum kell neki.
Erzsébet
2015. április 1. 11:48:51
A legutóbbi erélyes hozzászólónak üzenem, hogy ő pedig tanuljon meg helyesen írni és fogalmazni. Lehet, hogy elnyelik a tényleg szó kimondásakor az ny betűt, de azért biztosan helyesen írnák le...

Én is hozzászólok!