Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Holtomiglan, holtodiglan Létezik-e életre szóló szerelem vagy házasság? Adásba kerül: 2013. április 03.

blog post image

A fiatalon kötött házasság régen természetes volt, ma már extrém sportnak számít. A házasság komoly és felelősségteljes intézmény, de egyben ijesztő feladat is, amelyet, úgy tűnik, egyre kevesebben képesek életre szólóan megoldani. Beszélgetőtársaim Rácz Zsuzsa, Kánya Kata és Voith Ági. Több estét is végigmesélhetnének tapasztalataikról!

Magyarországon a házasságkötések aránya a 20. század folyamán – eltekintve a legutóbbi egy-másfél évtizedtől – egyike volt a legmagasabbaknak Európában. Az átlagos házasságkötési kor ebben az időszakban hasonló volt az európai átlaghoz, csupán néhány országban házasodtak jóval idősebb vagy fiatalabb korban.

A II. világháború után Magyarország az 1980-as évek elejéig megőrizte kiemelkedő helyét. Az 1970-es évek eleje óta a házasságkötések alakulásában Európa-szerte jelentős csökkenés figyelhető meg, és ezzel összefüggésben a házasságkötési arányok mindenütt alacsonyabbak, mint korábban. Úgy tűnik, hogy az ország előbb-utóbb „felzárkózik” az európai trendekhez.

Kánya Kata párterapeutaként is működik. 2008-ban megjelent Társtaláló című könyve, melyből az is kiderül, hogy több, mint másfél millió ember keresi a társát Magyarországon.

Mire jó az esküvő? Fontos még egyáltalán?

A kislányok fehér lovon érkező hercegről álmodoznak. A herceg térden állva kéri meg a kezüket, az esküvőn pedig minden tökéletes lesz, hatalmas fátyollal és életre szóló szerelemmel. A hölgyek számára fontos esemény az esküvő. Ám kutatások igazolják, hogy a férfiak életében is fontos, hogy legyen egy mérföldkő, amely jelzi, hogy fontos dolog történik. Átadni magunkat az ünnepnek, alkalmat teremteni arra, hogy örüljünk neki és a boldogságunkat másokkal is megosszuk, fontos. Minden nap egy új lehetőség arra, hogy meghozzuk a döntést: igen, kitartok a párom mellett, vele szeretnék élni, teszek érte, és áldozatokat is hozok, ha arra van szükség.

A jó házasság megvéd

Házasságban élni egészséges. Statisztikák tanúsága szerint a boldog házasságban élő emberek tovább élnek, és egészségesebbek, mint az egyedülállók, vagy azok, aki elváltak, vagy boldogtalan a házasságuk. Kisebb arányban szenvednek szívelégtelenségben, rákos és egyéb megbetegedésekben, és szorosabb érzelmi támogatottságról számolnak be. Az igaz, hogy a legtöbb férj fölszed pár kilót, de általában véve a házasemberek ritkábban betegek, és fizikailag is aktívabbak.

Voith Ági és Bodrogi Gyula házassága igazán furcsa. A két színészlegenda negyven éve házasodott össze, és bár azóta sem váltak el, már 32 éve külön élnek, sőt mindkettőjüknek van élettársa. „Mi lelki társak vagyunk. Ez egy rettentő nagy barátság, nem megjátszás vagy felvett dolog" mondja a színésznő. Házasságuk titka a barátság és a humor.

A boldogtalan házasság durván 35 százalékkal növelheti meg annak valószínűségét, hogy megbetegszik az ember, és átlagosan négy évvel képes megrövidíteni az élettartamát. A Harvardi Egyetem munkatársai szerint a házasságban élő nők 20 százalékkal kevésbé hajlamosak arra, hogy szívbetegség, öngyilkosság vagy májzsugor következtében haljanak meg. A házasságban élő férfiak még ennél is nagyobb előnyt élveznek: kétszer-háromszor ritkábban halnak meg ezekben a bajokban, mint az egyedül élők.

