Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

A szervátültetésről őszintén Adásba kerül: 2014. november 19.

Mai témánk vendégei őszinte nyitottsággal mesélnek életük legnehezebb pillanatairól, és arról, hogy számukra mit jelentenek a mindennapok. Másképp és sokkal jobban értékelik életük minden egyes napját, melyet ajándékként élnek meg. Úgy érzik kaptak egy új életet, melyben tudatosan kell élniük. Megosztja velünk élete történetét Berente Judit, Velkey-Guth Hilda és Palánki Viki. Meglepetés vendégünknek sokan köszönhetik életüket.

 

"Nem mindenkinek adatik meg az istenhit, de minden ember hihet magában - ez gyógyulásunk legfőbb titka."                     Papp Lajos

 

Érzékeny téma őszinte emberekkel. Az életünket megváltoztató betegségek, ahol átértékeljük az élet adta apró dolgokat is. Amikor megtanuljuk megbecsülni az apróságokat, az emberi kapcsolatainkat, a boldog pillanatokat. Harcolunk, keményen küzdünk, és sosem adjuk fel. Mai vendégeink megosztják velünk ezen pillanataikat. Példaértékű élethez való hozzáállásuk nemcsak a beteg, de az egészséges embereknek is irányt mutathat!

Berente Judit a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európai Sportszövetségének elnöke. 13 éves volt, amikor kiderült a krónikus vesebetegsége. Az orvosok közölték vele, hogy a 16 évet nem biztos, hogy megéli, így Judit kemény diétába kezdett. Hozzáállásának köszönhetően csak 33 évesen került művese kezelésre. A transzplantációt követően Juditra rátalált a sport, ami élete részévé vált. Veszélyeztetett állapota miatt sajnos gyermeket nem vállalhatott. Nagyon hálás az életnek, mert egy támogató férjet kapott a sorstól, aki mindenben mellette áll.

Palánki Viki gimnazista, egy vesével született, viszont nagyobbik gondja nem a vesével volt, hanem a májával. Májátültetésre került sor, mely oly gyorsan jött, hogy nem volt ideje felkészülni rá. A műtét után ún. májkómába esett, enni-inni tudott, de semmire sem emlékszik. Heggel együtt sikerült elfogadnia magát. Viki mosolyogva hozzáteszi, hogy ezáltal „van egy saját márkája”. Hálás a sorsnak, mivel betegsége előtt viselkedészavara volt, nem törődött a jövőjével. Ahogy hirtelen átesett a műtéten, megfontoltabb lett, elkezdte megbecsülni a dolgokat, kialakultak a céljai.

Velkey-Guth Hilda óvónő, Alport-szindrómás, melyet mindhárom fia megörökölt, továbbá édesanyja is ebben a betegségben szenved. Elmondása szerint soha nem élt betegségtudattal. A legrosszabb ebben a folyamatban a dializálás. Hilda férje sokszor átvette a női szerepeket, amikor ő a gyermekeivel kórházban volt, továbbá építi az önbizalmát feleségének. Ötükből négyük élő donort kapott, mi több családon belül kaptak vesét. Rokonaik jelentkeztek, hogy veséjüket odaadják a család valamelyik tagjának. Minden egyes napot ajándékként élnek meg.

Az Alport-szindróma egy öröklött vesegyulladás, gyakran  kihatással van más szervekre is, sok esetben süketség és szemrendellenesség a velejárója. A betegség leggyakoribb kimenetele a transzplantáció, ill. a művesekezelés. Azok a nők, akik ebben a betegségben szenvednek, azoknak a gyermekvállalás előtt egy genetikai tanácsadást javasolnak.
A dialízis, a veseelégtelenség azon eljárása, amikor a vesét a vér salakanyagoktól megtisztítják. Az első dialízist 1924-ben végezték. Testen belüli és testen kívüli módszerek is alkalmazhatóak.

Dr. Perner Ferenc a magyarországi szervátültetés meghonosítója, több, mint 200 vesét és 40-50 májat transzplantált. Alattomos a vese és a májbetegség, mivel gyakran későn veszik észre, amikor már transzplantációra vagy dialízisre kerül sor. Az élő donor túlélése hosszabb, mivel a balesettet szenvedett donornak sok esetben károsodhat a szerve. Nemcsak vérszerinti rokon, hanem ún. érzelmi rokon is adhat vesét. Ennek pszichológiai hatása van. Például, ha a férj ad a feleségének, akkor a feleség „köteles” vigyázni rá.

 A szervátültetettek és a művesekezeltek diadala

2014-ben az Európa-bajnokságon első helyezést értek el. A Krakkóban megrendezett versenyről 56 arany-, 39 ezüst- és 25 bronzéremmel tértek vissza. Hatalmas győzelem, de nem először! Ugyanis, ahányszor a magyar csapat részt vesz a versenyen, annyiszor az első helyezést hozták el. Kilenc sportágban versenyeztek, ezek a következőek: asztalitenisz, atlétika, kerékpár, bowling, petanque, tenisz, tollaslabda, úszás és darts.

 

Két hozzászólás

Isabel
2014. november 20. 00:19:33
Teljesült ma tegnapi kívánságom, ha fölkerül közvetlenül műsor utáni hozzászólásom, abból kiderül. Ha nem kerül föl valamiért (mert másnapra már rendszerint itt van), ideírom: ilyen minőségű-komolyságú témát jobban szeretek látni.
Ezen kemény témák többször kellene hogy szerepeljenek médiákban, mert mi emberek, akik "csak" néhány egyszerűbb problémával küzdünk, talán jobban fogunk ezután saját egészségünkre vigyázni. Mert vannak olyan emberek, akik az életet kissé hányavetien kezelőknél sokkal szomorúbb és néha kilátástalanabb élethelyzeteket kell átéljenek. Akik nem élik aztán túl sem, bizony nincsenek is itt.
Nem kicsinyleném le persze az átélt koszorúér-elzáródást elszenvedettek "szívbaját" sem, hiszen egy ilyen óriási traumától kissé labilis lesz az illető egyén életkedve. Legalábbis addig, amíg nem hiszi el, hogy van még élet infarktuson túl is, hiszen oly sokan túlélik. Csak persze nem úgy pörög már az óra, ahogyan azelőtt.
Szóval, fel a komoly, akár szívet rengető témákra - igaz, néha az egyszerűnek tűnő hétköznapi problémáink sem egyszerűek. Gondolok itt a gyermeknevelésre, ami tegnapelőtti téma volt. Mert az is fontos persze.
Még egyszer köszönöm ezt a mai műsort, névnapi ajándéknak tekintem.
Ilona
2014. november 20. 19:25:35
Nagyon örültem, hogy a transzplantációról beszélünk.De nem hallottam pl. mű szív -es betegekről. Pedig vagyunk egy páran akik evvel élnek , és már az otthonunkban . De közben várjuk az életet adó szívátültetést. Jó lenne talán Őket is bemutatni , hogy hogyan élünk. Én már 8 hónapja élek vele, akumlátorral élek , nincs pulzusom vérnyomásom ez egy csoda hogy így is élek , élünk.

Én is hozzászólok!