Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Magyarok és különlegesek Adásba kerül: 2015. február 27.

A történelem során már számtalan területen bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk óriási és maradandó dolgokat alkotni. Így van ez most is, a 21. században. Olyan vendégekkel beszélgetünk, akiknek már a nevük egy védjegy, nem mindennapi teljesítményt nyújtanak. Mennyi munka és harc van az ő sikerük mögött? Honnan indultak és mi a céljuk a módszerrel, a termékkel, a szolgáltatással? Erről mesél Dévény Anna, Komócsin Laura és Massányi Kinga. Meglepetés férfi vendégünk, fiatal kora ellenére hatalmas sikereket tudhat maga mögött.

Európa színpadán mi is játszottunk, s nem volt a miénk a legkisebb szerep.
                                                                                      Petőfi Sándor

Sokszor pesszimista hozzáállás jellemez minket, magyarokat, hajlamosak vagyunk magunkat negatívan megítélni. De ilyenkor gondoljunk arra a sok csodára, amit a világ nekünk köszönhet, amit mi könyvelhetünk el sikerként. Legyünk erre büszkék! Mai vendégeink is kimagasló tehetségek abban, amit csinálnak. Hozzáértésük, kiváló teljesítményük, egyedülállóságuk bizonyítja sikereiket.

Dévény Anna, gyógytornász, művészi torna szakedző, a Dévény Anna Alapítvány szakmai vezetője. Az iskoláinak és mestereinek köszönheti, hogy a saját útjára rátérhetett. Pedagógiai hajlama mindig is volt. Módszerével a természet öngyógyító erejét indítják be. Olyan kórképen tudnak segíteni, ami eddig lehetetlen volt. Ezt az eljárást már posztgraduális képzésen is tanítják kötelező két éves szakmai gyakorlattal. Sikerének titka az, hogy mindig is segíteni akart másokon.

Komócsin Laura, Magyarország legismertebb "üzleti edzője" 30 évesen váltott karriert, és akkor lett coach. Családjának, férjének, kollégáinak és tanárainak nagyon sokat köszönhet, segítették és támogatták őt. Üzleti életben a vezetőket edzi, hogy még jobbakká válhassanak. Elmondása szerint, nem bölcsességet osztogat, hanem jövő és megoldás orientált. A világ rengeteg pontján van ügyfele, 5-10 alkalommal találkoznak egymással. Összesen már négy könyvet is írt erről.

Massányi Kinga, Gombdinasztia cégvezetője, az 1931-ben nagyapja által alapított céget működteti, a gombüzem mellé múzeumot is nyitott már. Kingának már lánya is besegít, aki kettős szakmai állampolgár, ugyanis zenetudományt és dramaturgiát tanul Bécsben. Szerinte a siker titka egyszerű: kitűzni magunk elé a célt és végigvinni. Nem szabad megragadni, a csúcson sem lehet megmaradni, onnan bizony le kell jönni.

Szórádi Bence villamosmérnök, ügyvezető 19 évesen alapított céget. Már középiskolás korában is voltak fejlesztései, amit értékesíteni akart, így létrehozott egy webshopot. Szerinte a siker titka az, hogy ért ahhoz, amit csinál. Tud fókuszálni, energiát fektet bele, és hisz abban, hogy bármit is tesz, abból tanulni tud. Minden évben új célokat tűz ki maga elé, idén három nyelven szeretne megtanulni alapszinten. Bence szerint a lehetőség mindenki életében eljön, de észre kell venni és cselekedni kell!

Mit mondanak rólunk a világban?

Stephen Bayley, a londoni Design Museum volt igazgatója, díjnyertes író elmondása szerint mi magyarok a zsenialitásunk exportálásában jeleskedünk. Megemlíti Rónay Egont, aki a britek kulináris kultúráját formálta. Úgy gondolja, hogy a magyarok sikere részben a fejlett zenei kultúrának köszönhető, ami hozzájárul az absztrakt gondolkodáshoz és a fegyelmezett oktatáshoz. Illetve a zene jó hatással volt a matematikára, s ez természetesen oda-vissza igaz. Bayley megemlíti a golyóstoll feltalálóját, Bíró Lászlót és a számítógép atyját, Neumann Jánost, a művészet kiemelkedő alakját Moholy-Nagy Lászlót. Az író szerint ahhoz képest, hogy Magyarország milyen kicsi, annál nagyobb mértékben járult hozzá a civilizáció fejlődéséhez.
Hihetetlen, és milyen igaza van, mert büszkék lehetünk rengeteg találmányunkra. Ilyen többek között: a golyóstoll, a helikopter, a telefonközpont, a színes televízió, zajtalan és robbanásmentes gyufa, floppy lemez, nyugtató, szintetikus vér, szódavíz, üvegbeton, légkondicionált hűtőtorony, fázisváltós villamosvontatás és villanymozdony, csuklós autóbusz, sakkozó automata, bolygóműves sebességváltó, Ford T-modell és még sorolhatnám.

Mi a tehetség? – szerintünk..

Magyar reprezentatív kutatás arra volt kíváncsi, hogy mit gondolunk, ki a tehetséges, mi jellemzi a különleges embereket? Az eredmény az, hogy szerintünk a tehetséges, átlagon felül teljesít, s inkább intellektuális téren, mint fizikai képesség területén. A sikerhez a hozott előnyök, logikai gondolkodásmód szükséges, de nem elégséges feltétel. Ezekhez a tulajdonságokhoz kell társulnia az elhivatottságnak, a magabiztosságnak, természetesen szükség van a vele született képességre, de az új és eredeti ötletekre is, s nem utolsó sorban a megújulási képességre. A fiatalok úgy gondolják, hogy a tehetség nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy valakiből jó tanuló válik-e. A jó tanulók – a megkérdezettek szerint - széles palettán jól teljesítenek, meg akarnak felelni ennek következtében görcsösekké válhatnak. Azonban a tehetségek, leginkább saját kiválóságukra koncentrálnak, rengeteg gyakorlást, időt és energiát nem sajnálva.

Egy hozzászólás

Munkácsy Ágnes
2015. március 1. 10:37:40
Először szeretnék gratulálni Jakubcsek Gabriellának azért, hogy ezt a műsort ilyen nagy empátiával, hozzáértéssel és magas színvonalon vezeti.
Ha kérhetnék valamit, akkor azt, hogy legyen a bemutatott témák és személyek között olyan is, aki nehéz élethelyzetben példát mutat mindenkinek, saját sorsa bemutatásával segíti a hasonlókat! (pl.fogyatékos)
Ma, március 1-én az M1-en, az Evangélikus percekben bemutatkozott Kemény Ágnes. Az Ő élete és hitvallása inspirált, amikor e sorokat megírtam. Nagyon remélem, hogy nem vagyok egyedül ha azt kérem, hogy láthassam a Jakubcsek Gabriella vezette műsorban.
Köszönettel
Munkácsy Ágnes

Én is hozzászólok!