Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Babonaság vagy bolondság? Adásba kerül: 2015. április 02.

Akik babonásak, azok legtöbbször minél több féléről hallanak, annál több félét fognak betartani. Miért alakul ez ki? Mi ennek a lelki háttere? Mennyire befolyásolja az életünket? Hatással lehet a teljesítményünkre? Ha a kabala nincs velünk, attól még megfelelően tudunk koncentrálni? Miért ragaszkodunk ezekhez a tárgyakhoz? Ezeket a kérdéseket fejtegetjük Horváth Lilivel, Iszak Eszterrel és Kulcsár Edinával. Meglepetés vendégünk annak ellenére, hogy férfi, nagyon babonás.

A babonáknak köszönhetően lejátszódik jó pár kedves rituálé a mindennapokban, amelyhez foggal-körömmel ragaszkodunk. Ha ezt a megszokott cselekvéssorozatot például egy fellépés előtt nem tudjuk véghezvinni, az kihatással lehet a teljesítményünkre. Ha a vizsgára nincs velünk a kabala toll, vagy egyéb szerencsét hozó kedves kis tárgy attól félünk, hogy onnantól kezdve nincs biztosítva a jó teljesítményünk. Miért vagyunk babonásak? Miért ragaszkodunk egyes tárgyakhoz, cselekvéssorozathoz? Mi a babonaság lélektana?

Horváth Lili, Jászai Mari-díjas színésznő alapvetően nem tartja magát nagyon babonásnak, de ha kéményseprő jön, akkor a gombját megfogja és megnyalja. Nagymamája préselt négylevelű lóheréi máig megvannak, felcímkézve és dátummal ellátva. Szövegkönyvére ugyan minden premierje előtt rálép, hogy el ne felejtsee szövegét, de semmit sem hord kabalaként magával.

Iszak Eszter, televíziós műsorvezető környezetében senki sem babonás, ő rá viszont nagyon jellemző. Például megtanult a pókokkal együtt élni és elfogadni őket, mert ha megölné őket, az szerencsétlenséget hozna. Ha mentő megy el mellette, akkor keres egy fehér színű tárgyat és megfogja, nehogy egy családtagját érje baj. A kabala karkötője mindig rajta van. Továbbá minden éjszakára kiviszi a szobából az álló tükröt, mert úgy tartják, hogy az a szellemek átjárója.

Kulcsár Edina, szépségkirálynőnek egy plüss rénszarvas kabalája van, ami mindig vele van. Felálló orrú elefántokból is pontosan hét van a lakásban az ajtó felé fordítva, de buddha szobra is van. Panelházban lakott, ahol két lift is volt és ha mindkét kijelző a 8. emeletet jelezte, akkor tudta, hogy minden rendben lesz aznap. Párja kedvenc száma is a 8-as, mert nyolcadszorra ment át a kresz vizsgán - meséli nevetve. Színpadra lépés előtt mindig imádkozik. 

Csengeri Attila, musical- és operettszínész egyik babonája 2003-as Operaház Fantomja premierből eredeztethető. A díszlet részeként jelenlévő elefánt orrát háromszor megérinti a színpadra lépés előtt. A darabban az ujján lévő gyűrűre is figyel, hogy mindig vele legyen. Ha elfelejti, csak azon cikázik a gondolata, hogy hogyan oldja meg, hogy vissza kerüljön az ujjára. Minden reggel ébredés után ügyel arra, hogy mindig a jobb lábát tegye le először a földre. A 13 szám akkora erővel nem hat rá, viszont a rádiót az autóban sosem teszi 13-as hangerőre. Nyakkendőtűje is egyfajta kabala, pályája kezdete óta vele van, nem szeretne újat.

Babonaságunkat ellenünk is fordíthatják

A Journal of the Academy of Marketing Science-ban olyan sikeres marketing kampányokat mutattak be, amelyek a babonákon alapultak. A nyugati világban azok a kampányok, amelyek a 7-es számot használták fel, sikeresek lettek. Azonban a kínai nép is nagyon babonás, ezért elvégeztek egy kísérletet. 8-as és 10-es csomagolásban árulták a teniszlabdákat. Inkább másfélszeres áron megvették a 8 darabból álló csomagot, mert a 8-as a gazdagság száma. Az üzleti életben hozott döntések során azt mondják a szakemberek, hogy érdemes figyelembe venni az emberek babonáit.

Misztikus számok

Nagyon sok helyre, de legfőképpen az USA-ra jellemző, hogy a 13-as számot a hotelekben, irodaházakban egyszerűen kihagyták, sőt van, hogy a kórházakban is elhagyták a 13-as kórtermet. 1978-ban készítettek Amerikában egy felmérést, mely szerint akár egy milliárdos kárt is okozhatnak a 13-i napok. De Napóleon és Roosevelt élete sem volt babonamentes. Legismertebb babonájuk az volt, hogy sosem vacsorázhattak 13-an egy asztalnál. Külön ember foglalkozott azokkal, akik visszamondták a vacsorát vagy hirtelen betoppantak. Felügyelték, hogy véletlenül se üljenek az asztalhoz 13-an, bármilyen váratlan esemény is történik. Párizsban létrehoztak erre egy intézményt, ahonnan bárki megrendelhetett egy hivatásos 14. vendéget. A babonák mind a szerencsétlenségre, mind a szerencsére is kihatással vannak. A hiedelmeink betartása során úgy gondoljuk, hogy befolyásoló erővel hatunk a külső eseményekre.    

Még nincs hozzászólás

Én hozzászólok!