Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Félelemben élni Adásba kerül: 2014. november 25.

Érzékeny téma, melyről nehéz beszélni, feltépni az eltemetett fájdalmas emlékeket. Vendégeink mégis megosztják velünk történeteiket, ezzel is biztatva a hasonló helyzetben lévő nőket arra, hogy keressék meg a kiutat, mert van kiút! A bántalmazás részben fizikai, részben pszichikai terror. Hogyan lépjünk ki az ilyen kapcsolatból? Mit él át egy nő és mi a menekülési útvonal? Vendégünk ma Demcsák Zsuzsa, Takács Hajnal és Wirth Judit. Meglepetés vendégünk sok férfinak példát mutatva, kampányol a családon belüli erőszak ellen.

"Az erőszak az amatőrök végső menedéke, az üres fenyegetés pedig a menthetetlenül kétbalkezesek utolsó szentélye."  Neil Gaiman

Egy téma melyről nem lehet eleget beszélni, mely mellett meg kell állni és mely mellett ki kell állnia mind a nőknek, mind a férfiaknak – az erőszak az egész társadalmat érintő kérdés. Félelemben élni, rettegni attól, akit párunkká fogadtunk, összekötjük vele életünk egy bizonyos szakaszát, annak most áldozatává váltunk. Vendégeinknek köszönettel tartozunk, hogy megosztották velünk fájó történeteiket, megtörték a csendet, ezáltal sokat segíthetnek a hasonló helyzetben lévő embertársainkon, felnyithatják a szemünket erre a veszélyre, mely egyre nagyobb méreteket ölt.

 

Az erőszak típusai

A nőkkel szemben elkövetett erőszaknak öt fajtája van. A szóbeli erőszak során a bántalmazó fenyegeti, sértegeti, esetleg nevetség tárgyává teszi az áldozatát. A lelki erőszak az előző súlyosabb változata, amikor a sértettnek teljesen lerombolja az önbecsülését, folyamatosan ellenőrzés alatt akarja tartani és a fennálló helyzetért csak őt okolja, még a bántalmazó erőszakos cselekedetéért is. Igyekszik elszigetelni az áldozatot, kontroll alatt akarja tartani olyannyira, hogy ő határozhassa meg, hogy mit csinálhat, hova mehet stb. A testi erőszak, fizikális támadás, ütlegelés, fojtogatás. Szexuális erőszak során nem kívánatos tevékenységre kényszeríti áldozatát, fájdalmat okoz számára. Az anyagi erőszak, a pénz felett tartott teljes kontroll. Mely odáig is fajulhat, hogy a támadó nem engedi párját dolgozni, nem engedélyezi, hogy saját keresete legyen, és arra költse, amire azt ő szeretné.

Demcsák Zsuzsa modell, televíziós műsorvezető szerint nem elég a fájdalom, fel kell készülni az eljárásokra és a jog megfelelő alkalmazására. A bántalmazás féltékenységgel kezdődik el, elkezd belenézni a telefonodba, a közösségi oldaladat ellenőrzi, az e-mailjeidet olvassa, netán el kezd követni. Zsuzsa gyermekei miatt mindenáron össze szerette volna tartani a családot. Azt mondja, ilyenkor a nő önmagában keresi a hibát. Ez alatt az idő alatt teljesen eltűnt az önbecsülése. Fontosnak tartja, hogy tudjunk arról, milyen volt párunk előző kapcsolata - abból nagyon sok minden kiderülhet. Merjünk segítséget kérni!

Wirth Judit Nők a Nőkért Együtt az Erőszak ellen egyesület munkatársa szerint a bántalmazás először egy ún. lelki erőszakkal kezdődik, a cél az áldozat elszigetelése a környezetétől, ez ágyaz meg a fizikai erőszaknak. Megjelenhetnek figyelmeztető jelek az ilyen jellegű kapcsolatokban, amit észre lehet venni. Vannak olyan elkövetők, akik a kihívásokat keresik, olyan nők a célpontjaik, akiknek nagy az önbecsülése. A bántalmazást az esetek nagy részében valaki tudja a sértett környezetéből. Judit a problémát abban látja, hogy ebben a témában sokkal jobban fókuszálunk az áldozatra, ahelyett, hogy az elkövetőre koncentrálnánk.

Takács Hajnal újságíró, az erőszak minden formáját elszenvedte. A párja megkérte költözzön hozzá, így teljesen leváltak róla a barátai. Hajnal tapasztalata szerint az első fizikai atrocitás után összeomlott minden, amit eddig hitt a világról. Bántalmazója környezetében mindenki tudott az esetről, sajnálatos módon volt, aki biztatta és volt, aki még sajnálta is őt. Az erőszak ellen, nemcsak a nőkre, de a férfiakra is szükség van, ez a társadalom közös ügye.

Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színész szerint a nők védelmét már kiskorban tanítani kell a gyerekeknek, mindez a neveltetés kérdése. A tanult mintának nagy szerepe van az ember életében, kapunk egy képet arról, hogyan viselkedjen egy férfi a nővel. Úgy gondolja a bántalmazásra hajlamos férfiak problémája a gyermekkorban keresendő. Ervin részt vesz egy nők elleni erőszakról szóló kampányban. A férfiaknak azt üzeni, hogy tisztelni  és meg kell védeni a női embertársainkat.

A kilépés, mely sokszor lehetetlen

A sztereotipizálás rányomja a bélyegét a nők hozzáállására egy kapcsolatban. Jó feleségnek, anyának kell lennie, meg akar felelni otthon, a munkában és önmagának. Lenore Walker, amerikai pszichológus kutatásának fókuszpontjában az ilyen jellegű kapcsolatok álltak. Három fázist különített el: a feszültség felgyülemlésének időszakát, majd az erőszak kitörését és az ezt követő, ún. „mézesheteket”. Az erőszak elkövetése után megbánását mutatja a férfi, szeretetét fitogtatja, elkezd újra udvarolni a nőnek. Ez a három szakasz ciklikus, az idő elteltével a periódusok váltakozása felgyorsulhat. A hónapokig eltartó szakaszok napokra csökkenhetnek. A nők önbecsülése teljesen megszűnik, a partner azt sugallja, hogy nélkülük semmit sem érnek, semmire nem képesek, egyedül semmit sem tudnak elintézni. Kialakulhat az ún. Stockholm-szindróma, ami traumás kötődést jelent a bántalmazóhoz. Jellemző, hogy a bántalmazottban erősíti szeretetét, megígéri, hogy nem bántja, mindeközben az ellentettjét cselekszi. A gyereknél és a felnőtteknél is egyaránt kialakulhat. A gyermekeknél ennek oka a tanult dolgok és a látott minták követése: a szülőt szeretni és tisztelni kell. A felnőtteknél három dolog játszik közre: a kapcsolat elején érzett szerelem, a ciklikus periódusban megjelenő békés időszak és a házasságról alkotott felfogás. A támadó fél célja az áldozatban bűntudatot és lelkifurdalást kelteni, mely megnehezíti a kapcsolatból való kilépést.

Tizennyolc hozzászólás

névtelenül
2014. november 25. 18:18:45
átjött a munkatársnőm hozzám (utcabéli) hogy a férje üti vágja. Én felöltöztem én is meglátogattam azonnal, éhogy folytassa velem. Azzal mentem el, ha mégegyszer kezet emel a nejére, pici lánya előtt, akkor ha átmegyek akkor máris rendelheti a mentőszolgálatot. Soha többé nem bántotta