Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Víz, víz, tiszta víz! Adásba kerül: 2014. november 18.

A víz lételem, a fiziológiai szükségleteink egyik alapköve. Nélküle nem létezne az élet. Milyen érdekes, hogy hol lubickolunk benne, hol pedig a szervezetünk ásványi készletét töltjük fel vele. Az egyik legfontosabb, természet adta ajándék. De vajon tudatosan gazdálkodunk-e a Föld vízkészletével? Tudjuk-e azt, hogy mikor, mennyit pazarolunk? Vendégeink fontos dolgokra hívják fel figyelmünket, beszámolnak a vízhez köthető tapasztalataikról. Itt lesz velünk Tatár Csilla, Kovács Ágnes és Miló Viki. Meglepetés vendégünk itatja a magyar lakosság egy részét.

„Víz! Se ízed nincs, se színed, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”               Antoine de Saint-Exupéry

Francia írótól származó gondolatok a víz lényegét írják le. Egy nehezen megfogalmazható, íztelen, szagtalan természeti csoda, mely az élet meglétének egyik alapfeltétele. Hol a vízben lubickolva élvezzük a hullámok sokaságát és a nap melegítő erejét, hol szomjunkat oltjuk vele, hol esőtáncot járunk alatta. De meg tudjuk becsülni és környezettudatosan tudunk élni?

Miló Viki világbajnok bokszoló, gyermekkorát vízpart mellett töltötte. A vízhez erős kötődése alakult ki. Mozgássérült gyerekeket is tanított úszni. Voltak olyan pillanatok, amikor a határait feszegette, érezte, hogy milyen létfontosságú az ember életében a folyadék. Ugyanis a sport miatt gyakran meg kellett magától vonnia, ami kemény önmegtartóztatással járt. Amikor búvárkodik, nagyon szereti a tavat, de fent a víztetején már kevésbé érzi jól magát. Ami a vízfogyasztását érinti, otthon üdítőt, az edzőteremben ásványvizet iszik.

Tatár Csilla televíziós műsorvezető, a víz szó hallatán a nyugalom az első asszociációja. Kiskorában "úszó-oviba" járt. Környezettudatosan próbáltak építkezni, de ez pénzben horribilis összegeket jelentett, így volt, hogy az anyagiak voltak az elsődleges szempontok a döntés meghozatalakor. A zuhanyrózsája speciálisan levegővel dúsított. Ezáltal a vízsugár erős marad, de mégsem pazarol annyi vizet. Tudatos vízfogyasztó, az autója mindig tele van vizes palackkal. Otthon imádja, ha egy pohár borral és gyertyákkal maga körül be tud ülni egy forró kádba.

Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, amikor úszott, a vízből kijövetel egyből ivott. Furcsa tény, de az ember úszás közben is tud izzadni, ami vízveszteséggel jár. Tisztított vizet iszik. Ági víz iránti szeretete hatalmas, úszóakadémiát is nyitott. Véleménye szerint, a víz szeretetére születni kell. Gyermeke vízimádó, folyamatosan kezet és fogat akar mosni. Azt mondja, hogy a fogyasztói társadalom megtévesztő, az ember nem tudja, már kire is hallgasson.

Balogh Levente ügyvezető igazgatója Magyarország piacvezető ásványvizének. Levente szerint a víz egy gyűjtőfogalom, ugyanis a palackozott vizek között is nagyon sok különbség van. Vannak helyek, ahol a folyó- és a tengervizet is tisztítják, ennek egy keserű utóíze van. 1990-es években kezdett el vállalkozni, saját vízművet is telepített. 100 évvel ezelőtt a gyógyvíz volt az ásványvíz. Ma mindkét fogalmat másképp értelmezzük.

Magyarország kincsei

Magyarország kiváló geotermikus adottságokkal rendelkezik. Három európai versenytársunk van: Izland, Franciaország és Olaszország. A definíció meghatározása szerint a termálvíznek minimum a 30 Celsius-fokot el kell érnie, nálunk ilyen jellegű víz az ország területének 70%-án rendelkezésre áll. A termálvizek közt nagyon sok a gyógyvíz, mely hidegebb víz hozzákeverésével válik fogyaszthatóvá, ill. ekkor alkalmazható fürdőkúra céljára. Ásványvízexportunk már az 1900 években elkezdett virágozni.

