Close
mail us

Írjon nekünk!

Az Ön emailcíme

Close
lock and key

Regisztráció a ridikul.tv oldalra, a kommenteléshez

Az Ön emailcíme

A megadott emailcímet titokban tartjuk, de oda küldjük a regisztrációs emailt!
A két jelszónak egyeznie kell, az emailcímnek igaznak kell lennie, a becenév szinte bármi lehet.

Close
lock and key

Jelentkezzen be a kommenteléshez.

Account Login

Ahány ház, annyi szokás... Adásba kerül: 2014. december 16.

Annak ellenére, hogy a karácsony egy tradicionális keresztény ünnep, szerte a világban, különböző vallású ember ünnepli a szeretet ünnepeként. Ha a karácsonyra gondolunk, eszünkbe jut a tradíció, a megszokott finom menüsor, az ünnep hangulata. Mai adásban ettől teljesen eltérő hagyományokat mutatunk be. Olyat, amikor az ember két, három ország szokásait veszi át, és egyszerre ünnepli meg. Különleges és izgalmas történeteket hoztak mai vendégeink: Hien, Lóránt Krisztina és Daniela Hernández Faith. Meglepetés vendégünk a muszlim és a keresztény szokásokat is megünnepli családjával.

A karácsonyi tradíciók szokatlan változatait mutatjuk be. Az ünnep során minden családnak kialakultak a szokásai, mindenki tudja, milyen fenyőt vesznek, mi lesz a karácsonyi asztalon, hogy ütemezik be a napokat - melyet megreformálni szinte lehetetlen küldetés. Ennek ellenére mégis igaz az a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. Ugyanis minden családnak megvan a saját tradíciója, mely merőben el tud térni egy másik családétól. Mai vendégeink egészen különleges hagyományokat mesélnek el nekünk. Ötvözik több kultúra szokásait, ünnepeit, mely tele van csupa izgalommal.

Hien, vietnami származású énekesnő, zeneszerző. Vietnamban is divat karácsonyozni, viszont ott másképp értelmezik az ünnepet. Egy vidám karácsony van, ahol felpörögnek az emberek, nem szűk családi körben töltik az estét, hanem barátokkal, szórakozóhelyen. Tele van a belváros. A karácsonyt egy nyugati kultúrából átvett szokásnak tartják. Náluk a meghitt és a legfontosabb ünnep a Holdújév, mely mindig más napra esik az évben. 15 napos ünnep, ún. tavaszköszöntő. Főznek, a rokonok meglátogatják egymást és ajándékba pénzt adnak egy piros borítékban. A piros szín náluk a szerencsét jelképezi. Hien és családja megtartja a magyar szokásokat is, szeret főzni és fát díszíteni. Náluk az ünnepi menüsorban a két konyhai világ keveredik.

Daniela Hernández Faith mexikói táncos-koreográfus. Mexikó közel van Amerikához, így sok mindent átvesznek tőlük. Karácsony előtt 15 nappal elkezdik az ünnepséget. Náluk a halottak napja nagyobb ünnep, és a legvidámabb is egyben. Ezen a napon az emberek kimennek a temetőbe, és piknikeznek a sírokon. Másképp értelmezik a halált, mint mi európaiak - pozitív dologként fogják fel. Daniela is küzd sokszor identitászavarral, mert Mexikóban európainak számít, itthon pedig latinnak érzi magát. Karácsonykor szárított rákot és kaktuszt esznek, ami egy különleges étel. Mexikóiaknál van egy ún. Posadas tradíció, hasonlít az általunk jól ismert betlehemezésre.

Lóránt Krisztina, anyai ágon ukrán származású színésznő, rendező még úgy nőtt fel, hogy a karácsonyt fenyőünnepnek hívták. Gyermekkorában ünnepelték a magyar és a pravoszláv karácsonyt, ill. a Gyedmarózt, aki a Télapó. Krisztináék egy multikulturális család - sváb, ukrán, lengyel. Összegyűjtötték a különböző kultúrából való ünnepeket. Nővére mivel Hollandiában él, ők még több tradíciót tartanak fenn. Az ádvent ünnepét később ismerte meg. Nehéz helyzetben volt, mivel ezekben az ünnepekben meg kellett keresni önmagát, hogy hova is tartozik igazán. Karácsonykor 12 féle étel kerül az asztalra, és van egy 13. fogás is, ami egy speciális kása.

