Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

60 felett is aktívan Adásba kerül: 2014. december 03.

Korunk velejárója az öregségtől való félelem. Ám egy új tendencia van alakulóban, egyre több 60 év feletti aktívan sportol, dolgozik, vagy új hobbit tanul. Mi történik akkor, ha nyugdíjba vonulunk? Mi döntünk így, vagy a munkáltató közli ezt velünk? Hogyan érint ez minket? Vendégeinket arról kérdezzük, hogyan élhetünk nyugdíjas korban is aktívan? Mi az ő titkuk? Erről mesél Ungár Anikó, Monspart Sarolta és Olasz Tamásné. Meglepetés férfi vendégünk szerint az embernek idősebb korában is legyenek tervei, feladatai.

 

A nyugdíjas éveket sokan nehezen viselik, de vannak, akik ennek előnyeit ki tudják használni. Több időt tudnak tölteni családjukkal, az unokákkal és saját kedvteléseikkel. Az aktív korszakot lezárva fizikális aktivitásunkat nem kell csökkentenünk. A testi és lelki egészségünk egyrészt a mozgáson múlik, másrészt a hozzáállásunkon. El kell fogadnunk az idő múlását, meg kell találni ebben a korban is a szépet, a pozitívumot, a lehetőségeket. Vendégeink példamutatóak saját koruk elfogadása és a motiváltságuk területén. Aktívan, célokkal, feladatokkal felvértezve folytatják nyugdíjas éveiket és optimista hozzáállást tanusítanak hozzá.

Monspart Sarolta, tájfutó világbajnok sokáig dolgozott, ugyanis abban a szerencsés helyzetben volt, hogy a hobbija vált a munkájává is. Két jó tanácsa van: 60 éves kor felett kétszer annyit kellene mozogni és kevesebbet enni, ezáltal jóban lehetünk önmagunkkal. Továbbá legyen mindig jó kedvünk és bosszantsuk a többieket – teszi hozzá nevetve. Ebben a korban több mindenre jut ideje. Mindene a sport és az egészséges életmód. Sarolta saját korának egyik pozitívumát abban látja, hogy ingyen utazhatnak az országban. Legyünk kíváncsiak, ismerjük meg saját hazánkat.

Olasz Tamásné, fejlesztőpedagógus félt a nyugdíjba vonulástól. De gyermekkori álma vált valóra, afrikai gyerekek közé mehetett tanítani. Fontosnak tartja, hogy ne csak álmodozzunk, hanem komoly eltökéltséggé alakuljon át az álomkép, ennek következtében mindenki mellénk szegődik, akik segítenek ennek megvalósításában. Elszántságunk ugyanis bevonzza a segítséget. Például szeretett volna megtanulni angolul és az afrikai gyerekek nagy örömmel segítettek neki ebben. Orvoshoz ment, amikor kiderült, hogy cukorbeteg, diétázott és 62 évesen kezdett el sportolni. Mottója: „Soha nem adom fel!

Ungár Anikó bűvész, előadóművész saját elhatározásból döntött úgy, hogy nyugdíjba vonul, de ugyanúgy jár fellépni, így nem érez különbséget a két életforma között. Tudatosan készült erre az időszakra, most lehetősége van megválogatni azt, hogy milyen fellépéseket vállal el. Aktív időszakában ő körülötte forgott minden, most félretette az előadásokat, mivel új családot kapott, sok gyermekkel. Ennek köszönhetően könnyen viselte a változást. Ő sem tudna sport nélkül létezni.

Soltész Rezső, énekes, zeneszerző, szövegíró sem vette észre az átállást. Az embernek legyenek tervei, feladatai, ami rúgóként szolgál idősebb korban, ennek mentén tudunk tovább haladni. A mozgás beépítése a mindennapokba lendületet adhat. Rezső szerint fontos a tükörbe nézés. Az önkontroll sokat segíthet ebben a korban. Énekesi pályája mellett létrehozott egy kiadót, melyben aktívan tevékenykedik ma is.

