Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Iskolai terror Adásba kerül: 2014. november 26.

Mindenki iskolai évei alatt látott, hallott, tapasztalt olyan szituációkat, amikor egy gyermek a többiek számára céltáblává válik. Fizikálisan és pszichésen bántalmazzák. Szülőként hogyan legyünk résen és mikor avatkozzunk be? Az agresszió veszélyes méreteket tud ölteni. Milyen módszerekkel csökkenthetjük és tarthatjuk megfelelő keretek között? Keressük a választ Danics Dórával, Cseke Katinkával és Dr. Figula Erikával. Meglepetés vendégünk szerint a sport, határokat szab az agressziónak.

Az oktatási környezetben történő zaklatásokról egyre többször beszélünk. Komoly probléma, melyet észrevenni és orvosolni kell. Ki válik bántalmazóvá és ki lesz a zaklatott gyermek, ez a társadalmi háttér és a személyiségjegyek függvénye. Szülőként és pedagógusként figyelni kell a gyermekekre és a környezetükre. Meg kell tanítani őket a problémák és konfliktusok kezelésére.

 

Danics Dóra, énekesnő 11 éves volt, amikor Budapestről vidéki iskolába került, egy új, összeszokott környezetbe csöppent. Alapvetően nehezen beilleszkedő típus és önbizalom hiányos kislány volt. Olyannyira nem fogadták be új osztálytársai, hogy bántalmazásig fajult a kiközösítése. Volt, amikor megrugdosták és csipkedték, mi több szünetekben szekrénybe zárták. Tehetetlen volt, egy év után merte elmondani édesanyjának, ugyanis nagyon szégyellte. Dóra úgy gondolja az alkotás és az éneklés során lehet megküzdeni ezekkel a rossz élményekkel.

Cseke Katinka, színésznő a mai társadalmat úgy látja, hogy sokkal toleránsabb, jó dolog már különlegesnek lenni. Kiskorában harcias amazonnak tartotta magát, ez a viselkedése még jobban felbőszítette a többieket. 14-15 éven keresztül piszkálták. Magányos küzdő volt, verekedett, senki segítségét nem kérte, önmaga akart ezzel megbirkózni. Ebből a gyerekkori zaklatásból merített erőt felnőttkorában a színészi szerepeihez, ennek "köszönhetően" nagy átéléssel tudja játszani a görög drámákat.

Dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Főiskola Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet vezetője  azt mondja, a mértéken van a hangsúly, különbség van a csínytevés és a zaklatás között. A zaklatás rendszeres, nincs kiváltó ok, nem tudja mitől lett az egyén áldozat. Erika szerint Katinka agresszív áldozat volt, megküzdési stratégiát alakított ki. Viszont, akik gátlásosak, azok nem tudnak ilyen taktikát alkalmazni, így ez komoly pszichés problémákat okozhat. Erika a probléma forrását abban látja, hogy a gyerekeket nem tanítjuk a megfelelő konfliktuskezelésre.

Kemény Dénes válogatott vízilabdázó, edző szerint amíg, az agresszió a győzelem érdekében minden írott és íratlan szabályt betart, addig nincs probléma, ha a határt túllépik, azt nem fogadja el a közeg. Az idősebb sokszor ugráltatja a kisebbet, a fiatalabbakkal pedig sok esetben kivételeznek, és ezért lesznek agresszívebbek. A legfontosabb az lenne, hogy a pedagógus és a szülő azonos értékrendet képviseljen. A sport példamutató dolog lehet egy gyermek életében. A lányok inzultálása sokkal súlyosabb, ugyanis mélyebb fizikai és pszichikai sérüléseket okozhat.

Szakirodalom sok esetben bullyingnak nevezi a pszichoterrort. Kényszerűen összezárt csoportokban kialakuló hierarchia egyik mellékterméke. Ezek a zaklatások kezdődhetnek csúfolódással, lökdösődéssel, ellenségeskedéssel -  mely tovább fajulhat. Kialakulásának oka az agresszivitás és a félelem mellett lehet az unalom, szórakozás vagy a feltűnési vágy is.

Az iskola zaklatás témakörét közel 30 éve kutatják világszerte. Nemzetközi felmérések azt az eredményt hozták, hogy Svédország van a legjobb helyzetben, ott kevesebb a zaklatók és az áldozatok száma, Litvánia a  legrosszabb pozícióban van e téren. Hazánk a középmezőnyben található.
Egy magyar kutatás szerint a gyerekek 35%-a bevonódik az ilyen jellegű zaklatásokba, a gyerekek 15%-a heti rendszerességgel elszenvedi az atrocitás valamilyen formáját, 27%-a az elkövetők táborába tartozik. Körülbelül minden 6. gyermek elszenved pszichikai vagy fizikai bántalmazást. Az áldozatok nagy részénél jellemző az alacsony önértékelés, visszahúzódóak, kevésbé népszerűek a csoportban. Ezenkívül a másság, a többségtől való eltérés is hozzájárulhat ahhoz, hogy valakiből áldozat váljon. A bántalmazók általában az osztály népszerű tagjai. Sokszor a rendezett, jó körülmények között élők is válhatnak zaklatókká. Legtöbbször a családi nevelést lehet kérdőre vonni. A szülők nem figyelnek megfelelően a gyermekre, a fegyelmezésben következetlenek, a gyermekek nem látnak pozitív mintát, melyet követhetnének, akik pedig otthon is elszenvedői a bántalmazásnak, azok ugyanezt vihetik tovább a saját életükbe.

Milyen az ún. zaklató áldozat?

A zaklatástól szenvedő gyermekek kiszolgáltatott helyzetben vannak, rengeteg pszichikai és fizikai fájdalmat szenvedhetnek el, amely mély nyomott hagyhat bennük. Szorongóvá és visszahúzódóvá válhatnak. Később az áldozatok egy része szerepéből ki tud lépni, de vannak, akiket egészen felnőttkorukig végig kísérhet és a munkahelyen is céltáblává válhatnak. A zaklató áldozatok ugyan egy bizonyos mértékig levezetik a feszültséget, ennek ellenére sokkal nagyobb mértékű szorongást és stresszt élnek át, mint azok, akik visszahúzódóvá válnak. Ezekben a helyzetekben mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak felelősséget kell vállalniuk. Fontos a gyermekek számára meghatározó személyek egyetértése. Az, hogy a fegyelmezés mindkét oldalról azonos értéket képviseljen.

Hat hozzászólás

Fábián Andrea
2014. november 26. 06:32:06
Kedves Gabriella!
Rendszeres nézője vagyok a műsornak,s több esetben volt téma az erőszakról.Nekem a legnagyobb problémám az,hogy senki nem beszél arról,hogy a mai TV műsorok szinte magukban foglalják az agressziót,s ez ellen nem lépnek fel,hogy nem kellenek ezek./ Való Világ,Éjjel-nappal Budapest vagy akár a Barátok közt,s sorolhatnám/ nem vagyok ezek nézője egy-egy részt láttam,tele van agresszióval,trágársággal,azzal,hogy nézett a műsor,nem beszélve a filmekről.Miért csodálkozunk ezen?????Ezekben is ütik verik egymást ma ez a példa!!!!!!????Hivatkoznak ráadásul,hogy régen is így volt. Ez nem igaz nem vertük a tanárt,nem köptük le a barátainkat ,s sorolhatnám. ma nem merünk már sötétben