Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mit várnak el a nők a férfiaktól? Adásba kerül: 2013. március 27.

blog post image

Először a nő, aztán a férfi. Fontos az illem, ugye? Mert ezzel hozzuk a másik tudtára, hogy fontos nekünk, hogy figyelünk rá, hogy törődünk vele - még akkor is, ha nem is ismerjük. Mit várunk el mi nők férfi társainktól? Görög Ibolyával, Bánfalvy Ágival és Földes Eszterrel gyűjtjük csokorba - és adjuk át meglepetés férfi-vendégünknek, hogy mit is várunk a férfiaktól.

A modern nő tudja, hogy mit akar, céltudatos, ambiciózus és művelt. A végzet asszonya, de ha kell, akkor egy édes kislány. Emancipált, a szó jó értelmében. A modern nő elvárásai nem egyeznek meg az édesanyja korosztályának elvárásaival. Mit tegyenek a férfiak, ha meg akarnak hódítani – és meg is akarnak tartani – egy hölgyet?

A 21. századi férfi hatalmas evolúciós folyamaton ment keresztül. Sokkal több és összetettebb kihívásnak kell megfelelnie, mint elődeinek. Ma már megszokott, ha egy férfi ugyanúgy kiveszi a részét a családi életből, ahogy a nő. Már nem csak az ő keresete a meghatározó, sőt, gyakran ő marad otthon a gyerekekkel, amíg a feleség karriert épít. És az sem ritka, ha egy férfi kozmetikumokra, szépségápolásra is költ. A saját férfiassági modell megtalálása azonban nem könnyű, hiszen nagyok az elvárások, ugyanakkor nincs egyértelmű követendő példa. Gianni amellett, hogy a nőket tartja a legszebb élőlényeknek a világon, úgy gondolja, hogy egyre nehezebb megfelelni az általuk támasztott elvárásoknak.

Milyenek legyenek a férfiak?

A magyar nők kívánságlistájának első három helyére 2012-ben a sport, a pihenés és az arcápolás került. A nők fele egy jobban karbantartott férfitestnek örült volna jobban, 46 százalékuk szerint partnerükre ráfért volna valamivel több pihenés, majdnem ugyanennyien pedig úgy gondolták, hogy párjuknak többet kellene törődnie az arcápolással. Földes Eszter színésznő is az ápolt, művelt férfiakhoz vonzódik.

  • Legyenek figyelmesek, ne felejtsék el a randevúkat, és a megígért hívásokat, mert a pontatlanság a legtöbb nőben visszatetszést kelt. Az udvariasság még mindig sarkalatos kérdés. Egyenlők vagyunk, de az udvarias gesztusokat nagyra értékeljük. A kabát lesegítése és feladása, a csomag cipelése, autóból kisegítés, buszról lesegítés mind-mind jól esnek. Ezeket csak a nagyon férfias nők nem igénylik. Őket meg ugye a férfiak nem… Görög Ibolya protokollszakértő szerint a magyar társadalomban nagyon mélyen gyökereznek az egyébként több száz éves európai hagyományon alapuló udvariassági szabályok. Így az illem néha skatulyába zárja a hölgyet.
  • Tiszteljék a hölgy véleményét, érdeklődési körét, munkáját, barátait, testét és gondolatait. Bánfalvy Ági szerint  viselkedjenek úgy, ahogy azt ők is elvárják másoktól. Maradjanak romantikusak! Néha vissza kell hozni az első randi hangulatát, ilyenkor akár egy szál vörös rózsa is megteszi.
  • Tudjanak időt szánni párjukra! Ehhez az is hozzátartozik, hogy ne várják meg barátnőjüket a házimunkával ha az később ér haza, hanem csinálják meg amit tudnak – így több idő jut egymásra és a családra. A kész vacsora a legkellemesebb meglepetés. Ez azt jelenti, fontos számukra a hölgy. Beszélgessenek! A nők szeretnek beszélni, igénylik, hogy sokat beszélgessenek velük. Sőt! Azt is, hogy néha megdicsérjék őket, a főztjüket vagy a szakmai sikereiket.
  • Humorosak legyenek és szerények! Azok a férfiak, akik túl komolyan veszik magukat, unalmasak!
  • Legyenek bátrak, merjenek belevágni minden jó buliba! A közös kihívások, az akadályok közös leküzdése összekovácsol és megerősít.

Léteznek még egyáltalán hagyományos női és férfi szerepek?

Erre nehéz lenne válaszolni. A férfiakban egyre több feminin vonást fedezünk fel, míg a gyengébb nem egyre férfiasabbnak tűnik. Nézzük, melyik típusba tartozik álmaink férfija.

A családfenntartó hagyományos konzervatív nézeteket vall a családban, illetve a társadalomban betöltött szerepéről. Kemény munkával igyekszik megfelelni szerepének, ami sok lemondással is jár. Az összes férfi 26 százaléka, a magyar férfiaknak csupán 19 százaléka tartozik ide.