Testi & lelki egészség

Testi és a lelki aktivitás titka a nyugdíjas kor kiegyensúlyozottságának. A sportolás hozzásegít az izomtömeg és az izomerő megtartásához, továbbá jótékony hatással van a mozgáskoordinációra. A legjobb mozgásforma a gyaloglás. Ennek mentén megszervezésre került például a  nyugdíjasok számára egy gyalogló klub a Margitszigeten. Mint minden korban, 60 év felett is nagyon fontos a táplálkozás minősége és mennyisége. Mindezek mellett a változatos étrend és az étkezési ritmus a mérvadó. A mozgást az evéssel egyensúlyban kell tartani. 65 éves kor felett 25%-al kisebb az energiaigény, ennek egyik oka a fizikai aktivitás csökkenése. Átlagos napi kalóriaszükséglet értéke 1700-2500 közé esik.

Az idős és a fiatal generáció közötti kapcsolat

Jelen kor idősebb generációja egészségi állapotát tekintve sokkal jobb eredményeket mutat, mint az ezt megelőző időszakok nyugdíjasainak helyzete. Életvitelüket tekintve mindkét generáció ugyanazon a pályán mozog: dolgozik és tanul. Mivel az ún. life long learning, azaz az egész életen át tartó tanulás elvét teremtette meg a rohamosan fejlődő világunk. Az iskolából való kilépés után nem tehetünk pontot a tanulmányaink végére, a kor újabbnál újabb tudást követel meg. Fel kell venni a változás volumenének ritmusát. Mindkét korcsoport nehézségekbe ütközik a munkavállalás területén.
A fiatal korosztály leggyakrabban tanácsadásért és támogatásért fordul a nagyszüleihez. A generációs szakadék mértékének csökkentésére több európai és magyarországi program indult. Nyaralásokat és táboroztatásokat szerveznek a nagyszülők és az unokák részére. Ezen kívül önkéntes programok keretein belül,  fiatalok nyújtanak segítséget az erre igényt tartó időseknek.

 

Három hozzászólás

Dandó Éva
2014. december 3. 18:42:56
A mai adáshoz:
Figyeltem a hozzám hasonló korú nőket..... Nem tudtak meggyőzni, nem tudtam velük azonosulni!!!!!!
Ez egy nagyon rossz adás volt!!!!!!
Próbálja ki magát Monspart Sarolta panelban, alacsony nyugdíjjal, foggyaszon egészséges zöldségéket, hívjon személyi edzőt stb....
Csólözön: Éva
Gerő Kovács Zsóka
2014. december 3. 22:40:01
Kezdettől fogva nézem és nagyon tetszik a műsor. Úgy érzem, hogy szinte kivétel nélkül mindegyikhez hozzá szeretnék szólni. A maihoz különösen. Hozzám képest kis bakfisok beszélnek az öregedésről! Hol vannak még ők tőle!, Majd 20 év múlva. 29 éve vagyok nyugdíjas, akkor még 55 évesen el lehetett menni nyugdíjba. 77 évesen tanultam meg a számítógépet, fizikailag már nem vagyok nagyon aktív, de szellemileg még úgy érzem igen.
Nem lehetne egy műsor a 8o évesekkel? Biztosan akadna vállalkozó a korosztályomból!
További sok sikert kívánok a műsorhoz Jakubcsek Gabriellának, akinél 11 évvel idősebb a nagyobbik lányom.
2014. december 6. 18:09:48
A képernyőn elhangzó-megjelenő műsorok ilyesfajta témái általában nem a "köznépnek" szólnak, tehát nem az alacsony nyugdíjból tengődőeknek. Ezt néhányszor már próbáltuk, mi, a "köznép" tagjai érzékeltetni - hogy esetleg az alacsonyabb szinten tengődőket is ki kellene kérdezni. Még ha nehezebb is őket "képernyőre sminkelni". Vélhető még az is, hogy a műsorvezető leginkább azokkal a témákkal foglalkozik, ami őt elsősorban érdekli és illeti. Ezzel nem bántani akarom, csak észrevételezem.
Aki mondjuk negyven évet lemelózott egy szintén dolgos, szorgalmas gyermek- és ifjúkor után, főleg fizikailag vagy/és stresszesen, átvészelt infarktusokat, ami a negyven év előélet viszontagságainak köszönhető - az bizony már három erőteljesebb lépés után is liheg. Ezek a nők esetleg soha nem is értek rá sem sportolni, sem sminkelni. Ha elérik a nyugdíjkort viszonylag egészségesen, az unokákkal is űzhetik kedvenc, megszokott sportjukat: a robotot.

Én is hozzászólok!