Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Kommunikációs KRESZ Adásba kerül: 2015. január 06.

Kommunikációs illemszabályok vajon ugyanazok érvényesek ma, mint pár évvel ezelőtt? Begyűrűztek az új technológiák, az okostelefonok uralják a kommunikációnk egy részét. Mennyire szóltak bele a kütyük az életünkbe, a társadalmi etikettbe? Milyen szabályok érvényesek a ma emberére? Beszélhetünk már netikettről és mobil-etikettről? Hogyan kommunikálunk, vagyis hogyan kellene egymással megfelelő módon interakcióba lépni? Melyek az új szabályok? Mai vendégeink Görög Ibolya, Al Ghaoui Hesna és Földes Eszter. Mai adásunk férfi vendége hadilábon áll a nevek megjegyzésével, erre egy igazán frappáns megoldást talált.

Sokunknak volt illemszabály könyve, olvasgattuk és tanítgattak minket arra, hogy mikor mit illik, mi a helyes, mi az elvárt viselkedési forma. De vajon mennyit változott ez az évek során? Vannak új szabályok? Esetleg valamelyik felülírta a régit? Hogyan kommunikálunk ebben a pörgő világban, amiben hol telefonon, hol táblagépen és néha-néha szemtől szembe beszélgetünk. Félretéve az iróniát, azt le kell szögeznünk, hogy valami megváltozott. Az írott és a beszélt nyelv platformjai kibővültek.

Görög Ibolya, protokollszakértő gyermekkorában az illemszabályokat a szülőktől és a nagyra becsült tanároktól tanulták, akiknek meg szerettek volna felelni a fiatalok és felnéztek ezekre az emberekre. Ibolya mindig arra törekszik, hogy a környezete megkedvelje őt, el szeretné nyerni mások szimpátiáját. Az ebben való sikeresség titka a másikra való odafigyelés és a kifejtő kérdések feltevése. Ugyanis ez utóbbival érdeklődésünket fejezzük ki a másik iránt. Úgy gondolja az illemet azok is tudják, akik nem akarják betartani - gondolva itt az okostelefonokat bűvölő fiatalokra.

Al Ghaoui Hesna, szerkesztő-műsorvezető édesapja szír származású, így két különböző kultúra ismerője. Szerinte a magyar és a szír kultúrán belül legtöbbször a protokoll területén a vallási közegben mutatkoztak különbségek. Fontosnak tartja a szabályok betartása mellett, hogy figyeljünk oda a másikra és próbáljunk meg hozzá alkalmazkodni. Hesna nem szeret sms-t írni, úgy gondolja, ha ő keres valakit telefonon, akkor ne a másiknak kelljen fizetni azért, hogy választ adjon neki.

Földes Eszter, színművészt szabadon és észrevétlenül nevelték. A családban mindenről lehetett és mindenről tudtak is beszélni. Eszter nagyon fontosnak tartja, hogy az emberek tudjanak magukról, az élményeikről mesélni, szabadon megnyilvánulni, és érdeklődéssel fordulni a másik felé. Ha munkáról van szó, szereti, ha felhívják és nem e-mailes értesítést küldenek neki. Nagyon kedveli a kézcsók gesztusát, melynek szokása ma már ritka jelenség.

Kovács András Péter, humorista humorát ma sem hagyta otthon. Rendszeresen zavarja, ha előadás közben valakinek megszólal a telefonja. Ellenben egy színésszel, ő megteheti, hogy leszól a közönségnek, és mindig meg is teszi. Bemutatkozáskor a neveket sosem jegyezte meg, így fiatal korában – amikor még nem volt ismert - kialakított erre egy stratégiát. Egy ún. „én is taktikát”. Amikor házibuli volt, és odamentek bemutatkozni neki, mindig azt felelte, hogy „én is”. Így, ha később odaszóltak hozzá, hogy „te Péter, Lajos, Zoli…”, akkor egyből tudta, hogy így hívják a másikat.