Egy kutatás szerint leggyakrabban a 1,5 literes szénsavas ásványvizet fogyasszuk, majd ez követi a mentes és az enyhén dúsított. Az ásványvizek kedveltsége folyamatosan növekedő tendenciát mutat. Míg 1989-es adatok szerint a megkérdezettek 29%-a kedvelte, addig a 2007-es adatok szerint a válaszadók 80%-a. Pozitív változás vette kezdetét, megelőzte a tej, a kávé és a kakaó kedveltségének mértékét is.

A fürdők, mint ezen európai kulturális szokások centruma Magyarországon található, ugyanis a területek nagy részén gyógy-, termál- és ásványvízkészlet van. Budapesten, Aquincumban 11 fürdőt tártak fel a régészek. A IX. század derekán, a honfoglaláskor a meleg vizes források mentén telepedtek le az emberek. Továbbá Budapest centruma folyosóval volt összekötve a budai oldalon található Rácz Fürdővel és a várral. A törökök is az itt töltök idejük alatt rengeteg fürdőt építettek ki szerte az országban. 1913-ban megnyitották a Széchenyi Fürdőt, majd a Gellért Hotel és Gyógyfürdőt. Így ezek a társadalmi élet fontos színtereivé váltak. Magyarországnak több, mint 200 fürdője van.

Óvjuk, védjük és legyünk tudatos felhasználói a víznek!

