Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Mit ér az anya, ha egyedülálló? Adásba kerül: 2014. december 09.

Az egyedülálló édesanya élete nehéz. Egymagában, sokszor segítség nélkül kell helytállnia a munkában és otthon. Egy személyben családfenntartó, anya, dolgozó nő. Megpróbál gyermekének mindent megadni. Milyen nehézségekkel kell megküzdenie? Hogyan tudja megszervezni gyermekével a közös életüket? Ki az, aki segít ebben? A közös életükbe belépő új partnert, hogyan tudja elfogadtatni a gyermekkel? Ilyen problémákkal küzdöttek meg mai vendégeink Csepregi Éva, Ada és Nagy Anna. Meglepetés férfi vendégünk egyedül neveli fiát, akiért sokat kellett küzdenie.

Egy anyának nehéz feladata van, ha egyedül marad gyermekével. Még több szerepet és feladatot felvállal, melynek kivitelezése sokszor a lehetetlennel vetekszik. Egy személyben próbál megadni gyermekének mindent, amit alapvetően egy teljes családban kellene megkapnia. Célja az, hogy gyermeke ne szenvedjen semmiből hiányt, sokszor önmagát áldozza fel gyermeke érdekében. A kihívások embert próbáló feladatok. Hogyan veszik az akadályokat? Hogyan koordinálja egy személyben a teendők mennyiségét?

Ada, műsorvezető 23 évesen szülte ikreit, fiatal anyuka szeretett volna lenni. A kisfiúk 3 évesek voltak, amikor a szülők elváltak, jelenleg egyedül neveli őket. A döntést a szakításról ő hozta meg. Jobbnak látta a válást, mint azt, hogy gyermekei állandóan vitatkozó szülőket lássanak. Idejében akart új életet kezdeni. Mindeközben félt attól, hogy el fogják-e fogadni őt két gyermekkel. Az édesapa akkor viszi el a fiúkat, amikor szeretné, nincs időkorlát. Adának kevés segítsége van: szülei külföldön élnek, babysittert pedig nem alkalmazott.

Nagy Anna újságíró, kommunikációs szakember kisfiát 11 éves koráig nevelte egyedül, majd később társra talált, két és fél éve ment újra férjhez. A legnehezebb pont, hosszú egyedüllét után újra párkapcsolatban élni, fiának el kellett fogadnia azt, hogy pont ugyanannyira szereti őt akkor is, ha többen élnek egy családban. Élettapasztalata adta az ötletet ahhoz, hogy létrehozzon egy civil szervezetet, akik az egyedülálló szülőknek segítenek. A szülők 50%-a szegény, illetve mélyszegénységben él. Mindennapi hősöknek tartja ezek között a körülmények között élő édesanyákat.

Csepregi Éva EMeRTon-díjas énekesnő, a Neoton Família tagja. Öt hónapos volt kisfia, amikor Skóciából haza költöztek, és skót párjától elvált. Éva az éneklést is egy időre abbahagyta, majd kis idő elteltével újrakezdte, amikor rendeződni látszottak a dolgai. Egy gyerekorvos barátnőjével egy házban laktak, aki nagyon sokat segített neki, mindezek mellett volt babysittere is. A rokoni és a baráti kapcsolatainkat ápolni kell. Nagyon fontos, hogy ilyen helyzetekben ne érezzük azt, hogy egyedül maradtunk.

Erox Martini szicíliai származású énekes, egyedül neveli kisfiát. Nyolc éves tortúra volt, mire a bíróság úgy döntött, ő hozzá kerül. Magyarországon ritka, amikor az apának ítélik a gyermeket. Fia egyszer nagyon lebetegedett, egymaga vitte be őt a kórházba, ugyanis édesanyját keresték, de nem érték el. Ez volt az a pont, amikor eldöntötte, hogy elválik feleségétől. Számára a legfontosabb, hogy Márió jól legyen, nem akarta, hogy feszültségben nőjön fel.

