Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy? Adásba kerül: 2015. január 23.

A divat kérdését sokan nem tartják fontos pontnak az életükben. Azt viszont fontos szem előtt tartani, hogy a társas kapcsolatokban fontos szerepet játszik az első benyomás, s ezért a vizualitás a felelős. Tehát legelőször a testünkkel kommunikálunk, mely a környezetünkből kivált egyfajta reakciót. Ha a másikból kiváltott hatás pozitív, akkor előnnyel indulhatunk például egy állásinterjún. Tanítható-e az ízlés és a stílus? A divat egyfajta önkifejezési eszköz? Meséljenek erről szakértőink: Holdampf Linda, Napsugár von Bittera és Schaller Marianna. Meglepetés vendégünk a férfidivat szakértője.

             

                   ,,A stílus az egyik módja annak, hogy elmondd ki vagy, anélkül, hogy megszólalnál."

Rachel Zoe

A divatot sokszor kérkedve fogadják az emberek, felesleges dolognak, külcsínnek tartják. Miközben nem is tudjuk mekkora hatást gyakorolunk a környezetünkben önmagunk megjelenésével. Az emberek szimpátiája elsősorban a vizuális élményből fakad. Bárki, bármit mondhat, a legtöbb esetben bizony első látásra alkotunk véleményt egy másik emberről. Mielőtt bárkivel is szóba állnánk, a megjelenése jön velünk szemben, amiről önmagunk számára egy konklúziót vonunk le. Jó benyomás keltése előny lehet a további kommunikációnk folyamán, hasznunkra válhat, ha megfelelően és a helyén tudjuk kezelni.

Napsugár von Bittera, nemzetközi hírű divattervező 8 évesen kezdett el varrni, 11 évesen kapott varrógépet és 13 évesen kapott először pénzt a ruháiért. Divatként sokszor a legrosszabb dolog az, ami elterjed. A divat definíciója nem más, mint a test és a lélek harmóniája. Hitelesnek kell lennünk. Ha kritika alá kellene vetnie a magyar társadalmat, akkor azt mondaná, hogy a nők mindig két számmal kisebb ruhát hordanak, a férfiak két számmal nagyobb öltönyt. Napsugár szerint akkor kell vásárolni menni, amikor kiegyensúlyozottak vagyunk, nem a party előtt fél órával.

Holdampf Linda stylist, divatszakértő 20 éves volt, amikor elkezdett a divattal foglalkozni. Először stylist asszisztensként kezdett el dolgozni, majd később kapta egyénileg a megrendeléseket. Linda szerint a divat meghatározása az önmagunkkal való harmónia. Egyfajta társadalmi elvárás, amivel vitatkozhatunk, de nem érdemes, mert a környezetünk megköveteli. A divatot vakon követni nem szabad. Szerinte a termékismeretünk nem az erősségünk, az eladóink nincsenek képezve erre.

Schaller Marianna a fővárosi Marianna Boutique tulajdonosa, alapítója véletlenül került be ilyen jellegű középiskolába, nem volt kedve hozzá, majd amikor az oktatás gyakorlati jelleget öltött, elkezdte megszeretni. Végül ilyen főiskolát is végzett. Marianna szerint a divatot egy az egybe nem szabad átvenni. Fontos tudatosítunk azt, hogy a divat nem pénz kérdése. Sokan nagyon kevés pénzből nagyon divatosan tudnak öltözködni. Mindez stílus és az egyéniség kérdése.

Kun Gergely, a Gardrób című férfiöltözetekkel foglakozó blog írója. A divatmániája véletlenül jött. A divat egy kommunikációs eszköz, mellyel üzenni tudunk. Ha elhibázzuk ezt az üzenetet, mínuszról indulunk. Gondoljunk csak egy állásinterjúra, ahova nem megfelelően öltözünk fel. A divat viselkedéskultúra része kell, hogy legyen. Amikor találkozik egy emberrel, az összbenyomás jön vele szembe. Gergely szerint a férfiak általában derékig néznek ki jól, a nadrág és a cipő egy kényes kérdés.