A modern irányító – a férfiak 34 százaléka Európában és hazánkban egyaránt – modern felfogásban kezeli a férfi és a női szerepeket, párjával egyenlően osztja meg a feladatokat. A munkát kereseti forrásként, nem önmagában való értékként kezeli. Leginkább a svédekre és a franciákra jellemző.

Az énközpontú önmagát kapcsolata fölé helyezi, kevésbé foglalkozik a család kérdésével. Szabad és aktív életet él, szakmájában törekszik a sikerre. Leginkább Németországban, Hollandiában gyakori. Az összes férfi 26 százaléka, a magyarok 30 százaléka ilyen.

Az el nem kötelezett a mának él, mindenfajta - magánéleti, munkahelyi, politikai - elkötelezettséget elutasítva. Szereti a változásokat. Az összes férfi 14 százaléka, a magyar férfiak 17 százaléka vallja magát ilyennek.

Mindenki megtalálja a helyét?

Magyarországon tízből hét nő még mindig azt gondolja, hogy az ő dolga a családról és a háztartásról gondoskodni. A férfiak 83 százaléka pedig egyetért azzal, hogy egy férfinak mindenkor gondoskodnia kell családja anyagi biztonságáról. Más tekintetben viszont változnak a szerepek: az a sztereotípia, miszerint a napi bevásárlásokról a nő, a komolyabb beruházásokról a férfi dönt, már nem igaz. A magyar háztartások 40 százalékában közösen, 32 százalékában a nők, 28 százalékában pedig a férfiak döntenek pénzügyi kérdésekről. És ez nemcsak a hétköznapi cikkek esetében van így, hanem ingatlan, autó, bútor, sőt elektronikai cikkek vásárlásakor is. A férfiak egyre több időt töltenek a konyhában: azt az állítást, hogy „szívesen főzök”, 2007 óta a magyar férfiak többsége igaznak érzi magáról. Az is kiderült, hogy nem akarnak minden női szerepet átvenni. A bástyáikat őrzik, mert úgy érzik, hogy éppen elég teher nehezedik rájuk a munkaerőpiacon.

Legyünk önállóak!

Éppen ezek miatt a terhek miatt várják el leginkább a férfiak a nőktől a nagyfokú önállóságot. Döntő többségük elvárja, hogy a nő lehetőleg gondoskodjon magáról, legyen rendes munkája, ami a megélhetését biztosítja. 

Ebben a kemény világban sokszor a nők könnyebben veszik az akadályokat, gyorsabban alkalmazkodnak a változó körülményekhez, így a nők elférfiasodása – és ezzel együtt a férfiak elnőiesedése jól megfigyelhető jelenség. Szociológusok szerint elindult egy pozitív szerepváltozás, de jó néhány évnek el kell telnie, mire kialakul az a társadalmi képlet, melyben mindkét nem harmonikusan tud fejlődni.

Hat hozzászólás

Ari
2013. március 27. 18:40:12
Görög Ibolyát imádom!Volt alkalmam egy elõadását végighallgatni egy katonák részére tartott továbbképzés során.Vastapssal,padlódöngetõ dobogással ünnepeltük a délelõtt végén,szivesen hallgattuk volna tovább!Gratulálok a mai mûsorhoz,brilliáns volt!
Márta
2013. március 27. 18:50:26
Kedves Gabriella!
Végre egy olyan mûsor ami már nagyon régóta hiányzott a televízió mûsorából! A mai téma pedig különösen fantasztikus volt, szívembõl szólt! Ezt valahogy vénásan kellene adagolni minden ember vérkeringésébe! Mindenki boldogabb lenne!
snowball
2013. március 27. 19:02:58
Görög Ibolya valóban nagyszerûen magyarázott. Jó lenne ma is egy olyan mûsor, mint a régi "Tudni illik, hogy mi illik", amely viccesen, játéklosan tanított.
Bea
2013. március 27. 19:10:58
Csak tegnap kezdtem el nézni a mûsort, de annyira tetszett, hogy a mait már alig vártam!A meghívott vendégek láthatóan jól érzik magukat a stúdióban és õszintén tudnak beszélgetni egymással.Igényes, igazán tartalmas nõi mûsor, gratulálok hozzá!
icus
2013. március 28. 06:19:15
Szórakoztató és tanulságos volt a tegnapi adás. Müller Péter író, Feldmár András pszihológus írásait olvasva, volt hasonló érzésem, mint tegnapi mûsoruk alatt, hogy igen ezt én is így érzem, ezt gondolom. Gratulálok, várom a további mûsorokat.
tündi
2013. április 2. 18:48:58
Nekem is volt már szerencsém Görög Ibolya elõadásán részt venni. Szenzációs elõadó, és briliáns a mûsor

Én is hozzászólok!