Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ha még egyszer újra kezdhetném! Adásba kerül: 2014. december 15.

Nem bánunk meg semmit! Vagy mégis? Mit tennénk másképpen, ha újrakezdhetnénk az életünket? Maradéktalanul elégedettek vagyunk a döntéseinkkel, vagy néha visszaforgatnánk az idő kerekét? Sikereket élünk meg, kudarcokból állunk fel. S majd egyszer leülünk, és elgondolkozunk rajta, ha újra nekifutnánk az életnek ugyanígy cselekednénk-e? Mai vendégeinkkel ezt a kérdést feszegetjük. Itt lesz velünk: Bánfalvy Ági, Szabó Eszter és Czinkóczi Zsuzsa. Meglepetés férfi vendégünk visszakerült abba a szférába, ahol elkezdte pályafutását.

"Élni annyit jelent, mint tettekben, érzésekben, gondolatokban megélni az életet. Ez a tapasztalás az időben történik, így végső soron az idő a legszűkösebb erőforrásunk... Épp ezért a leglényegesebb döntéseink közé tartozik, hogy mire szánjuk és mire szenteljük az időnket."   Csíkszentmihályi Mihály

Életünk egy-egy pillanatában megállunk és elgondolkodunk, mit csináltuk volna másképpen. Gyakran bánjuk meg tetteinket, cselekedeteinket, azaz a döntéseinket. Igaz az a mondás, hogy soha semmit ne bánj meg, mert akkor, abban az élethelyzetben te azt jó döntésként ítélted meg. Utólag sok mindent másképp cselekedtünk volna, a jelenlegi tudással okosabbak vagyunk, mint akkor, abban a momentumban. A legfontosabb, hogy tanulj a hibádból, ugyanis hiába a leggazdaságosabb más hibájából tanulni, valljuk be sokszor a sajátunkból is oly nehéz.

Bánfalvy Ági színésznő, rendező, színészképző iskolát vezet, tanít, könyvet ír és producerként is tevékenykedik. Elmondása szerint, az élet által feldobott labdákat mindig le tudta ütni, mert nyitott volt a világra, és ami a legfontosabb, mert segítséget kérni. 38 évesen vállalt gyermeket. Bárhol dolgozott a világban a szerencse mellé szegődött. Ági mottója: „Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége!” Párjával együtt dolgoznak, fontosnak tartja, hogy az ember megtalálja a helyét az életében, a párkapcsolatában.

Czinkóczi Zsuzsa színésznő, az Árvácska című film főszereplője. Jelenleg takarító cége van, a film csak kikapcsolódás számára. Soha nem dolgozott folyamatosan a filmes szakmában. 16 évesen vált édesanyává, s ezt követően vették fel a főiskolára. De abban az élethelyzetben az anyai ösztönök győztek. Amikor gyermeke megszületett, a legnagyobb motiváció számára az volt, hogy az anyagi gondjait megoldja. Egyedül nevelte Tamást, amikor felnőttként elköltözött, akkor ismerte meg új párját. Most került harmóniába önmagával, elfogadta életét és jól érzi magát benne.

Szabó Eszter énekesnő, dalszövegíró. Zenei karrierje mellett éneket tanít és gyermeket nevel. A sikert akkor érzi, amikor át tudja lépni saját határait. Boldog, mert eldöntötte, hogy minden reggel így fog felkelni, és ha netán bánata van, azt dalban kiénekli magából. Minden döntés kérdése. Eszter ma reggel is eldöntötte, hogy nem fog idegeskedni a nagy forgalom miatt. Nagy dolgokat az életében nem változtatna. Párjával közösen dolgoznak, tökéletesen kiegészítik egymást.

Martinek János kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázó. A Magyar Öttusa Szövetség megbízott főtitkára és programigazgatója. Nagy döntés volt az életében, amikor gyermekkorában egyik sportról a másikra váltott. Születi szerették volna, ha kitanul valamilyen szakmát, így ipari középiskolába ment. Amikor befejezte a sportkarrierjét edző szeretett volna lenni, de nem volt egyszerű bejutni ebbe a szférába, így más útvonalat választott. Tavaly sikerült újra visszakerülni a szeretett sport világába.

Ha önmagunkba nézünk, életünk jelenlegi állapota a múltbéli döntéseink eredménye. A jövőben meghozott döntések az elkövetkezendő életünket fogják alakítani. Az életben kitűzött célokhoz egy döntéssorozat társul, aminek a meghozatala mindig a legnehezebb. A sikeres embereknek általában a döntéseik is eredményesek. Nem dilemmáznak hosszú ideig, tudják, hogy mit akarnak. A cselekedeteinket mindig jól át kell gondolni, de a folyamatos rágódás nem tesz minket sikeressé. Akik többször hoznak rossz döntést, és olykor veszítenek, azok sokára határozzák el magukat, továbbá hajlamosak a véleményük folyamatos változtatására. Ha az elhatározásainkat nem követ egy valódi cselekedet, akkor ezek csupán gondolatok voltak. Azt mondják, hogy a döntések meghozatalát, folyamatosan gyakorolni kell, ezáltal hatékonyabbak és gyakorlottabbak leszünk. Jövőd alakításában is biztos lábakon állhatsz. Ha rosszul érzed magad az adott élethelyzetben, képes lehetsz egy-egy nagyobb, vagy több kisebb volumenű döntéssel pozitív mederbe terelni az életed, új irányt mutatni magadnak. A kudarcból igenis tanulnunk kell, nem sopánkodni, hanem levonni a konklúziót és a hasznunkra fordítani a veszteséget. Minden élethelyzetre igaz az, hogy minden rosszban van valami jó, és minden jóban van valami rossz. A probléma abból adódhat, hogy az egyiket vagy a másikat nem találjuk, miközben mindenki jól tudja, hogy az éremnek két oldala van. Legyen célunk, tervezzünk hozzá egy útvonalat, de ez utóbbi legyen rugalmas, hogy az akadályokat gördülékenyebben tudjuk venni. És ne feledjük, nem a cél a fontos, hanem az odáig vezető út!

Egy hozzászólás

Isabel
2014. december 16. 11:52:40
Nem értem én az ilyen témaválasztásokat. Majdhogynem bulvár, szükségtelen locsi-fecsi. Mindenki tudja, újrakezdeni ÍGY lehetetlen. Senki nem tudja, mi lett volna, ha...
Sehogyan másképpen nem dönthettünk volna, mint ahogyan akkor döntöttünk. Ha rosszul, az is a mostani véleményünkhöz képest van rosszul, viszont szükséges döntés volt, mert azt a tapasztalatot kellett megszereznünk, akármilyen kemény is.
Valódi újrakezdés csak úgy lehetséges, ha az eddigi döntéseinket félretéve, végre megpróbáljuk azt csinálni, amiről azt gondoljuk, hogy "ezt kellett volna csinálni akkor". Mivel esetleg már kedvezőbbek a körülményeink, sikerülhet is.
Ami igaz, igaz, idézem a fenti írásból: "életünk jelenlegi állapota a múltbéli döntéseink eredménye".
Az is igaz lehet, amit Bánfalvy Ági is idézett: minden jó, ha a vége jó. Ha a vége nem jó, akkor még nincs vége.

Én is hozzászólok!