Az első benyomás jelentősége

A külső megjelenés az első benyomás egyik legfontosabb, és sok esetben egyetlen forrása. Az emberek saját heurisztikájukra támaszkodnak, abból indulnak ki, hogy ami szép, az jó is. S így ítéljük meg mi sok esetben embertársainkat. 1985-ös kutatás eredménye azt hozta, hogy egy vonzó külsejű pályázó hamarabb kapja meg az állást. A vonzó férfit képességileg magasabban értékelték, mint az előnytelent, azonban a nők esetében ez fordítva korrelál. Vajon mi lehet az oka? Az első benyomás második fokát követi csak a nem verbális kommunikáció. Mit üzenünk a gesztusainkkal, a testtartásunkkal, a szemkontaktussal? Az első benyomás helyzettől, környezettől, és eseménytől függően más-más reakciót válthat ki ugyanabban a személyben. Ezért fontos, hogy megtanuljuk, mint egy illemszabályt.

Az ízléses öltözködés, a stílus az elsőszámú kommunikációs csatorna. Fontos felmérnünk ennek jelentőségét ahhoz, hogy előnyt kovácsoljunk önmagunk részére. S mindez nem pénz, hanem igény kérdése. Kicsiből és kevésből is lehet nagyszerűt alkotni. A művészet: kevés anyagi ráfordításból megnyerően felöltözni.

Öt hozzászólás

Álmodó
2015. január 23. 10:46:12
A divat egyedül azt mondhatja meg, hogy azon a nyáron/télen éppen melyik cég pénztárcáját tömik meg egyesek. Azt, hogy ki vagy semmilyen külsőség nem írhatja le pontosan, de ha már mégis a külsőségekről beszélünk, akkor sokkal fontosabb, hogy a saját stílusunk tükrözze a személyiségünket.
Az első benyomás fontos, de nekem az soha nem a megpillantással kezdődik, hanem az első szóváltásokkal. Nekem sokkal fontosabb az, hogy hogyan szólal meg az illető és mit mond, minthogy hogyan van felöltözve.
Jó lenne, ha másoknak is ez számítana igazán, mert ez a lényeg.
Kissné Gallai erzsébet
2015. január 23. 17:16:51
Ha az anyáknapi müsort szerkesztik,lenne javaslatom egy hétgyermekes orvos házaspár / édesanya / bemutatására. Nagy tisztességgel és gondos szerénységgel nevelik a családjuk tagjait.
Ha aktuális a téma,szivesen adok további információt.
Tisztelettel:
nyugdíjas nyelvtanár
2015. január 23. 18:19:33
Nem értek egyet azzal, hogy a rendszerváltás előtt rosszabbul öltöztek a nők.
Tele voltak a városok jobbnál, jobb elérhető árú MAGYAR készitésű ruhákkal és CSODÁLATOS kényelmes cipőkkel. A Magyarországra behozott Olasz cipők hamar szétesnek, kényelmetlenek.
A Magyar középrétegnek a piacát szétdulták és leépitették.
Horváth Beáta
2015. január 23. 18:46:47
Kedvesek!

ha már a divatról volt ( ma) szó... érdekelne ,hogy Gabriella melyik cég ruháit hordja? Nagyon tetszenek.
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel, egy állandó nézőjük:

Horváth Beáta
Erzsébet
2015. január 24. 16:03:51
Kedves Schaller Marianna, nem szeretnék az Ön helyében lenni,ha Önnek ilyen lesújtó véleménye van a barátságról. Az tény, hogy a nők eléggé irigyek, rosszindulatúak egymással szemben, de azok nem is barátok! Mindenki magából indul ki, és nekem, hála istennek, még vannak olyan barátnőim, akikre a fenti jelzők nem vonatkoznak.

Ami a férfiak nadrágviselését illeti: természetesen azoknak a fiúknak, akik úgy hordják a nadrágjukat, hogy a fenékrésze fél méterrel a fenekük alatt van, természetesen - ha nem is kisebb - normálisan megkötött nadrágot javaslok én is, mert elég gusztustalan látványok. Viszont a legtöbb férfi, akinek nagyobb a hasa a kelleténél, a nadrágszíjat a hasa alatt köti meg, ami szintén elég gusztustalan látvány, legalábbis nekem. Miért nem lehet a derékon megkötni egy nadrágot? Az, hogy túlsúlyosak, így is, úgy is látszik, de legalább nem olyan hivalkodóan.

Én is hozzászólok!