A házasságban élők részben azért örvendenek jobb egészségi állapotnak, mert házastársukkal együtt jobban felkészültek a stressz kezelésére, mint az egyedülállók. Ennek egyik oka, hogy két kereset egyesítésével a házaspárok több bevételre tesznek szert, mint az egyedülállók. Az anyagi biztonság pedig fontos elem lehet a boldog házassághoz, mely - mint már megállapítottuk - út a jó egészséghez. A másik fontos hozadéka a házasságnak az úgynevezett támogató háló. Egy jól működő házasságban a két fél családja, barátai egyesülnek, s ezáltal a támogató közeg is megsokszorozódik, melyre a pár számíthat, amikor az élet viszontagságaival kell megküzdeniük. Így tehát közvetve a lelki egészségük is gyarapszik.

Rácz Zsuzsa sose volt kifejezett házasságpárti. Mégis, szerinte házasságban élni jó. Jó házasságban.

Talán csak az elhízás az, amitől nem véd a házasság, sőt. A vizsgálatok szerint a házasok, különösen a férfiak nagyobb arányban elhízottak, mint egyedül élő társaik. Azok az emberek a legkevésbé hajlamosak az elhízásra, akik sosem voltak házasok.

Hogyan lehetünk okos feleségek?

A nő klasszikus szerepe szerint hátország. Ez sokkal nemesebb feladat, mint hinnénk, hiszen nem csak párunkat, hanem az egész közös életünket tehetjük boldoggá, ha felvállaljuk ezt a szerepet. Még akkor is, ha a kedves néha nagyon nagyokat hibázik…

A legnagyobb hiba, amit mi, nők elkövetünk az, hogy azonnal reagálunk, ha valami hajmeresztő dolog hagyja el a férjünk száját. Amikor emberünk előáll egy tervvel, a legrosszabb dolog, amit tehetünk, hogy megkérdőjelezzük az elképzelést.

Higgyünk benne! A párunknak arra van szüksége, hogy mi legyünk az első számú rajongója. Hogy tudja, hogy bármit tesz, hiszünk benne. Hogy mellette állunk mindenben. Akkor is, ha akkora az egója, mint az Alföld – sőt, akkor még inkább. A férfiak számára nehéz ügy a házasság. A legértékesebb dolog benne – a szexen kívül – az, hogy van mellettük valaki, aki hisz bennük. És abban a pillanatban, ahogy ezt elvesztik, az egész kapcsolat veszti értelmét. A sármos színész, Lukács Sándor évtizedekkel ezelőtt is a nők bálványa volt, mégis hű maradt feleségéhez, a sminkmester Lukács Marihoz.

A párkapcsolat munka. Nem könnyű. De hát az életben annyi nehézség van, miért lenne ez alól kivétel egy házasság? Egy férfi (ahogy bárki) csodákra képes, ha van, aki hisz benne. Nem kell őt megváltoztatni. Szeretni kell úgy, ahogy van, és folyamatosan megerősíteni önmagában.

Higgyünk bennük akkor is, ha néha csalódást okoznak. Csak higgyünk bennük kitartóan és őszintén!

 

 

Négy hozzászólás

Angel
2013. április 3. 18:20:26
Gabinak nagyon jól áll a mai felsõ, nagyon csinos benne!
A mûsort nagyon szeretem, nagyon jó dolgokat lehet hallani benne.
Gerzsó
2013. április 13. 01:17:01
Tizenkilenc évesen mentem férjhez, férjem haláláig, ötvennyolc éven át éltünk boldog házzasságban. Van ilyen!

Andras
2013. április 15. 18:42:06
Én nem zárom ki a lehetõségét annak, hogy egy pár egész életében képes együtt-mûködni, de hogy ezt elõre meg is ígérjem és aztán kvázi az "ígéretemnek próbáljak megfelelni", azt nem. Szerintem a MOST-ot jól élve állnak össze a pillanatok évekké. De ebbe benne van annak is a lehetõsége, hogy belátjuk: nem erõsítjük, hanem gyengítjük egymást, ezért különválunk
Anna
2015. június 24. 23:10:47
Tisztelt Szerkesztőség!

Ebben az adásban Jakupcsek Gabriellán látható felső milyen márkájú? Illetve lehet e az összes műsorban szereplők ruháiról többet tudni esetleg? pl. egy divat rovat indításával?

Válaszukat ezúton is köszönöm!

Anna

Én is hozzászólok!