Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Egy Nő mindig Nő 'Az, aki szép, reggel is szép' Adásba kerül: 2013. március 18.

blog post image

Nő. Ezerféle szerepben kell helyt állnia nap mint nap. Minden helyzetben mások az elvárások, mások a szabályok. A legfontosabb, hogy önértékelésünk a helyén legyen és érezzük jól magunkat a bőrünkben! Tordai Terivel, Novodomszky Évával és Dr. Szabó Dórával próbáljuk megfejteni a nagy titkot.

 „… az aki szép, az reggel is szép, amikor ébred, még ha össze is gyűrte az ágy…” (Köves Miklós: Az légy, aki vagy)

Sokféle szerepben kell helyt állnia nap, mint nap: anya, feleség, szerető, beosztott, főnök, vállalkozó, ügyfél, vásárló, szerencsés helyzetben még gyermek is lehet. Minden szerepben mások az elvárások. Pszichológusok szerint az ezeknek való megfelelési vágy nagyon erős, sok esetben erősen eltúlzott női tulajdonság. Gondoljunk csak bele: hány helyen és szerepben is egyszerre? Mindennek megfelelni lehetetlen. Szerencsésebb talán, ha arra törekszünk, hogy saját - nevezzük így - vállalásainkat megpróbáljuk a lehető legjobban megvalósítani.

Nőiesség

Mindenkiben ott lapul. Az, hogy mennyire tudjuk elővarázsolni bensőnkből, sok mindentől függ. Neveltetésünktől, személyiségünk fejlődésétől, élményeinktől, a ránk hatással lévő férfiaktól, nőktől. Elsősorban azonban attól, hogy jóban vagyunk-e magunkkal, megvan-e a belső harmónia. Tordai Teri szerint a nőiesség a világ egyik legnagyobb titka. „Annyi titkot rejt egy nő teste és lelke is, hogy ezeket megfejteni legfeljebb csak tudósok lennének képesek. Talán nem is érdemes megfejteni senkinek, a férfiaknak sem, mert akkor elveszik a titok, ami édessé teszi a párkapcsolatot.”

Nőiesség kívül-belül

Szinte egész lényünket átöleli. Kívülről nézve harmonikus megjelenés, ápolt test, csinos, rendezett összkép. Belső tulajdonságaink: tartásunk, kulturáltságunk, melegség, elfogadás, befogadás, empátia, türelem. Csupa elsődlegesen női minőség. Hol és mikor fontosak? Melyik szerepünkben tudjuk használni, akarjuk-e használni őket egyáltalán? Novodomszky Éva munkájához hozzátartozik  a nőiesség külső jegyeinek mindennapi ápolása. Szabadidejében sem hagyja el magát, szerinte egy nőben az ápoltságra belső igény van.  „Nem kell feltétlenül csillognia, csak éppen jó legyen ránézni.”

Abban egyetértünk, hogy nőiesnek lenni erény. Azonban ha valaki túlzott mértékben próbálja hangsúlyozni nőiességét, az már visszataszító. Így látja Dr. Szabó Dóra is, aki számára a szakmában nem elfogadható a nőiesség, mint eszköz használata.

Nőiségünk szakaszai – a mindent eldöntő kamaszkor

Kislány, kamaszlány, fiatal hölgy, nő, asszony, érett korú, szép korú. Nőiségünk, nőiességünk rétegei egymásra épülnek, egymásból táplálkoznak, és az élettapasztalattal szerencsés esetben bölcsességgé érnek. Hogyan segíthetjük a fiatal lányokat abban, hogy minél előbb megtalálják magukban a nőt? Ehhez leginkább abban kell megértő és türelmes segítséget nyújtanunk kamasz lányainknak, hogy el tudják fogadni, meg tudják szeretni a saját lényüket, a saját testüket. Vagyis egészséges belső én-tudatuk alakuljon ki. A magukat szerethetőnek tekintő, azaz helyes önértékeléssel rendelkező emberek kapcsolatteremtő képessége kiváló. Szükség esetén bátran kérik barátaik, szüleik segítségét, támogatását. A megfelelő önértékelés elengedhetetlen önmagunk elfogadásához, életünk és lehetőségeink teljes körű kibontakoztatásához. A sikeres kamaszkor egy boldog, egészséges felnőttkor alapja.

Hogyan növeljük önértékelésünket? Szakemberek szerint a helyes önértékelés kialakulásához az alábbiakat érdemes megfogadni – fiatalabb és idősebb korban egyaránt:

Gondolkodj magadról pozitívan!

Ahelyett, hogy gyengeségeiden rágódnál, hangsúlyozd személyiséged pozitív oldalát.

A teljesítményre törekedj, ne a tökéletességre!

A tökéletesség iránti vágy bénítóan hat. Csináld, amit szeretsz, meglátod, a belefektetett munka és az érte járó öröm kárpótolni fog!

A hibákat a tanulási folyamat részének tekintsd!

Mindenki hibázik, ez alól te sem vagy kivétel. Egyediségünket abból fakad, hogy az utunkat – amiből nincs kettő egyforma – nekünk kell bejárnunk.

Próbálj ki új dolgokat!

Tedd magad próbára új lehetőségekben, hogy felismerhesd tehetséged. Legyél büszke a képességeidre!

Ismerd fel, mi az, amin változtatnod kell, és mi az, amin nem!

Ha tisztában vagy azzal, mi az, amit nem kedvelsz magadban, tegyél ellene, még ma! Ha azonban valamin nem tudsz változtatni – pl. a magasságodat - fogadd el és szeresd magad ilyennek!

Tűzz ki célokat!

Ragaszkodj az elképzeléseidhez és azoknak megfelelően cselekedj. Büszkén vállald a véleményedet, az ötleteidet!

Segíts másokon!

Karold fel a tanulásban gyengébben teljesítő osztálytársad, vegyél részt jótékony célú rendezvényeken, vállalj önkéntes tevékenységeket. Önértékelésed szárnyra kap, ha megtapasztalod magadban a változást, s ha igyekezeted megbecsülésre talál.

Mozogj sokat!

Megszabadulsz a fölösleges stressztől, egészségesebbnek és boldogabbnak érzed majd magad.

Érezd jól magad!

Ha soványabb lennél, több barátod lenne? Nos? Élvezd a barátaiddal és kedvenc tevékenységeiddel töltött pereceket. Érezd jól magad a bőrödben!

A kulcsszó, hogy érezzük jól magunkat kívül-belül! A cserébe kapott kedves gesztusok, mosolyok, a férfiaktól érkező pozitív visszajelzések megerősítenek majd abban, hogy jó úton járunk. Kamarás Iván szerint jogos elvárás a férfiak részéről, hogy a nők figyeljenek oda a megjelenésükre és hozzák ki magukból a maximumot. A férfiak ezt ugyanúgy nagyra értékelik, mint a legfontosabb női erényt, a humort!

S ha a férfiaknál és a humornál tartunk, Karinthy Frigyesnél zseniálisabban nem fogalmazhatnánk: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”

 

Egy hozzászólás

Gerzsó
2013. április 13. 00:56:13
Végre egy kellemes mûsor, amit jó nézni, okos és szép szereplõkkel.

Én is hozzászólok!