Lotfi Behnam, a Compact Disco perzsa származású alapítója. Karácsonyra az egész család összegyűlik, évközben azonban szét vannak szóródva a világban. Teheránban született, de fél éves korában Magyarországra menekültek a háború miatt. Az ún. Perzsa Újév hagyományait is megtartják, amelyik tavasszal van.  A muszlim és a keresztény szokásokat is megünneplik. Ebben az évben lesz első közös karácsonya kislányával. Behnamék nem vallási alapon ünnepelnek. Számukra a minőségi idő együtt töltése a fontos.

A karácsonyi tradíciók sokszínűsége

Spanyolországban nem a Jézuska, hanem Baltazár ajándékozza meg a gyerekeket. Az ünnepi menü hal, vagy sült malac és mandulaleves. Olaszországban boszorkány járja a házakat. A rossz gyerekek szenet kapnak, korbács helyett, a jók csupa finomságot. Menüsorban felbukkan a hal, a sült húsok és a tészták. Desszertként, a már hazánkba is begyűrűző panettone-t fogyasztják. A svájciak Christkind, azaz a gyermek Jézus lepi meg a fiatalokat. Ők a süteményekben remekelnek: Brunsli, Anisguetzli, Spitzbuben és a Mailanderli.
   Lengyeleknél a karácsony a betlehemi csillag keresésével indul, aki először meglát egy csillagot, felkiált, ezzel kezdetét veszi az ünnep, köszöntik a karácsonyt és egymást. Az asztalról nem maradhat el a mákos kalács, a céklaleves, pirogi és a hal. Továbbá az ünnepre készített kompót és a menüsor is a 12 apostolra emlékezve, 12 féle gyümölcsből és 12 féle ételből áll. A szerbek, akik pravoszláv vallásúak ugyanúgy böjtölnek, mint a katolikusok. Viszont karácsony másnapján malacot, kecskét és birkát sütnek. A görögöknél a karácsony december 25-től egészen január 6-ig tart, ebben benne van nemcsak a karácsony, hanem az újév és a vízkereszt is - a neve Dodekameron, azaz a 12 nap. A finnek ún. glöggöt isznak, ami egy fűszeres forralt bor, mindeközben a szaunázás egy elmaradhatatlan esemény.

Egy hozzászólás

Violetta
2014. december 16. 12:59:53
Kedves Gabriella!

A műsora kezd kihúnyni..
A szereplői .., nagyon fontos! Mennyire hitelesek, és kit érdekelnek... Mondhatnék példát..nem teszem!
Ennél is fontosabb, hogy egyre több a a szürke téma..
Javasolom:foglalkozzon a válással, kb. 5 etüdön keresztül
Miért váltak el, a vagyont hogy osztották, hogy figyeltek a gyerekre..: a fiatal érintettetek hogy élték meg, válás után mi lett, és 10 év után is hogy vannak egymással. A gyerekek hogy valósítják meg magukat..tehát, mi van a gyerekekkel, előtte, alatta, utána..
Magyarországnak ez alap gondja..

Iskola választás....,
Az idős szülők és a gyerekek..
Öröklés., ha van gyerek, nincs gyerek,
A gyász.., a temetés kit hívunk, kit nem, végrendelet.., maga a szertartás, a gyász feldolgozása .. olyan témák, amiről Önnek nincs tapasztalata,

mert Ön luxus autóval jár, mindent megvehet, oda utazik, ahova akar, de a néző szürke ember, röhög, ha fittneszről beszél, röhög, ha mértéktartó evésről szól, salátákról, s arról, hogy mindenki maga felelős a megjelenéséért..
Asszonyom, szálljon le a földre, itt Önnek is van helye..
Eygenlőre az M1-en.. Akarja , hogy ott maradjon, s minket hülyít, világítást kéri az arcára.., mert a Tv egy, a valóság más..ahogy a szuper megvsen napról napra..???
Ön ennél igényesebb, mint


E téma a nagymamákat is érdekli.
Lehetne a témát a nagymamák szempontjából is vizsgálni, Anyós téma..
Én most közlöm Önnel, bár fájó Anyós vagyok, soha nem állok kamera elé..
Ami ezzel foglalkozik viszont, érdeklődésemre számot tart..
És az Önére??

Üdvözli:
dr. horváth Ibolya

Én is hozzászólok!