Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Létezik halhatatlan szerelem? Adásba kerül: 2014. november 03.

A szerelem témája kimeríthetetlen. A legtüzesebb, legintenzívebb emberi érzés. Mai vendégeink a szerelemhez különböző módon állnak hozzá. Feszegetjük az örökké tartó szerelem kérdését. Kíváncsiak vagyunk arra, vajon egy igaz szerelem van az életünkben, vagy lehet több is? Tudunk-e szerelmesek lenni vagy magába az érzésbe vagyunk szerelmesek? Élményeiket mesélik el mai vendégeink: Kassai Ilona, Dióssy Klári és Epres Panni. Meglepetés férfi vendégünk majdnem belehalt a szerelembe.

„Mi nem hirdetjük fennen, hangos szóval,

csak te, csak én, örökké és holtomiglan,

Mi megpróbálunk csendben boldogok lenni,

lelkünk mélyén őszintén igazán szeretni.”   Stendhal

A szerelem utáni vágyunk végigkísér egész életünkben, ezt az érzést keressük örökké, rendeletlenül. Megbújik a mindennapok nyüzsgő pillanatai között, fel-fel üti a fejét egy érzékeny momentumban. Álmaink nagytöbbségében megmutatkozik. Ez az emberi érzés mindenkit elér, ki könnyedén, ki nehezebben megküzd ennek a megteremtésével. A legnagyobb, legintenzívebb, mindent felforgató hurrikán. Egyfajta életcél, mely valakinek megadatik, valaki görcsössé válik, és hajszolja. Ki csalódik, ki elégedett. Ki hősszerelmes, ki inkább realista. Van, aki a felhők felett képes repülni, nem hallani és nem látni, s van, ki végig két lábon áll a földön.

Kassai Ilona Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő szerint ez a legmélyebb emberi érzés. Az örök szerelmet nem találta, pedig kereste. Összesen négyszer volt férjnél, elmondása szerint mindenkinél másképpen érezte ezt az érzést. Véleménye szerint a fiatalkori románc sokkal lángolóbb. Ilona hisz a szerelem első látásban. Bár sokszor a szerelem érzésébe volt szerelmes, ugyanis képes volt egy filmszereplőbe is beleszeretni.

Dióssy Klári műsorvezetőnek a szerelemről a bizsergés jutott eszébe. Visszaemlékezik fiatalkorára, amikor a kollégiumi szekrényeik ajtajára mindenkinek ki volt tapétázva a plátói szerelme.  Mindennap dobogó szívvel várja haza a párját. Klári azt mondja, neki két szerelme is van: egyik a gyermeke a másik a férje. A műsorvezető első férjével kapcsolatban azt mondja, az is szerelem volt, de ezt ún. elmúló szerelemnek nevezte.

Epres Panni nemzetközileg elismert modell úgy gondolja, hogy a „pillangós” szerelem nem tart örökké, viszont amivé átalakulhat az nemcsak szeretet lehet. Fenn maradhat a szerelem is, csak más formában. Idősebb korban a szerelem is egy döntés, mennyire tudok odafigyelni a másikra, mindent meg tudok-e tenni érte? Férjével korábban már alkottak egy párt, sosem tudtak teljesen elszakadni egymástól.

Müller Péter író büszkén meséli, hogy 60 éve szerelme a felesége. Ő biztosan állítja, hogy a szerelembe bele is tud halni az ember. 1956-ban hat lövés érte, amikor szerelme után ment.  Igazi transzcendens élménynek tartja. Ha mélyen, belül látod azt a másik embert, akkor a szerelem nem múlik el. Nem érdekes, ha már nem ugyanaz a kislány, ugyanúgy tudod szeretni.

A szerelem a nő és a férfi szemében

A nőknél és a férfiaknál a „szerelemterületek” száma és helye máshol aktiválódik. Azért mindkét nem másképpen ítéli meg és a legtöbb esetben erről máshogyan formál véleményt. A férfiak a nőt külső szemmel mérik fel, náluk a vizuális motiváció nagyobb, így hamarabb érik el a szerelemfaktort. A nő eszközéül pedig az emlékezete szolgál, felméri, hogy a kiszemelt mennyire alkalmas a hosszútávú, tartós kapcsolatra.