e-Etikett

2010-ben, egy kerekasztal beszélgetés során, hazai szakértők körbejárták az e-etikett szabályait. Az e-etikettbe beletartozik az internethasználat, mobil, az e-mailezés és a közösségi média platformjain keresztül folyó kommunikáció. Négy évvel ezelőtt összegyűjtötték az elektronikus kommunikáció alapszabályait, melyből a fontosabbakat emelnénk ki:

 • Az internethasználat a demokrácia része, és ez utóbbi felelősséggel jár.
 • A wifi jelszóval való levédése fontos, ha még sincs levédve a másé, nem illik rácsatlakozni.
 • A felhasználónév kiválasztása megfontolás kérdése, ugyanis ez mindenhol megjelenik.
 • A telefont a tárgyalások során illik lehalkítani. Az automatikus sms küldési funkció ebben az esetben hasznos lehet.
 • A mobilhasználat során ne felejtsük el, hogy gyermekeinknek is egyfajta mintát mutatunk.
 • A stílus tükrözi az ember személyét, és ez igaz az sms formátumra is!
 • Ha nem kapsz visszahívást, az ne sértésként kezeld!
 • Ha sokáig nem tudunk e-mailt olvasni, nem árt beállítani itt is az automatikus üzenetküldést.
 • Az e-mailed tárgymezőjét mindig töltsd ki!
 • Ha CC címzettként vagy rajta a levelezésen, azaz egy levélről másolatot kapsz, akkor csak indokolt esetben érdemes beleszólni a levelezésbe. Ugyanis a CC-nek csupán tájékoztató és kontroll funkciója van.
 • Virtuális térben „ne szemetelj”!
 • A közösségi média egyfajta arculatfestés. Tudatában kell lennünk annak, hogy itt bárki megtalálható, ennek fényében közöljünk tartalmakat.
 • Úgy, ahogy felelős vagy azért, amit magadról írsz, úgy azért is, amit másokról tudsz!

Ha belegondolunk abba, hogy az írás mennyire előtérbe helyeződött, rendelkezésünkre állnak olyan rendszerek és applikációk, ahol mindenkit ingyen, a nap bármelyik pontjában el tudunk érni. Viszont a fogalmazáskészségünk, a különböző rövidítéseknek köszönhetően csökkenő tendenciát mutat. Az okostelefonok által kínált lehetőségek kirekesztenek a való világból és áthelyeznek minket a tudomásunk nélkül a digitális világba. Amikor a telefont bűvöljük, meg kellene gondolnunk, hogy tényleg az a legfontosabb, hogy éppen mit posztolnak vagy válaszoljak egy nem túl fontos üzenetre, vagy az hogy a velem szemben ülő lány/férfi/partner/társ kapja meg a figyelmem. Ha racionálisan meggondoljuk, egy társalgás során nincs annál fontosabb, mint a jelenlévőkkel kommunikálni. Őszintén bevallhatjuk magunknak, hogy amit éppen online úton kapunk meg, azok legtöbbször lényegtelen, aprócska üzenetek. A technikai vívmányok egyik oldalról megkönnyítik a hétköznapjainkat, más oldalról megnehezítik. Sokkal kevésbé vagyunk megfontoltak, nem gondolunk át egy-egy üzenetet, mert ezek könnyen megírhatóak, módosíthatóak, törölhetőek. Nehéz, de meg kell tanulnunk kezelni ezt az olykor könnyűnek tűnő helyzetet és meg kell tanulnunk lavírozni az új "e-világ" illemszabályai között!

Négy hozzászólás

Erzsébet
2015. január 7. 12:40:05
http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CCsQFjAC&url=http%3A%2F%2Fkonyvtar.hu%2Fkonyv%2F16871&ei=2hetVJ_ZL4WHygPmuIDAAw&usg=AFQjCNFQneCDTGMlgRLLGyHnO1dz6xsdeg&sig2=7sbvQiIpMgUeg0-o-hAF6Q&bvm=bv.83134100,d.bGQ

A fenti könyv linkjét csak úgy ide másoltam, háth