Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Túlélni a telet gyógyszerek nélkül! Adásba kerül: 2014. december 02.

Ha megjön a tél, elkerülhetetlen a megfázás, az influenza, és az ezzel járó kellemetlen betegségek. Sokan nem fogyasztunk elég gyümölcsöt, zöldséget, ami igenis javíthatna közérzetünkön, helyette különböző orvosságokat szedünk be. Hogyan tudnánk átvészelni a telet gyógyszerek nélkül? Otthoni csodakészítményekkel, vitaminokkal és sporttal igenis túl lehet élni a hideg évszakot. Különböző gyógymódok alkalmazásait Csonka András, Cseh László és Laár András osztja meg velünk. Meglepetés vendégünk a csodaszerek módszereit árulja el!

Gyors megoldásnak tűnhet, ha bekapunk egy pirulát, ezáltal rögtön csökkentjük a fájdalmunkat és az elviselhetetlen közérzetünket tompítjuk. De ez a legjobb praktika? Nagymamáink gyógymódjai sok esetben jobb megoldást nyújthatnak. De emlékezünk még ezekre? Milyen alternatív gyógymódok segíthetnek természetes úton, gyógyszerek nélkül túlélni a téli időszakot?

Cseh László Európa-bajnok úszó, akkor szed gyógyszert, amikor már lázas – elmondása szerint, általában későn kezdi el gyógyítani magát. Alapvetően csalánteával és szopogató tablettával kezeli megfázását. Gyakran küzdött légúti problémákkal. Azok, akik úsznak, vigyázniuk kell, hogy megszárítkozva lépjenek ki télen a hideg levegőre. Sokat kell inni, ezáltal kitisztul az ember szervezete. Laci a sport miatt bármilyen gyógyszert nem vehet be, ugyanis ezekben megtalálhatóak olyan adalékanyagok, amelyek doppingnak minősülnek.

Laár András humorista, költő, zeneszerző, színész szerint a férfiak komoly küzdelmeket tudnak vívni egy influenzával. Sót mindig tart magánál, ugyanis nagyon sok mindenre gyors megoldást nyújthat. Ha beteg, és rá tudja magát venni arra, hogy elmenjen fellépni, mire az előadás végére ér, úgy érzi, meggyógyul. Továbbá titkos receptje a következő: egy fej hagymát és fokhagymát megsózunk és ezt az egészet megcsepegtetjük citromlével. Ezt a csodaszert nyersen fogyasszuk. Igyekszik sok C vitamint szedni. Táskájában nem gyógyszereket hord, hanem az előző recepthez hasonló csodaszereket.

Csonka András színész, műsorvezető egész táskája egy komplett patika, minden betegségre találni nála orvosságot. Kollégái is sokszor igénybe veszik András "mobil-patikáját". Úgy érzi annál rosszabb helyzet nincs, amikor nem tud magán segíteni. Nem szereti a telet, - itt a fővárosban egyáltalán - ugyanis ekkor bukkannak fel a vírusok. Rendszeresen beoltatja magát. András híve az autogén tréningnek, amely egyfajta immunrendszer erősítésként szolgálhat.

Autogén tréning

Megerősíti a test öngyógyító-folyamatát, a tréning folyamán saját erőnket hasznosítjuk. A módszer célja a pszichés és a testi ellazulás. A test önregulációs rendszere befolyásolható a relaxált állapot során, továbbá a stressz kontrollálását is elősegítheti. Az akaratunk és a figyelmünk koncentrálásával nagy energiákat mozgathatunk meg a cél megvalósítása érdekében.

Szakács Ibolya a Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodájának szakmai vezetője. Otthon nem tart gyógyszereket, inkább ún. kegyszereket, ilyen például a mentaolaj. Az emberek folyamatosan túlteljesítenek, túlhajszolják magukat, ami nem marad büntetlenül. Ibolya a táplálkozás fontosságát egy lényegi elemnek tartja a betegségek elkerülése témakörében. Mindig az adott évszak által kínált zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszuk. Továbbá, fontos figyelni arra, hogy ha kivonat formájában visszük be a vitamint, nem úgy fog hasznosulni, mint a friss zöldség vagy gyümölcs.

Egészséglélektan – a pszichológia új ága

A krónikus betegségek testi megjelenéseinek oka hátterében, sok esetben a lelki megterhelés állhat. A stressztűrő képességünk a betegség mellett folyamatosan romlik. Ennek a ténynek a felismerése létrehozta a pszichológia új ágát, az egészséglélektant. Középpontjában a sikeres alkalmazkodás és a tűrőképesség erősítése áll. Az egészséglélektant pozitív pszichológiának is nevezik. Keresi a választ arra, hogy az emberek betegségeinek kialakulása mögött mi áll a hátterében. S mitől lehet az, hogy hasonló helyzetben vannak akik, egészségesek tudnak maradni, mások ugyanilyen feltételek mellett pedig megbetegednek. Ezenfelül vizsgálja, hogy a pozitív hozzáállás és az optimizmus hogyan maradhat fenn bizonyos egyéneknél, akik betegségekkel küzdenek. A pozitív pszichológia célja a test és a lélek egészsége. Fókuszpontját az emberi tulajdonságok fejleszthetőségére helyezi.

