Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Karácsonyi készülődés Adásba kerül: 2014. december 17.

Egy hét múlva az otthonokat elárasztja a karácsonyfa illata, különleges meghittség lengi körbe a családot. A karácsony közeledtével mindenhol elkezdődik a készülődés az ünnepre. Ki hogyan ünnepli a karácsonyt, hogyan zajlanak az előkészületek? Az ajándékok kiválasztása mi alapján történik? A gyermek érkezése hogyan változtatta meg az ünnepet? Meddig és miként "várjuk" a Jézuskát? Hogyan emlékeznek vissza vendégeink saját gyermekkori karácsonyaikra? Mindezekről mesél nekünk: Oszvald Marika, Dombóvári Vanda és Acél Réka. Meglepetés férfi vendégünk gyermekei a műsor meghívottjainak kedveskednek egy igen találó ajándékkal.

 

Mindjárt itt a karácsony, melyet oly izgatottan vár minden felnőtt és gyermek. Eszünkbe jut a gyermekkorunk, az emlékek, az illatok, az a nap, ami valamiért mindig más, mint a többi. Készülünk, sütünk-főzünk, csomagolunk, takarítunk. Na de, sokszor a kényszer rohanások el tudják rontani a meghittséget. Amikor utolsó pillanatban beszerzőkörútra indulunk, amikor kiálljuk a kilométer hosszú sorokat egy bevásárlóközpontban. Minden évben megfogadjuk, hogy sokkal hamarabb neki kezdünk az ajándékok megvételének, de valamiért ez sosem sikerül. Halogatjuk, majd az ünnepek előtt pár nappal érezzük szükségét, sok ezer embertársainkkal együtt, hogy elinduljunk vásárolni. Jó lenne, ha nem ennek a hangsúlya csorbítaná az ünnep hangulatát. Le kellene ülni, megpihenni, sokat-sokat beszélgetni. Készülődni otthon, nyugodtan. Ugye milyen nehéz?

Oszvald Marika Jászai Mari-díjas színésznő fellépései miatt körülbelül 25-30 karácsonyt nem töltött otthon. Gyermekkori karácsonya mély benyomást hagyott benne. Sosem érezte tehernek, akkor sem, ha el kellett utaznia, vagy ha ajándékok tömkelegét kellett megvennie. Ha az ember meg tudja teremteni, azt a csodás hangulatot, akkor az semmi mással nem pótolható. Gyermekkorában rengetegen töltötték együtt a szeretet ünnepét, volt olyan, hogy harmincan gyűltek össze. Apukája volt rendszeresen a halsütő. Fellépni mindig Münchenbe jártak ki, így kialakult ott is egy családja. Előző nap állítja fel a fát, de csak 24-én díszíti fel és kezd el főzni. Az ajándékokat pedig mindig szereti kideríteni. Ki, milyen meglepetésnek örülne legjobban.

Dombóvári Vanda,műsorvezető sehol nem tart még az előkészületekben. Elmondása szerint nem képes tanulni a hibájából, mindig mindent az utolsó pillanatra hagy – valahol élvezi ezt a nyomást, hogy sikerül-e mindent beszereznie, és mindennel elkészülnie. Volt arra is példa, hogy utolsó pillanatban a benzinkúton vette meg az ajándékot. Vanda úgy érzi addig volt igazi karácsony náluk, amíg édesapja élt, ő volt Vanda Jézuskája. Ám mióta kisfia, Gergő megszületett, megpróbálja visszahozni mindazt, amit gyermekkorában élt át. Vanda szereti megkérdezni ajándékba ki, mit szeretne. Karácsony másnapján rendszeresen összegyűlik a választott családja, a barátok.

Acél Réka, műsorvezető a család összes tagjának évről évre megvan a feladata. Az ő feladata sütés, 5-6 tepsi süteményt készít, most már nagyobbik lányával, Sárával. Amikor anyaságin volt és nem volt ideje vásárolni, kézzel készített ajándékokat csinált, ez a szokása máig megmaradt. Réka édesapja is nagyon szereti ezt az ünnepet, rendszeresen ő süti a karácsonyi bejglit és díszíti a fát. Mióta gyermekei megszülettek, azóta vált ugyanolyanná a karácsonyt, mint amilyen az ő gyermekkorában volt. Karácsony napján az idővel fut versenyt, hogy a gyerekeknek megígért időben érkezzen meg a Jézuska. Családjában csak a gyerekek kapnak ajándékot.

Kinizsi Ottó színész, rendező, karácsony napján a közös reggeli után, feleségével ketten maradnak, amikor a nagyszülők elviszik a gyerekeket, így Ottóéknak van 3-4 óra, amit kettesben tölthetnek. Párjával ez egy közös nap, feldíszítik együtt a fát. Volt olyan, amikor cserepes fát vettek, de olyan nehéz volt a földlabda, hogy alig bírta megemelni, feleségével hatalmas nevetésben törtek ki, aminek köszönhetően össze-vissza törték a cserepet. Általában a fa felállítása és díszítése közben csipkelődni szoktak, apróságokon összezörrennek, de délutánra elsimul a feszültség. Este az egész család együtt vacsorázik.

Érdekességek a karácsonyról

  1. A mandarin ajándékozása egészen a 12. századi Franciaországra vezethető vissza, ahol az apácák a rászoruló gyermekeknek adományozták.
  2. Körülbelül 60 000 000 millió fa kerül elültetésre Európában, melyből karácsonyfa lesz.
  3. A világ legmagasabb karácsonyfája 70 méter magas volt, 1950-ben Washingtonban állították.
  4. A karácsonyfa tűlevelei C vitaminban gazdagok, állítólag ehetőek.
  5. Majdnem 46 méter volt a világ legnagyobb szaloncukorja, 1991-ben Ausztriában készítették.
  6. A legnagyobb hóember 34,5, méter magas volt, 1999-ben Maine államban építették.
  7. A karácsonyi vásárlási láz a második világháború idejére datálható, amikor a katonáknak szánt bátorító ajándékokat nagyon hamar postára kellett adni, hogy időben megérkezzen.

 

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!