Egyszülős családból mozaikcsalád

1970-ben 62 000 élettársi kapcsolatot tartottak nyilván, ez a szám 2011-re majdhogynem meghétszereződött. 2011-ben 537 000 egyszülős család volt, azaz akik egyedülálló szülőként nevelik gyermeküket. Csak minden nyolcadik egyszülős családban a szülői szerepet az apa tölti be.  A házasodási kedv csökkent, és növekszik az élettársi kapcsolatok száma. Ha száz egyszülős családot nézünk, abban 145 gyermek él. Jellemzőek a mozaikcsaládok, amikor újjáalakul, egyesül egy család valamilyen formában. A nő vagy a férfi új párt talált, és a gyermekekkel egyetemben újra létrejön a nukleáris család formája. 2011-es népszámlálás 149 000 mozaikcsaládot mutatott. Az esetek 80%-ban az egyszülős családba egy pótapa érkezik és csak 20%-ban pótanya.

A szingli édesanyák hét legnehezebb feladata:

  1. Az anya soha nem adhatja fel! Gyermeke az első, minden szükséges dolgot elő akar teremteni. Küzdenie kell, hiszen ő felel gyermeke és a saját életéért is.
  2. Ugyanúgy munkába kell járnia, teljesítenie kell. Egyedül kell megoldania a felmerülő problémákat!
  3. El kell tudnia fogadni azt, ha volt párja újra társra talál. Amikor a gyermek éppen az apánál van, megjelenhet az új "pótmama".
  4. Környezete sokszor úgy gondolja, hogy azért nincs párja, mert benne van a hiba, ami megnehezíti a pártalálást.
  5. Vannak helyzetek, amikor megbélyegeznek, mintha csak ő egyedül tehetne sorsa alakulásáról.
  6. Külsejére is oda kell figyelnie, mert az ember környezete sokszor túl őszinte.
  7. Ünnepek során feladata az, hogy gyermekének a legszebbet varázsolja elő, miközben lehet nem érzi jól magát, nem önfeledten boldog.

Az előbb leírt hét pont a nehézségeket mutatja, de sose feledjük, inkább egyedül éljünk, mint egy nem működő, rossz házasságban, amiben mindenki sokkal jobban sérülhet!

 

Hét hozzászólás

Margó
2014. december 9. 15:34:53
Valóban nem egyszerű egyedül álló anyaként felnevelni gyermeket! Én öt gyereket neveltem fel egyedül segítség nélkül! Nagyon nehéz körülmények között. Ma hat unokám van nagyon boldog nagyi vagyok és gyermekeimre is büszke vagyok!
KE
2014. december 9. 18:29:53
Most nézem a műsort, és felidegesített egy előítéletes, sztereotípia elhangzása ( az amúgy minőséginek mondható műsorban) Nagy Anna újságíró által. Idézem: "Aki egyedül neveli a gyerekeit az nem engedheti meg magának, hogy ne legyenek barátai." Miért a többiek megengedhetik? Akinek nincsenek barátai annak azért nincs mert megengedheti magának? Vagy ezzel mit akart mondani? Akinek nincsenek barátai annak olyan problémái van, aminek lelki okai vannak. A barát nélküliség sok valóságtól elszakadást okozhat, (hiszen nincs akivel megbeszéljen dolgokat, vagy aki tükröt tartson) és ez sok esetben önbizalom hiánnyal és kisebbrendűségi érzéssel társulhat. Szóval egy ilyen meggondolatlanul elmondott mondat, hogy megengedi magának ezért nincs barátja, csak tetézi a baját... Szóval egy felől fel van háborodva, kedves Anna, hogy valaki meggondolatlanul beszélt vele, de ön is lehetne kicsit meggondoltabb. És kérem ne rontsák el ezt a klassz kis műsort ilyen át nem gondolt közhelyekkel.
Isabel
2014. december 10. 16:54:46
A cím meglehetősen furcsa! mennyit ér egy anya?
A műsor alatt kiderült, hogy v