Négy hozzászólás

Isabel
2014. november 18. 20:12:14
A víz, amelyről már évtizedek óta folyik a szó - és a víz még mindig "folyik". Ezzel azt akarom kifejezni, hogy mióta beszélnek már a víztakarékosságról. Mégis olyan pocsékolásokat látok még mindig - nem a magánházakban! Például itt vannak a közmunkák - nagyon sokszor szemmel láthatóan nem képzett kertészek dolgoznak tereink virágosításán. Egy reggel, esős éjszaka után, mindenhol még állt az utcákon az esővíz - egy önmagába esett, mégis, saját munkája birtokában magabiztosan a lábán álló "nem kertész" locsolta büszkén a terméskő táblába földesített kertet. Szerencsétlen virágok tövestől fordultak ki néhol a zagyból, a kertész meg csak locsolt, csak locsolt. Egy másik sétány kiskertjeinél ugyanez volt a helyzet, ott lányzók-asszonyok fecsegtek megállhatatlanul, míg a slagjuk fél órán át - míg a gyógyszertárba mentem, majd vissza - még mindig ugyanoda ontotta a vizet. Ráadásul akkor is esett az eső éjszaka. Már azon voltam, hogy ismét beírok az önkormányzatnak, mint a lomtalanítások észvesztő állapotai miatt - aztán hagytam. Hiszen, bár fölhívják a figyelmet takarékosságra, elővigyázatosságra, mégis őrületes pocsolyákat csinálnak a füves tereken. Arról már nem is szólok, mennyire fölösleges azt a tömérdek vizet nyáron az utcák aszfaltjára kilocsolni, amikor kánikula van! mihelyt a locsolóautó tovább gurul, percek alatt csontszáraz lesz az aszfalt, semmi frisseség nem mutatkozik - csak a víz folyik, folyik. Az vigasztal ilyenkor, hogy pára lesz belőle, majd a többi párával együtt felhő, amiből majd újra eső esik.
Láttam Las Vegasról azt a dokumentumfilmet, éjjel-nappal hihetetlen mennyiségű vizet használnak el csak a szökőkutakra. Azt reméltem, hogy valahogyan az a víz azért visszaforgatódik, így is lehet. Budapesten is örül az ember a nagy melegben az egyre több téren felépített szökőkutaknak - ezeknél is remélhető, hogy az a víz körforgást végez, és mindig ugyanaz jön vissza. Másként nem lehet! ha nem így van, nagyon szomorú.
A "kislányok" és persze a műsorvezető is nagyon jó kis válaszokat adnak, azonban utóbbi által felolvasott vízfogyasztási adatok rémisztőek. Nagyon helyes, hogy mostanában a nyilvános mellékhelyiségekben már automata vízadagolós csapok működnek.
Ami a tisztított vizet illeti: három és fél évig dolgoztam egy szerkesztőségben, Clearwater vizet ittunk, én otthonra is beszereztem egy ilyen gépet. A mosogatást ugyan nem, de inni, főzni abból csapoltam magamnak. Ennyi év alatt csak ilyen vizet fogyasztottam, mégsem lettem megmérgezve. Igaz, ez a fajta tisztított víz nem ama desztillált, amely valóban mérgező. Kis adagban ugyan nem, sőt egy méregtelenítési kúrában kifejezetten jót tesz, miután "semmi anyag" nincs benne, csak a valódi H2O, a belek falairól szépen leszívja a rengeteg lerakódott mérget. De ezt csak egy-két napig szabad csinálni! mint minden kúrát.
A műsor ma nagyon tetszett, végre egy igazán közkeletű értékű témáról volt szó. Mert őszintén szólva, sokszor nem ezt érzem. Kívánom a szerkesztőknek, hogy sűrűbben legyen ilyen, nagyon sok másnál fontosabb témájú ez a műsor.
Isabel
2014. november 18. 20:15:15
még egy észrevétel: úgy érzem, geometrikus helyett geotermikus adottságaink vannak! Magyarország kincsei címszó alatti első mondat, feltehetőleg elírás!
A geometria mértant jelent, míg a geotermia gyógyvizeinkkel kapcsolatos.
Ilyés Sándorné
2014. november 20. 18:00:57
T. Szerkesztőség! Örömmel láttam én is hogy ilyen -szerintem is- mindenkit érintő kérdéssel; a vízzel foglalkozott a műsor. Hallottam új információkat, s meglepő dolgokat (pl. hogy mennyi ivóvizet húzunk le a WC-n. Döbbenetes!
Az esővízzel kapcsolatban elhangzott, hogy a városi emberek nem sokat tehetnek, mert emeleten laknak, s nincs lehetőségük esővizet gyűjteni, felhasználni. Legalább 20 éve gyűjtöm az esővizet első emeleti lakásom erkélyén. Régen a mennyezeti világítást legtöbb helyen fénycsövekkel oldották meg. Jelenleg is megtalálhatók -bontott anyagokat árusító helyeken biztos- a fénycsöveket takaró műanyag búrák.Vettem 2 db 70 x 70 cm-es, 6 cm mélységűt. Felfektettem őket a korábban az erkélykorláton kívül felszerelt szárító keretére. Egyik sarokba fúrtam egy 10 mm-es lyukat, ide csatlakoztattam egy-egy műanyag (benzin) csövet. A csövek másik végét egy-egy 20 l-es műanyagkannába vezettem. Pillanatnyilag is 5 db 20 l-es festékes vödör, s három kanna van tele esővízzel. Ezzel locsolom a virágokat a lakásban (kb. 50 cserép), a kb. 6x5 m-es előkertet, ezzel mosok hajat, s takarításhoz is ezt használom. Nem mindig esik annyi eső, mint ebben az évben, akkor télire nem marad elég. Ilyenkor a vödröket megtöltöm hóval, s várom, hogy elolvadjon. Akkor összeöntöm a vizeket, s hozom fel a következő adag havat. Tavaszig kitart, amit így összegyűjtök. Az esővizet hajmosáshoz ajánlom mindenkinek, hiszen vegyszermentes, s kellemes tapintású, selymes lesz a haj. Sajnos fotót nem tudok itt mellékelni az esővízgyűjtőmről, de valóban nagyon egyszerű, s a vízdíjon is jelentős csökkenést tapasztalhatunk. Évente legalább
6-700 l. vízért nem kell fizetnem. Továbbra is hűséges nézője leszek a Ridikül-nek, amíg ilyen témákat találnak. Jó munkát, sok nézőt kívánok.
Isabel
2014. november 20. 22:40:56
Kedves Illyésné, szívesen megcsinálnám azt, amit ön is, de először is nincs erkélyem, másodszor a betonfalat nem tudnám keresztülfúrni. No meg azt hiszem, nem is lenne szabad, hiszen az közfal. De ha lenne erkélyem, fúrni sem kéne, jó nagy vödröket vennék, azokba eshetne aztán az eső.
Mindenesetre jó volt olvasni az írását!

Én is hozzászólok!