Tettek nélkül nincs boldogság

Ezt mondta Benjamin Disraeli angol miniszterelnök is- és milyen igaz.  Ahhoz, hogy boldogok legyünk cselekednünk kell, kapcsolatainkat építeni és ápolni. Ennek ellenére elszomorító, hogy a KSH adatai azt mutatják, hogy a magyar ember szabadidejének csak 14%-át tölti el beszélgetéssel, társalgással. A boldogság halmaza sok pici részhalmazból áll, aminek a megléte teremti meg a harmonikus életünket. De legjobban az ember az emberi kapcsolataiból tud táplálkozni, erőt nyerni - ahogy a szociálpszichológiai is mondja, az ember társas lény.  Vannak a befelé forduló introvertált- és a környezetből táplálkozó, csacsogós extrovertált emberek. Viszont mindegy melyik kategóriáról beszélünk, mindenki boldogabbnak érzi magát mások társaságában, mint egyedül. Annak ellenére, hogy a házasságkötés erőssége napjainkban már kevésbé olyan tartós, mint nagyszüleink korában, kutatások bizonyítják, hogy a házasságban élő emberek sokkal boldogabbak.

A boldogsághoz nagyon sok életfeltételnek meg kell felelnie, ha nem is teljes egészében, de részben teljesülnie kell. S ennek a legnagyobb hányadát az emberi kapcsolataink teszik ki, a családi, baráti és szerelmi. Az ember minduntalan a boldogságát hajszolja. Nagyon fontos, hogy elégedett emberek legyünk. Ne irigykedjünk, és ne akarjuk folyton folyvást  azt, ami másnak megadatott és nekünk nem. Akadályozzuk meg, hogy az irigység körbejárjon. Tudjunk örülni saját értékeinknek, a legkisebb ajándéknak is, mit a sors utunkba ejtett. S a legfontosabb: becsüljük meg társas kapcsolatainkat, mert ez az energiánk forrása. Ettől lesz az ember, ember. A szerelemre görcsösen vágyni nem lehet, sok minden akkor jön, amikor már sikerült elengednünk.  

Három hozzászólás

Adrienn
2014. november 3. 19:04:58
A Dr. Jordán Lászlóról és feleségéről vetített videót szeretném újra megnézni. Hol láthatom a mai napon sugárzott formában? Válaszukat előre is köszönöm!
Axis
2014. november 7. 16:43:25
Szerintem szerelem első látásra ilyen formában nem létezik. Az ember nem képes beleszeretni valakinek a külsejébe, vagy a mozdulataiba (bár a vonzalomhoz ez is szorosan hozzátartozik). Egy ember legfőbb vonzereje a személyisége, ami természetesen nem derül ki azonnal. Első látásra vonzalom, kémia lehet, vagy még azt is gondolom, hogy megérzés is. Megérzés, hogy ez az ember illik hozzám, vagy olyan mint ha már ismerném. A szerelem egy ennél mélyebb dolog, és szerintem ritka az ember életében, csak sajnos sok mindenre mondjuk rá, hogy szerelem ,ami valójában nem az, csak a halvány mása. Én életemben eddig 2 alkalommal voltam igazából szerelmes, mind a kettő hosszú évekig tartott, és máig érdekel hogy mi van velük, kellemes emlékeket őrzök róluk, máig tartom velük a kapcsolatot. Ha bármelyikük felhívna hajnalban, hogy segítségre van szüksége, gondolkodás nélkül rohannék, és tudom, hogy ők is hasonló képben tennének. ez az érzés sem múlik el, csak átalakul.
Adrienn
2014. november 10. 10:19:04
Segítségeteket szeretném kérni. A műsor végén Müller Pétertől lett felolvasva egy idézet " Szeretet nélkül az élet halál......" de tovább nem emlékszem aki tudja megírná nekem ?
Előre is köszönöm.

Én is hozzászólok!