Betegségek folyamatosan gyengítik testi és lelki egészségünket. Kezeljük, tűrjük, hol orvosra, hol saját tudásunkra alapozzuk a gyógymódok alkalmazásait. De a legjobb gyógymód  - bármennyire is hihetetlen -  a nevetés. A betegségtudat erősítése rossz hatással van minden porcikánkra, de a jókedv és a kacagás az orvosság a lelkünk egészségének karbantartására, ennek következtében a testünk is megpróbál ehhez igazodni. Több helyen lehet olvasni, hogy természetesen a nevetésnek is van mellékhatása: a hasfájás!

 

Nyolc hozzászólás

szentirmai tiborné lenke
2014. december 2. 17:57:26
Kedves Gabriella rendszeren nézem a műsorát, gratulálok jó a műsor, de a hétfői téma nem volt szerencsés, a magyar gyerekek egyharmada éhezik ezért az ők szüleik is ezt kérdezik hogy mit egyen a gyerek csak más aspektusból. További műsoraihoz is kívánok jó egészséget és boldog ünnepet.
G. Ágota
2014. december 2. 18:31:00
Kérem szíveskedjenek megadni Szakács Ibolya életmódtanácsadó elérhetőségét!

Köszönettel: Ágota

P.s. Nagyon élvezzük a műsort, változatos, érdekes, színvonalas !
Csiszárné
2014. december 2. 19:00:25
Ez meg van írva:
"Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, a mint jó dolga van a lelkednek."
3.János 1.2.
"Nem az fertőzteti meg az embert, a mi a szájon bemegy, hanem a mi kijön a szájból, az fertőzteti meg az embert."
Máté 15.11
szentirmai tiborné lenke
2014. december 2. 19:08:11
Kedves Gabriella rendszeren nézem a műsorát, gratulálok jó a műsor, de a hétfői téma nem volt szerencsés, a magyar gyerekek egyharmada éhezik ezért az ők szüleik is ezt kérdezik hogy mit egyen a gyerek csak más aspektusból. További műsoraihoz is kívánok jó egészséget és boldog ünnepet.
Isabel
2014. december 3. 09:44:22
Kíváncsi lennék, ki méri föl, hány gyermek éhezik Magyarországon. Egyáltalán mi a mérce erre?
Nagyanyánk gyógymódjait akkor lehet(ne) követni, ha azon a szinten élnénk. Vagyis tévé, internet, mobiltelefon, rohanás ide-oda stb. nélkül, ami most van. És lehet, hogy nagyanyáink nem is jártak el munkába, tehát a maihoz képest elég szűk volt tennivalóik köre. Vágyni persze lehet rá és beszélni is lehet róla, mit "kellene" csinálni. Csak - hosszan - nem érdemes.
Erzsébet
2014. december 4. 12:29:05
Érdekes, hogy a sok vitamin között nem említették a csipkebogyó teát és a csicsókát, mindkettő C-vitamin-bomba, a csicsókát főleg nyersen kell enni, lehámozni,mint a krumplit, olyan íze van, mint a karalábénak, ahhoz hasonló, salátákba téve nyersen szintén nagyon jó.
2014. december 6. 18:03:13
Nagyon bírom Laár András humorát:-)
egyébként meg nem nagyon értem Istent. Azok az ételek, amelyek az emberi szervezetet erősítik, rendszerint pocsék ízűek, büdösek, vagy más módon károsak. És nem arról van szó, hogy az ember nem szokott hozzá gyerekkorában. Vegyük a K-betűseket, amelyek kifejezetten puffasztanak, és nemcsak azok hasát, akik a fotelban ücsörögnek és nem sportolnak. Amivel a szegény ember napról napra megvolt, a szalonna, hagyma, uborka minden tápanyagot tartalmaz. Viszont, ahogy például a szegény réteg gyapjúból készült ruházatai is, kidolgozatlanságuk miatt, erősen távol tartották a "kifinomodott" lelkeket. Emiatt születhetett a "büdös paraszt" elnevezés is.
Farkas Adrienne
2014. december 10. 20:29:17
Kedves Valaki,Mindenki!

Nagyon szeretném megtudni,mi az,amiből Laár András az orra alá ken egy picit,és az összes légútja azonnal kitisztul.Láttam ugyan a műsort,de egyszerűen nem jut eszembe,mit tanácsolt.Nagyon fontos lenne,mert az ismeretségi körömben két embernek is a javára válna,ha javasolhatnám nekik ezt a "csodaszert". Köszönöm szépen a segítséget!

Én is hozzászólok!